Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Under perioden 2012-2015 med USA:s sanktioner var den svenska exporten till Iran nere på en miljard kronor per år. När sen kärnenergiavtalet kom på plats ökade exporten snabbt till fyra miljarder kronor per år.

– Nu kommer vi att se en kraftig nedgång igen, säger EKN:s landanalytiker Victor Carstenius. Det går tyvärr inte att vara annat än pessimistisk. Det kommer att bli så gott som omöjligt för bankerna att ha någon relation med iranska banker och då blir det mycket svårt att genomföra betalningar. Och därmed bromsas handeln.

– EU kommer att göra ansträngningar för att skydda europeiska företags intressen, men det kommer att bli svårt, säger Victor.

EKN följer EU:s och FN:s sanktioner och påverkas inte direkt av USA:s sanktioner. I den mån det går att hitta fungerande betalningsvägar och genomföra affärer, har EKN möjligheten att även fortsättningsvis garantera betalningsrisken för export till Iran.

Under de två senaste åren har EKN ställt ut garantier för affärer till Iran för 5,3 miljarder kronor och har för närvarande ett engagemang på 1,7 miljarder kronor. Dessa betalningar förväntas kunna genomföras. Sanktionerna medger betalningar i redan genomförda affärer.