Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

I Gnosjöregionen finns en unik företagsanda. På SEB ansvarar Johan Dahlstrand tillsammans med tio rådgivare för bankens företagskunder i Gnosjö, Ljungby, Anderstorp och Värnamo.

– Gillar man att jobba med små och medelstora företag är det här definitivt ett av de mest intressanta ställena i Sverige att vara på. Den del av våra kunder som exporterar eller är underleverantörer till exporterande företag är strax över 80 procent, säger Johan Dahlstrand.

Bild på Johan Dahlstrand

Likviditeten tuff för underleverantörer

Bland SEB:s kunder i regionen är en vanlig situation ett företag som är underleverantör till svenska exportbolag. De exporterande företagen är ofta större än sina underleverantörer och har många gånger infört tuffa betalningsvillkor gentemot sina leverantörer. Det sätter underleverantörerna i en tuff sits likviditetsmässigt.

– Utmaningen för underleverantörerna är att de ibland hamnar lite i klorna på det företag de levererar till. Och med de hårda betalningsvillkoren blir marginalerna i verksamheten snäva vilket ökar behoven av oss på banken – och EKN, säger Johan Dahlstrand.

EKN möjliggör

För Johan och hans kollegor har de affärer där EKN kopplats in nästan uteslutande handlat om att hitta en lösning för att kunna genomföra affären. Det har varit situationer där utökad rörelsefinansiering eller förskottsgarantier låst upp en annars omöjlig situation. Situationer som inträffar oftare i hårdare ekonomiska tider.

– Exporten tuffar på just nu men många av våra kunder är lite avvaktande. Tyskland är ett viktigt exportland för oss och vi följer utvecklingen där. EKN är en viktig partner för oss och betydelsen ökar när ekonomin vänder neråt – och i kraftig tillväxt. Det ligger i vårt intresse att känna till EKN:s erbjudande och aktivt se till att koppla in EKN i de fall det gör skillnad. Det är en del av SEB:s långsiktiga strategi att hjälpa våra kunder att växa och utvecklas, och där är EKN viktiga för att göra det möjligt, säger Johan Dahlstrand.