Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

– Europas största dataspelskoncern, Embracer Group, har ju redan sitt huvudkontor här. Det är en stor resurs och en som placerar Region Värmland på kartan. Det gör att kompetens och kreativitet drar sig hit och totalt har vi redan nu runt 20 spelstudios här i Värmland, säger Patrick Standfast på Karlstad Innovation Park.

För dem som inte vet så är Embracer Group en börsnoterad dataspelskoncern som grundades av entreprenören Lars Wingefors. I dag äger Embracer drygt 88 spelstudios i 40 olika länder, och har fler än 9 500 engagerade medarbetare. Och huvudkontoret ligger alltså i Karlstad.

400 utvecklare i nätverk

Karlstad Innovation Park driver The Great Journey tillsammans med Region Värmland och Karlstad Kommun. Satsningen tog sin början 2015 när samme Lars Wingefors, som då satt i styrelsen för Karlstad Innovation Park, föreslog att de borde skapa förutsättningar för spelutvecklare och dataspelsföretag att frodas i regionen.

Sedan dess har Embracer Group och Region Värmland tillsammans växt till en kraft att räkna med inom dataspelsindustrin.

– Vi har nu 400 utvecklare i vårt community, som utbyter kunskap och erfarenheter med varandra. Vi har stöttat 11 bolagsstarter sedan 2020 och har åtta bolag i vår accelerator – med en rad spelreleaser i pipelinen.

Arbetstillfällen och exportintäkter

Målet är att 2030 ha 50 spelbolag i regionen, 500 anställda i branschen och ytterligare 500 studenter som utbildar sig på några av de yrkes- och universitetsutbildningar med fokus på dataspelsutveckling som planeras i regionen. Dessutom anordnades bara under förra året ett 50-tal event med totalt 2000 deltagare.

Var fjärde människa på planeten har spelat ett svenskt dataspel

– Det här är en bred satsning med stöd från regionen och Karlstad kommun, och Embracer är också med och stöder utvecklingen. Redan idag innebär det arbetstillfällen och exportintäkter, och mer kommer det att bli. Var fjärde människa på planeten har spelat ett svenskt dataspel, och spelindustrin är en verklig exportindustri. Här kommer Värmland att bli en viktig aktör.

Ta Värmland in i framtiden

För Patrick Standfast är satsningen på dataspel en viktig del i att ’framtidssäkra’ hela regionen och ta Värmland in i framtiden.

– Den tydliga ambitionen är att vi ska bli Skandinaviens datapelshub. Värmland har de senaste åren legat under rikssnittet vad gäller högre utbildning och över rikssnittet när det gäller arbetslöshet. Det har varit fokus på skogsindustri och pappersmassa – den här satsningen är ett sätt för Värmland att möta morgondagen.

Träffa EKN:s företagslotsar i Värmland

Behöver du hjälp med finansiering och kapital att växa? Vill du försäkra dig mot risken att inte få betalt? För att skapa ännu bättre möjligheter för företag i Värmland att satsa internationellt förstärker vi på EKN vårt regionteam med inte mindre än två nya exportrådgivare.

Markus Ryberg har arbetat med internationell handel, försäljning och global affärsutveckling med fokus på på den nordamerikanska marknaden de senaste 15 åren.

Magnus Haugerud har arbetat i 25 år med affärsutveckling, både nationellt och internationellt, samt varit ansvarig för exportförsäljning på ett företag med verksamhet på 50 olika marknader.