Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

– EKN garanterar en betydande del av Sveriges samlade export. Det innebär inflytande, också i hållbarhetsfrågan. Det inflytandet vill jag använda, säger Karin Wessman.

Karin Wessmans uppdrag innebär att vara chef för EKN:s team av hållbarhetsanalytiker, säkerställa granskningen av hur hållbarhetsrisker hanteras hos köpare av svensk utrustning, utveckla samarbetet med Sveriges exporterande företag i hållbarhetsfrågor och att driva hållbarhetsfrågorna i det internationella samarbetet.

Karin Wessman började som hållbarhetsanalytiker på EKN 2013. Från 2017 har hon varit samordnare och hållbarhetsansvarig. Innan EKN arbetade Karin Wessman som hållbarhetskonsult på ÅF. Hon har också haft ledarroller inom Världsnaturfonden WWF:s internationella arbete.

– Den svenska exporten bidrar ofta till utveckling och förbättringar i köparlandet. Men för att det verkligen ska bli hållbar utveckling krävs att projekten och företagen i köparlandet hanterar risker för människor och miljö ansvarsfullt, säger Karin Wessman, och tillägger:

– Som hållbarhetschef på EKN har jag möjlighet att ställa krav på förbättringar, tillsammans med de svenska företagen och de finansierande bankerna. Jag kan också lyfta frågor i det internationella samarbetet, så att flera länders exportkreditinstitut ställer samma krav. När jag tittar bakåt ser jag att mycket positivt har hänt och när jag tittar framåt ser jag att det finns mycket kvar att göra. I dag garanterar EKN affärer i 130 länder och har utställda garantier på 182 miljarder kronor.