Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Snells Entreprenad är underleverantör till några av Sveriges största gruvbolag – LKAB, Boliden och Kaunis Iron finns alla i kundsystemet. Företaget började som ett enmansföretag men har idag vuxit till en koncern med 190 anställda.

– Transport, lastning, krossning, vägar och underhåll är bara några av de tjänster vi utför åt gruvbolagen. Traditionellt har krossning och förädling av ballast också varit en av våra huvudverksamheter och så är det fortfarande. Vi har till exempel flertalet egna täkter i Norrbotten som vi producerar ballast i – och har en maskinpark för alla möjliga uppdrag, säger Patrik Snell som är vd för bolaget.

2018 fick Snells Entreprenad sitt första stora uppdrag för Kaunis Iron.

– Vi lastar, transporterar och krossar – och underhåller deras gruvverksamhet. Det var en ny kund och ett stort uppdrag, vilket är väldigt roligt. Men det krävde också stora investeringar i nya entreprenadmaskiner, förklarar Patrik Snell.

Caterpillar, som entreprenadmaskinerna skulle köpas in från, hade en finansieringslösning via Nordea. Det var här Patrik Snell första gången kom i kontakt med EKN.

EKN hjälper underleverantörer till svensk export

– Banken föreslog att vi skulle ta hjälp av EKN för en investeringskreditgaranti. Jag tyckte först att det lät konstigt eftersom det här inte var någon exportaffär. Men det var då jag förstod att EKN även hjälper underleverantörer till svensk exportindustri, och det kan man ju verkligen säga att vi är.

Det var då jag förstod att EKN även hjälper underleverantörer till svensk exportindustri – och det kan man ju verkligen säga att vi är.

EKN:s uppdrag är att främja svensk export. Det innebär att de även kan utfärda garantier till underleverantörerna som gör exporten möjlig. De svenska gruvjättarna har alla stor export, därför kvalificerade även Snells Entreprenad för en investeringskreditgaranti.

Patrik Snell trodde att samarbetet med EKN skulle göra finansieringen dyr, men finansieringsförslaget blev attraktivt även när EKN var med.

– Vi gjorde investeringar för 190 miljoner kronor förra året, och växer med mellan 10 och 20 procent varje år. Att Nordea kände till att även vi kan få hjälp av EKN gjorde att vi kunde få tillgång till finansiering via Caterpillars egen finansieringslösning.

”Glad att banken kände till det”

Patrik Snell säger att de under bolagets halvsekellånga historia byggt upp bra relationer med bankerna i Norrland. Han tror att de hade kunnat säkra finansiering på andra sätt, men att banken kunde dela risk med EKN gjorde processen smidig.

– Nordea skötte om allt och vi fick finansieringen vi behövde – till villkoren vi ville ha. När man gör stora investeringar är finansieringsvillkoren viktiga för marginalerna, och vi tycker om att göra bra affärer, säger Patrik Snell

Han säger att både banker och lokala företag kan tjäna på att EKN även kan stödja underleverantörer till exportindustrin.

– Jag är glad att Nordea kände till att EKN räknar in oss i exportsektorn. När EKN går in och stöttar så blir det lättare för banken att säga ja, och det tjänar ju både banken och företagen på.