Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten
När banken bara behöver ta halva risken så blir det lättare för dem att få ihop sin kalkyl och säga ja till lånet. 

   – Vi definierar inte företag utifrån om deras produkt är en vara eller en tjänst. I stället börjar vi alltid med utmaningen – vad behöver ditt företag hjälp med i sin exportresa – och ser sedan hur vi kan använda våra olika garantier för att hjälpa dem framåt, förklarar Anna Långström som är regionansvarig på EKN.

EKN, Exportnämnden, är en statlig myndighet med uppdrag att främja svensk export. De senaste drygt 90 åren har de hjälpt åtskilliga tusen svenska exportföretag att göra fler och bättre affärer genom olika typer av exportgarantier. Hos EKN kan du till exempel försäkra dig mot risken att inte få betalt, och EKN kan dessutom dela risk med banken när exportföretag eller deras underleverantörer behöver låna pengar. Riskdelningen gör det lättare för banken att säga ja. 

Här är fem vanliga exportutmaningar som EKN kan hjälpa svenska tjänsteföretag med:

1. När du behöver låna kapital till en exportaffär eller en exportsatsning

En exportsatsning kräver ofta kapital. För tjänsteföretag kan det handla om allt från investeringar i marknadsföring till översättning eller teknisk utveckling Det kan så klart även handla om investeringar i form av viktiga nyrekryteringar. EKN:s rörelsekreditgaranti innebär att EKN kan dela risk med banken när ditt företag ansöker om ett lån. 

   – När banken bara behöver ta halva risken så blir det lättare för dem att få ihop sin kalkyl och säga ja till lånet. Min erfarenhet är att det här är den allra vanligaste garantin vi utfärdar till tjänsteföretagen och deras banker, säger Anna Långström.

2. När du behöver få ett förskott från kunden i utlandet

Tanken på förskottsbetalningar kan göra din kund i utlandet nervös och ofta kräver de därför en så kallad förskottsgaranti som ställs ut av din bank. Det är dock inte riskfritt för banken att ställa ut en förskottsgaranti, och det är där EKN:s motgaranti kommer in i bilden. 

   – Motgarantin försäkrar 75 procent av förskottsbeloppet för banken vilket gör det lättare för dem att säga ja till förskottsgarantin – och därmed lättare för dig att få ett förskott av kunden, säger Anna Långström.

3. När kunden vill ha en längre kredittid

Långa kredittider kan ställa till flera problem. För det första skapar det ibland likviditetsproblem och då kan EKN:s rörelsekreditgaranti i punkt 1 vara lösningen. För det andra kan långa kredittider i sig kännas obehagligt, inte minst på grund av risken att inte få betalt alls av en ny kund. Då kan EKN:s garanti för kundfordringar hjälpa till.

   – Med EKN:s garanti för kundfordringar får du upp till 95 procents ersättning om din kund inte betalar. Garantin gör det alltså tryggare för dig att erbjuda långa kredittider, vilket i sin tur kan vara en stor konkurrensfördel.

4. När du vill satsa hållbart

Hållbarhet är en konkurrensfördel och ofta en förutsättning för att vinna affären. Men att ställa om din verksamhet, oavsett om det handlar om varor eller tjänster, kräver kapital. EKN:s gröna kreditgaranti kan användas för lån som bidrar till klimatomställning. Företaget som vill ta lånet behöver inte vara en ”grön verksamhet” i sig utan kan söka med syftet att ställa om sin verksamhet till att bli mer hållbar. 

   – Garantin minskar bankens risk väsentligt när de ställer ut krediter till företagen – den täcker upp till 80 procent av bankens risk. Det blir alltså lättare för dig att låna pengar till den här typen av satsningar, säger Anna Långström.

5. När bolaget är nyetablerat och har exportplaner ni inte vill bromsa

Vanligtvis brukar EKN kräva att ett bolag har tre bokslut i ryggen, men Exportsprånget riktar sig just till yngre tillväxtbolag. 

   – Garantin innebär att EKN ger banken en 75-procentig riskavtäckning när den beviljar sin kund ett lån eller en checkkredit. Det blir alltså lättare för bankerna att stötta sina nyetablerade kunder, och gör att du kan få in kapital till exportsatsningen utan att spä ut det egna ägandet med riskkapital, säger Anna Långström.

Så oavsett vad ditt företag exporterar – eller vill exportera – så tipsar Anna Långström om att lyfta luren och ringa till EKN. Ja, faktiskt även om du är en underleverantör till exportindustrin.

   – Vårt erbjudande gäller faktiskt även för underleverantörer. Så om du levererar tjänster till andra företag i Sverige, men som i slutändan leder till export, så kan vi på EKN ofta hjälpa till, säger Anna Långström.

Mer för dig som vill exportera tjänster

Del av Prompts utrustning lastad på en långtradare.

  • Case
  • Finansiering
  • Garantier

När varje upp­drag är en års­om­sätt­ning

Karlstad-företaget Promt kan ibland få en hel årsomsättning i en och samma order. Så gör de för att våga öppna när kunden knackar på.

När varje upp­drag är en års­om­sätt­ning
Två kvinnor diskuterar innehållet på en dataskärm.

  • Case
  • Exportstöd
  • Tech

AI-tjänsten som kan ge över 2 miljarder euro

Svenska PublicInsights AI-tjänst ger småföretag möjlighet vinna stora EU-upphandlingar. Nu tar de hjälp av EKN på sin egen exportresa.

AI-tjänsten som kan ge över 2 miljarder euro
En grupp personer i möte på ett kontor.

  • Trender
  • Digitalt

Det våras för tjänste­exporten

Tjänsteexportens betydelse har ökat. Både nya företag som Spotify och produktföretag som anpassar erbjudandet ligger bakom ökningen.

Det våras för tjänste­exporten
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag
ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.

Garantiguiden