Vi erbjuder dig

Medarbetare på EKN i samtal

Det finns många fördelar med att jobba hos oss på EKN. Utöver spännande och viktiga arbetsuppgifter med stor betydelse för svensk export, har vi förmånliga anställningsvillkor och centralt belägna kontor.

Vad är viktigt för ditt arbetsliv?

Våra kontor

Merparten av våra medarbetare sitter på huvudkontoret vid Hötorget i Stockholm och vi har även kontor centralt i Göteborg, Malmö och Sundsvall. Vissa av våra anställningsvillkor hänger samman med att vi är en statlig myndighet, medan andra är mer specifika för just vår arbetsplats.

Individuell lön, förmånlig arbetstid och semester

Som medarbetare på EKN får du en individuell och marknadsmässig lön samt en arbetstid på 37 timmar och 40 min i veckan. Vi erbjuder dessutom en längre semester än de flesta arbetsplatser och du har betald semester redan under ditt första år. Semestern är åldersbaserad och du kan ha 28, 31 resp. 35 dagars semester.

Kompetensutveckling

Som medarbetare driver du din egen vidareutveckling. Vi har en positiv och generös syn på kompetensutveckling, som hos oss inte bara handlar om utbildning, utan är en del i det dagliga arbetet.

Du och dina kollegor delar kunskaper och erfarenheter. Vi arbetar i olika projekt och strävar efter ett kontinuerligt lärande i arbetet. Vi arbetar i ett internationellt sammanhang och som medarbetare kommer du i många av våra roller att ha internationella kontakter både på hemmaplan och utomlands.

Friskvård

Vi erbjuder ett friskvårdsbidrag av 5000 kr per kalenderår. Därutöver har vi en aktiv idrottsförening som du ansluts till kostnadsfritt i din anställning.  Några av våra genomförda aktiviteter är kajakpaddling, simhopp och löpträning. EKN subventionerar också kiropraktor och naprapatbesök med 200 kr upp till 10 tillfällen per år.

Om du får barn

När du är föräldraledig får du en extra ersättning, så kallad föräldralön. Det är ett komplement till ersättningen från Försäkringskassan som ger dig 10 procent av daglönen på lönedelar upp till basbeloppet. På lönedelar som överstiger basbeloppstaket är föräldralönen 90 procent av din lön. Du har också möjlighet att arbeta deltid fram till att ditt barn fyller 12 år.

Om du blir sjuk

Du får göra läkarbesök under arbetstid.  Dessutom får du ersättning för hela beloppet för receptbelagda läkemedel inom högkostnadsförmånen. Ersättning utbetalas för läkarbesök och sjukgymnastik med 200 kr per besök.

Sjukpenningtillägg

Statligt anställda får även sjukpenningtillägg utöver ersättning från Försäkringskassan. Ersättningens storlek varierar men är upp till 10 procent extra under lönetaket och runt 75-90 procent över taket, beroende på hur länge du är sjuk.

Läs mer om sjukpenningtillägg från Statens tjänstepensionsverk

När du går i pension

Hos oss får du, utöver din allmänna pension och premiepension, också tjänstepension. Tjänstepensionen kompletterar din ålderspension och ger ekonomiskt skydd vid sjukdom eller dödsfall. Pensionsavtal Pa-16 administreras av Statens Pensionsverk (SPV). Vi erbjuder också möjlighet att löneväxla valfritt belopp per månad via bruttolöneavdrag för extra sparande i Kåpan Extra.

Information från Pensionsmyndigheten

Avsättning till pension

Avsättning till tjänstepension görs med 4,5 procent av arbetsgivaren. Pensionsavtal Pa-16. Administreras av Statens Pensionsverk (SPV). Läs gärna mer på SPV:s hemsida där du även ser avsättning till förmånsbestämd ålderspension.

SPV om tjänstepension för dig född före 1988

SPV om tjänstepension för dig född 1988 eller senare

Annan bra information från SPV

Löneväxling

EKN erbjuder löneväxling. EKN medarbetare kan ingå enskilda överenskommelser där man kan avsätta ett visst lönebelopp i förmån till pension, därutöver finns möjlighet att växla sparade semesterdagar till pension.

Statens tjänstereseförsäkring

Här kan du läsa mer om statens tjänstereseförsäkring

Rikskortet

Du erbjuds möjlighet att skaffa rikskortet (rikskuponger) till subventionerat pris. EKN betalar för närvarande 1292 kr (förmånsbeskattas) och du som anställd betalar 974 kr per månad. Beloppen justeras årligen.

Sidan uppdaterades senast 27 jul 2022