Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Har du en otrolig affärsidé som lika gärna kan gå på export direkt? Eller har du några års lokal verksamhet i ryggen och tankar på att slå dig in på en ny marknad? Då kan det vara dags att testa verktyget Go Global som är framtaget av statliga Business Sweden, vars uppdrag är att stötta svenska bolag med sin export.

   – Vi har länge erbjudit personlig rådgivning för små och medelstora företag som vill påbörja sin exportresa. Men under åren har vi märkt att även företag som inte vet om de är redo att ta exportsprånget än kan vilja utforska tanken – därför tog vi fram den här tjänsten, säger Helen Rönnholm, Head of export promotion på Business Sweden.

Under åren har vi märkt att även företag som inte vet om de är redo att ta exportsprånget än kan vilja utforska tanken.

Helen Rönnholm, Head of export promotion på Business Sweden

Helen Rönnholm ler mot kameran

Affärskritisk hjälp

Go Global är ett digitalt och kostnadsfritt verktyg uppdelat i moduler där företag får insyn och tips kring affärskritiska steg på exportresan. Användaren får bland annat hjälp med:

  • hur man väljer exportmarknad,
  • hur man hittar lokala samarbetspartners,
  • hur man ska tänka kring prissättning, och
  • exporttekniska frågor gällande exempelvis logistik, tullar, certifieringar och betalningslösningar.

   – Användaren får en tydlig bild av vad som krävs för att satsa på en ny marknad och kan på så sätt se om de är redo. Man utgår ifrån sitt eget företag och sina egna förutsättningar när man använder tjänsten, så när man har gått igenom modulerna är tanken att man ska ha en egen grundläggande exportplan i handen, säger Helen Rönnholm.

Del av småbolagsprogrammet

Go Global går att använda som ett självständigt verktyg men fungerar också som en integrerad del av Business Swedens småbolagsprogram, vilket ger små och medelstora företag ett flertal stöd och resurser. Andra framträdande inslag i småbolagsprogrammet är acceleratorprogrammet Catalyst som riktar sig till Sveriges mest lovande scaleup-bolag samt exportrådgivning som skräddarsys efter bolagets behov och marknad.

Småbolagsprogrammet har visat sig göra en rejäl skillnad för svenska företag med exportambitioner. När Business Sweden år 2023 jämförde företag som deltagit i programmet 2011–2021 mot en kontrollgrupp var resultaten slående; tre år efter deltagandet hade företagen exempelvis en 27 procent högre omsättning än kontrollgruppen.

   – Dessutom såg deltagande icke-exportörer en 18 procent större sannolikhet att börja exportera och befintliga exportörer såg en 31 procent större ökning i sin exportverksamhet. Överlevnadsgraden var 9 procent högre hos deltagande företag jämfört med kontrollgruppen, säger Helen Rönnholm.

Första steget ut

Helen Rönnholm ser Go Global som ett bra första steg för små företag som vill planera sin internationella satsning. Men hon lyfter även fram Business Swedens andra stöd för exportsugna bolag.

   – Vår personliga rådgivning är främst tänkt för företag som har någon miljon i kapital och ett par personer i sin arbetsstyrka, men det finns inga skarpa kanter här. Sedan har vi också vår e-handelsguide och en hel avdelning som kan hjälpa till med just exporttekniska frågor. Tvekar du kring vilket av våra stöd som passar just dig bäst så är det bara att slå en signal*, säger hon.

* Kontaktuppgifter finns på Business Swedens hemsida nedan.

Vill du veta mer om Business Sweden och Go Global?

På Business Swedens hemsida kan du läsa mer om hur Business Sweden kan hjälpa små och medelstora bolag som vill satsa på exporten – och testa verktyget Go Global.

Mer för dig som vill börja exportera

ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Med hjälp av garantiguiden hittar du rätt garanti oavsett om du är exportör, underleverantör eller bank.

Garantiguiden
Man arbetar på ett lager

EKN för SME- & Midcorp-företag

EKN:s garantier öppnar dörrar till nya marknader för företag som omsätter mindre än fem miljarder kronor.

EKN för SME- & Midcorp-företag