Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Naturskyddsföreningen har väckt frågan om Sverige ska vara först i världen med att undanta export till fossilutvinning och fossilförbränning från statliga exportkreditgarantier. När DN tar upp frågan beskrivs ” ständigt beviljas nya anslag” och ”skattebetalarnas bekostnad”. Men det finns varken anslag eller kostnader för skattebetalarna i EKN:s verksamhet och har inte funnits sedan starten 1933. Verksamheten finansieras med de riskavspeglande premier som förtagen betalar för att säkra risken för utebliven betalning. Låt en viktig diskussion utgå från korrekt fakta.

EKN garanterar årligen betalningsrisken i cirka två tusen affärer, varav en tredjedel för små och medelstora företag. De stora företagen gör stora affärer, mindre företag gör mindre affärer. Därför är de garanterade beloppen för de stora företagen dominerande.

DN skriver om subventionerade kredittjänster som annars funnits att tillgå på marknaden. Men EKN är ett marknadskomplement och behovet har varit stort sedan finanskrisen. De mindre företagen saknar ofta kreditutrymme och då är möjligheten att försäkra fordran avgörande. De större företagen behöver försäkringen på vissa marknader, i stora affärer och för långa krediter.

Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN