Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

– Vi har uppfunnit, patenterat, utvecklat och tillverkat Powerfoyle, som materialet heter, här i Stockholm. Vi bygger en ny svensk industri och tar just nu nästa kliv genom att bygga en ny produktionsanläggning som ger oss möjlighet att höja produktionstakten tiofalt, säger Giovanni Fili, grundare och VD för Exeger.

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers Powerfoyle är något helt annat, framtaget för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – inne och ute.

– Vår solcell är unik på många sätt, och inte minst för att den kan ta laddning av allt tillgängligt ljus, både naturligt och artificiellt. Det betyder att den kan användas på apparater inomhus, och på så sätt erbjuda vad som i praktiken är trådlös el, förklarar Giovanni Fili.

Kunderna är globala teknikföretag

Att den går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten med tillverkarna själva.

– Efter tolv år har vi äntligen nått kommersialiseringsfasen med våra första två produktlanseringar. Powerfoyle integreras i en hjälm från POC och ett par trådlösa hörlurar från Urbanista. Dessa hörlurar kommer aldrig att behöva laddas och erbjuder ett obegränsat och miljövänligt användande.

Exegers produktion går helt och hållet på export, framför allt till Asien där lejonparten av världens tillverkningsindustri är belägen. Kunderna är världens stora teknik- och konsumentföretag, och det råder ingen brist på intresse, säger Giovanni FIli.

– Vi har ett stort inflöde av kunder, men vår process är lång. Först tittar vi på hur mycket vi kan förbättra kundupplevelsen med Powerfoyle, hur stor marknadspotentialen är, hur integrationen kan gå till, och om företaget ligger i linje med de värderingar vi har på Exeger. Om vi går in i ett partnerskap så tillverkar vi tillsammans en prototyp, och skriver därefter ett avtal om leverans av våra solceller.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med EKN i flera år. Redan tidigt i bolagsresan fick de rådgivning av EKN, och de gjorde sedan en gemensam plan för finansieringsbehoven.

– Så när vi väl behövde finansiering var EKN redan med på resan. Att få hjälp av dem har också tvingat oss att tänka till och steppa upp en nivå – det har varit väldigt värdefullt.

Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm så har EKN gått in och delat bankens risk.

– EKN har garanterat 80 procent av bankens risk genom en så kallad Grön Rörelsekreditgaranti. Vi har ju haft EKN med hela vägen, så vi försökte inte ens få finansieringen klar på egen hand. Men det säger sig självt att bankens möjligheter att hjälpa oss blev väldigt mycket större med stödet från EKN.

Det är en teknik som ingen kommer att välja bort när de väl börjat använda den. Det kallar vi för irreversible tech.

Nu siktar Exeger framåt. Deras grundpatent ledde till en nominering av Giovanni Fili och Dr Henrik Lindström till årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office. Dessutom är en rad produkter på väg ut på marknaden.

– Snart är de första självladdande trådlösa hörlurarna och den första självladdande hjälmen på hyllorna, och mer är på väg. Vi kommer att driva igenom en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns överallt, och precis så ser vi resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att välja bort när de väl börjat använda den. Det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.