Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Gröna innovationer har varit den stora trenden att diskutera under Åre Business Forum 10–12 april 2024. Stark svensk forskning bäddar för växande export.

– Vi har väldigt stark forskning för den gröna omställningen som vi befinner oss i och många startups som kan växa. Men de behöver introduceras på nya marknader, säger Anne Lidgard, direktör och senior rådgivare på Vinnova. 

I en av paneldebatterna under Åre Business Forum diskuterade Anne Lidgard tillsammas med EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko och Business Swedens Jan Larsson hur vi ska få fler exporterande företag och vilka marknader som är intressanta. 

I detta krävs förstås också kapital för att våga växa utanför Sverige. Anna-Karin Jatko vill se fler små och medelstora bolag som vågar ta steget ut på nya marknader. 

– Det är lätt att glömma dessa bolag när man pratar export. I dag säger 70 procent av SME-bolagen vi har frågat att de tror att det blir mer export kommande året. Det finns mycket framtidstro och många möjligheter på nya marknader, säger Anna-Karin Jatko. 

Tillsammans med banker och investerare vill hon skapa förutsättningar för mer export av SME-bolagen. En viktig nyckel är finansieringen. 

– Jag vill verkligen slå ett slag för SME och att vi hjälper dem över kapitaldiket. Låt oss kroka arm och hjälpa till! Vi är bra på att vara innovativa och hitta kunder. Men sen ska du skala och då handlar det mer om risk och kapital. Där måste vi springa snabbare tillsammans, säger Anna-Karin Jatko. 

Marknaderna med störst potential för exporterande bolag förändras ofta. Panelen lyfte fram både Mexiko och Förenade Arabemiraten med stor potential just nu. Allra intressantast är Indien, världens folkrikaste land. Volymerna i handeln mellan Sverige och Kina är fortfarande mycket större, men deras dämpade tillväxt och politiska situation är orosmoln.
 
– Indien är en vinnare i det geopolitiska spelat och geografisk ligger det mellan mer osäkra marknader. Landet är hyfsat stabilt, säger Jan Larsson, vd Business Sweden.

Business Sweden hjälper företag med sin globala försäljning och har ett spännande arbete just nu.

– Svenska bolag ligger långt fram när det kommer till produkter som efterfrågas. Det finns jättemånga affärer att fånga för SME-bolag, konstaterar Jan Larsson. Han ser också en ökning i att många företag väljer att ha produktion i länderna de säljer i. 

– Det är inte slutet på en globalisering, mer en annan form. En mer hållbar globalisering. Vi kan inte vara beroende av en liten kanal mellan två världshav för att få fram produkter.

Under förra året ökade antalet svenska företag i Indien till 260 stycken. Frågan är vilket som blir nästa. 
Gissningsvis är det något grönt.

Scenen på Åre Business Forum

  • Hållbarhet
  • Bank
  • Finansiering
  • Garantier

Kapitalet som ska utveckla en grön enhörning

Den gröna industrin har en jättepotential i världens klimatomställning. Men för att skapa en svensk enhörning behöver entreprenörerna hjälp av såväl staten som investerarna och bankerna.

Kapitalet som ska utveckla en grön enhörning
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag