Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Världen skriker efter utveckling för att minska koldioxidutsläppen och ställa om våra energikällor. Här i Sverige ser vi stora satsningar på batterifabriker, sol- och vindkraft. Samtidigt är det Kina och USA som driver utvecklingen med stora statliga subventioner. Hur ska Europa agera i detta?

Erik Martinson är grundare och vd på Svea Solar och följer utvecklingen på nära håll. Under en av paneldebatterna på Åre Business Forum 10-12 april 2024 utvecklade han sin syn i frågan.

– 75 procent av världens ekonomi kommer drivas av solenergi. Den siffran är lite lägre i Sverige och Europa. Här måste vi välja väg, antingen leda skiftet eller importera teknologin från USA och Kina. För att göra det själva måste vi också investera, säger Erik Martinson.

Diskussionen hade han tillsammans med EKN:s affärsområdeschef Carl-Johan Karlsson, Stefan Granlund från Danske Bank, Erik Månsson, vd Innoscentia samt Industrifondens vd Peter Wolpert.

Svea Solar är en av stjärnskotten inom grön industri som har potential att bli Sveriges nästa enhörning, det vill säga värderat till en miljard dollar.

Men för att fler ska lyfta från startup till ett lönsamt bolag behövs finansieringshjälp.  

– EKN har bland annat en specialutformad grön kreditgaranti. Uppfyller man våra kriterier kan vi ta 80 procent av bankens risk i en kredit och vi är snabba och enkla. Vi har tio dagars leveranstid, berättar Carl-Johan Karlsson.

I en grön exportkreditgaranti täcker EKN exportörens risk att inte få betalt. För att kunna utnyttja detta ska exportaffären gälla antingen gröna produkter eller produkter som i slutanvändningen blir en del av en grön verksamhet. Till skillnad mot EKN:s vanliga exportkreditgarantier som normalt erbjuder 95 procents riskavtäckning kan upp till 100 procents täckningsgrad försäkras i gröna exportaffärer.

– Vi har 500 miljarder att nyttja och kan på så sätt vara bryggan mellan bankerna och investeringsfonderna. Vi har redan nu en del fantastiska projekt inom grön omställning, bland annat inom att elektrifiera sjöfart, säger Carl-Johan Karlsson.

Samtidigt är panelen överens om att företag inom denna bransch inte ska ha någon gräddfil för att de just är gröna. Det är ändå affärsidé och personerna bakom som måste bevisa sig.

– Från vår sida ser vi det inte som ett eget segment, utan vi tittar på om bolaget har något unikt och skalbar. Men eftersom hela samhället behöver ställa om så lägger vi absolut extra energi på att titta på idéer inom grön omställning, säger Peter Wolpert på Industrifonden.

I de senaste årens tuffare ekonomiska klimat har också färre företag lyckats med finansieringshjälpen, något Danske Banks Stefan Granlund vittnar om.

– 2021 var toppåret för finansiering, sen har det varit svårare att hitta kapital. De tio procent bästa bolagen har fortsatt inga problem, men bolagen under har det svårare.

Danske Bank och EKN kollar på många gemensamma projekt.

– Genom det samarbetet fick vi ett ökat riskmandat internt på banken. Vi kan finansiera bolag som ännu inte är lönsamma. Vi kan tänka mer som ett riskkapitalbolag, säger Stefan Granlund.

Anne Lidgard och Anna-Karin Jatko i panelsamtal under Åre Business Forum.

  • Hållbarhet
  • Marknader
  • Trender

Indien pekas ut som nästa land att rikta sin export emot

Företagare ser ljusare på framtiden och många tror på ökad grön export kommande året. Det framkom i ett panelsamtal under Åre Business Forum.

Indien pekas ut som nästa land att rikta sin export emot
Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell

  • EKN möter
  • Exportstöd

Ministern om regeringens plan för att öka exporten

Johan Forssell berättar hur den nya strategin för utrikeshandel ska hjälpa ditt företag att växa utomlands.

Ministern om regeringens plan för att öka exporten
ikon - odling

Grön exportkreditgaranti

Den gröna exportkreditgarantin är en garanti för export som bidrar till klimatomställningen. Med garantin kan exportföretag och banker försäkra upp till 100 procent av en affärs värde för att skydda sig mot risken att inte få betalt.

Grön exportkreditgaranti
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag