Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Tidigare i vår presenterade regeringen en ny strategi för de kulturella och kreativa branscherna. Kulturminister Parisa Liljestrand menar att branscherna är en tillväxtmotor som ofta underskattas i Sverige. 

   – Det finns ungefär 130 000 företag i de kulturella och kreativa branscherna – en tiondel av Sveriges alla företag. Enligt en mätning från 2017 omsatte de 400 miljarder kronor och sysselsatte 190 000 personer i landet. De här branscherna måste börja betraktas som en ny basindustri för Sverige, sa hon när den nya strategin presenterades.

Värdet av de kulturella och kreativa branschernas export ökar och bidrar ordentligt till landets samlade export. Parisa Liljestrand lyfter flera exempel där Sverige är framstående, som musik, design, mode, evenemang och dataspel.

   – Dataspelsbranschen växte med 40 procent 2020 och blev därmed större än exporten av svenska lastbilar, och i samma storleksordning som svenska basvaror som till exempel järnmalm och trä.  

I den nya strategin presenteras också regeringens vision för branscherna 2033. Där hittar man bland annat att Sverige ska ”stärka sin position som ett ledande land för de kulturella och kreativa branscherna” samt att branschernas export ska öka. Men vilka stöd finns för de exporterande kulturföretagen?

EKN stöttar kulturföretagen

EKN är en statlig myndighet som har i uppdrag att stötta svensk export, däribland kulturexport. Men många kulturentreprenörer vet inte att EKN är ett alternativ för dem, tror Anna Långström, regionansvarig på EKN. 

   – Folk sammankopplar oss nog med mer traditionell varuexport. Men vi finns till för Sveriges alla exportörer, både små och större företag, och där ingår självklart kultursektorn. Vi har till exempel starka samarbeten med dataspelsutvecklare, säger Anna Långström.

Ökar chansen att få lån

EKN har flera lösningar – eller garantier – som förenklar exporten för små och medelstora kulturföretag. Det finns till exempel en garanti som skyddar mot risken att inte få betalt; om den internationella köparen blir oförmögen att betala kan EKN betala ut ersättning till det svenska företaget. 

   – EKN kan också hjälpa exportörer att få banklån genom att ta på sig en del av bankens risk för lånet. På så sätt förbättras företagets likviditet, vilket kan vara avgörande i en exportsatsning, säger Anna Långström.

Kan du få hjälp?

Vilka typer av kulturföretag kan få stöd för exporten av EKN? Det korta svaret är: alla.  Det kan till exempel handla om bokförlag, produktionsbolag, konstgallerier, dataspelsutvecklare, skivbolag eller reklambyråer. 

   – Vi behandlar varje ansökande företag för sig – och de allra flesta får faktiskt godkänt. Det vi ser på är företagets erfarenhet av export och hur den specifika exportsatsningen de vill ha hjälp med ser ut. 

Exemplen på exportsatsningar som kulturföretagen kan söka någon av EKN:s garantier för är fler än man kan lista, men Anna Långström ger ett par exempel. 

   – Det kan vara ett konstgalleri som vill expandera sin verksamhet till ett annat land, ett evenemangsbolag som anordnar ett event utomlands eller ett bokförlag som vill finansiera en bokturné för en av sina författare. Vissa saker kan våra garantier inte användas till, som produktutveckling. Men det bästa är att höra av sig till oss direkt, så ser vi vad som gäller just er kultursatsning.

Mer för kulturföretag som vill exportera

Fyra N-O-S-katamaraner på öppet hav.

  • Case
  • Hållbarhet
  • Finansiering

Svenska N-O-S leder om­ställ­ning­en till havs

N-O-S transporterar servicepersonal till vindkraftsparker långt ute i havet. Med hjälp av bland annat EKN kan de både växa snabbt och driva på klimatomställningen.

Svenska N-O-S leder om­ställ­ning­en till havs
En digital checklista som växer fram ur ett tangentbord.

  • Garantier
  • Utbildning
  • Exportstöd

Lilla export­skol­an för tjänste­bolag

Har du bestämt dig för att börja exportera dina tjänster? Så här kommer du igång i tre enkla steg.

Lilla export­skol­an för tjänste­bolag
Kollage med ettor och nollor som far fram i stadsbild

  • Finansiering
  • Garantier
  • Exportstöd

Fem sätt att acce­le­rera tjänste­exporten

Dags att gasa tjänsteexporten? Här är fem sätt!

Fem sätt att acce­le­rera tjänste­exporten
ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.

Garantiguiden
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag