Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Hur kommer det sig att du hamnade hos EKN?

Jag hade en önskan om att få jobba med utlandsaffärer och samtidigt vara del av något större; genom möjligheten som EKN ger att bidra till svensk export och i slutändan Sveriges utveckling. I rollen som kundansvarig underwriter har jag nära samarbete med kollegor, exportföretag, banker och andra aktörer inom exportfrämjandet, i en miljö där det ständigt pågår ett utvecklande arbete med att förbättra processer och möta nya behov. För mig innebär jobbet en perfekt mix av riskanalys och kundrelation!

Du har arbetat många år i den privata banksektorn. Vilka är de största skillnaderna?

Hos EKN arbetar man för att främja svensk export och det är i fokus i stället för lönsamhet. Just exportfrämjandet gör att EKN har en annan möjlighet att ta exponering på svårare länder än en bank och det finns en stark lösningsorienterad atmosfär för att möjliggöra export även till mycket svåra länder (inom rimliga gränser så klart).

Vad förvånade dig mest som ny underwriter på EKN?

Jag blev förvånad över hur snabbt och affärsdrivet EKN som statlig myndighet kan agera. Jag trodde att det skulle vara mycket mer tröga processer och ”lägre i tak” jämfört med en bank men skulle säga att det är tvärtom. Sen blev jag imponerad av vilken kompetens och vilket nyfiket driv som finns inom EKN som ändå är en relativt liten myndighet.

Vem passar jobbet som underwriter för?

Som underwriter är det en fördel att vara affärsdriven, lösningsorienterad och samtidigt riskmedveten och ansvarstagande. Det är ett perfekt jobb om man tycker att det är spännande med både enkla och komplexa exportaffärer, om man gillar att vara ”spindeln i nätet”, kundrelationer, att göra affärer och skriva kreditriskanalyser. Är man dessutom intresserad av att få en inblick i och vara del av den internationella handeln och bidra till Sveriges ekonomi är jobbet ett utmärkt alternativ.

Kan du berätta lite om vad du gör en vanlig jobbvecka?

En jobbvecka kan se väldigt olika ut. Jobbet är i hög grad dynamiskt och innehåller en bra balans av att arbeta självständigt och i team. Jag arbetar mest med ett av Sveriges största bolag tillsammans med två kollegor. Arbetet innebär mycket kontakt med kunden. Jag arbetar dagligen med kundens ansökningar om riskavtäckning för sina exportaffärer. Det arbetet handlar om att bedöma möjligheten för EKN att stödja affären genom att analysera affärsstrukturen och riskbedöma köparen och affären ur ett landrisk-, kreditrisk- och hållbarhetsperspektiv. I det arbetet jobbar jag ofta nära kollegor med annan specialistkompetens inom exempelvis landkunskap, juridik eller hållbarhet. En vecka kan också innehålla deltagande i ett seminarium, platsbesök tillsammans med kunden och andra affärs- eller skaderelaterade möten.

Vad tycker du är mest utmanande och utvecklande i din tjänst?

Eftersom EKN:s verksamhet styrs av olika regelverk och policys gäller det att hålla koll på vilka begränsningar dessa innebär för olika affärsstrukturer. De förändringar som sker globalt påverkar många gånger EKN:s verksamhet, vilket både kan vara utmanande och utvecklande.

Det mest utvecklande är just det att jag hela tiden lär mig något nytt. Det uppstår nya behov, affärsstrukturer eller krav som driver min egen utveckling. De resor som vi gör tillsammans med kunden är också mycket givande eftersom de ökar förståelsen för affären. Som anställd hos EKN finns det också goda möjligheter att vara del av olika projekt – både interna och externa, vilket jag tycker är mycket utvecklande.