Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Långt ut till havs, världen över, byggs just nu stora parker med havsbaserad vindkraft för att möta den växande efterfrågan på grön och förnybar energi. Runt dessa parker växer behovet av kringtjänster. Inte minst behöver energibolagen och turbinernas ägare transportera servicepersonal till de avlägsna och ofta ogästvänliga platserna – oavsett väder. Här kommer Northern Offshore Services, eller N-O-S, in med sina specialutvecklade transportfartyg.

   – Vi är ett specialistrederi som utvecklar och driver höghastighetskatamaraner. Vårt uppdrag är att säkert lämna av de här tjejerna och killarna vid de havsbaserade vindkraftverken, även när det är flera meter höga vågor, förklarar David Kristensson som är koncernchef för N-O-S.

David Kristensson grundade N-O-S för 16 år sedan med en vän från sjökaptensutbildningen. Företaget växte snabbt och är idag världens största aktör inom nischen crew transfer vessels, eller besättningstransportfartyg. Med 60 katamaraner har de ett finger med i spelet på de flesta platser där havsbaserad vindkraft etableras.

   – I Europa är marknaden redan etablerad, men i till exempel USA har man just börjat med havsbaserad vindkraft och i Japan har vi nu vår första båt i vattnet.

Grön metanol i tanken

Att exportera tjänster är enligt David Kristensson utmanande på flera sätt. Han ser en megatrend där länder gärna anlitar lokala leverantörer, även om de inte är riktigt lika vassa som konkurrenterna.

   – Då gäller det att vara så pass mycket bättre att kunden inte kan blunda för skillnaden. Vår edge är att fartygen är av högsta klass och att våra medarbetare är välutbildade. Dessutom ligger vi långt fram vad gäller hållbarhet i vår egen verksamhet.

Med stora kunder inom hållbar omställning är det förstås viktigt att N-O-S driver ett eget arbete för att sänka sina utsläpp. Idag pågår en konvertering av företagets befintliga fartyg till elhybrider. Flottans nya fartyg kommer även de att kunna drivas med el – och samtidigt bygger företaget världens första höghastighetskatamaran som kan drivas på grön metanol. 

   – Vi sänker våra utsläpp rejält och det är fantastiskt att se hur mycket som faktiskt är möjligt att göra idag, säger David Kristensson.

Växer snabbare med EKN

För att N-O-S ska kunna växa snabbt och grönt behöver de kapital för allt från forskning och utveckling till fartygsproduktion. Genom företagets affärsbank kom David Kristensson i kontakt med statliga EKN som finns till för att hjälpa svenska exportföretag att göra fler och större affärer. EKN kan bland annat dela kreditrisk med bankerna när exportföretagen behöver låna pengar.

   – Första gången vi samarbetade med EKN var när vi behövde finansiera bygget av ett fartyg. Vi behövde kapital för att delbetala leverantörer under produktionen, och banken ville gärna dela kreditrisk med EKN.

Idag har NOS ett pågående samarbete med EKN gällande en så kallad Grön kreditgaranti. EKN:s Gröna kreditgaranti kan användas för finansiering av projekt som bidrar till klimatomställning eller för finansiering av en redan hållbar verksamhet. 

   – Vi behövde förstärka vår rörelsekredit för att finansiera vår generella tillväxt. Genom den här garantin kunde EKN stå för hela 80 procent av bankens kreditrisk. Det innebär att vi kunde få en högre rörelsekredit och på så sätt växa ännu snabbare, säger David Kristensson.

Har nått målet

Frågar man David Kristensson om N-O-S förhoppningar för framtiden svarar han att de på flera sätt redan är uppfyllda.

   – Vi är världens största och i mitt tycke även bästa operatör i vår sektor. Vi är precis där vi vill vara – nu gäller det att behålla vår position i den här otroligt expansiva branschen.

För att fortsätta framgångsresan till havs ser N-O-S fram emot ett långsiktigt samarbete med EKN.

   – Både i vår egen verksamhet och som aktörer i branschen driver vi på den nödvändiga omställningen, och med garantierna från EKN blir det en enklare och snabbare resa.

Mer för tjänsteföretag som vill exportera

En digital checklista som växer fram ur ett tangentbord.

  • Garantier
  • Utbildning
  • Exportstöd

Lilla export­skol­an för tjänste­bolag

Har du bestämt dig för att börja exportera dina tjänster? Så här kommer du igång i tre enkla steg.

Lilla export­skol­an för tjänste­bolag
Kollage med ettor och nollor som far fram i stadsbild

  • Finansiering
  • Garantier
  • Exportstöd

Fem sätt att acce­le­rera tjänste­exporten

Dags att gasa tjänsteexporten? Här är fem sätt!

Fem sätt att acce­le­rera tjänste­exporten
Del av Prompts utrustning lastad på en långtradare.

  • Case
  • Finansiering
  • Garantier

När varje upp­drag är en års­om­sätt­ning

Karlstad-företaget Promt kan ibland få en hel årsomsättning i en och samma order. Så gör de för att våga öppna när kunden knackar på.

När varje upp­drag är en års­om­sätt­ning
ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.

Garantiguiden
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag