Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

5 tips till dig som reser till Kina

1. Försök förstå vem som egentligen fattar besluten

Kina är ett hierarkiskt samhälle och gammal är alltid äldst. Men ofta är det yngre kollegor som kanske bemästrar engelska bättre och därmed agerar mellanhand och syns och hörs mest när ni besöker företaget. Försök förstå vilka som bestämmer så blir det lättare att anpassa kommunikationen och ni riskerar inte att trampa på några tår i onödan.

I unga moderna sektorer, exempelvis inom techindustrin, är det vanligare att fler inom företaget pratar bra engelska. Ofta är grundarna utbildade i USA, Europa och Japan och medelåldern är lägre.

2. Tacka inte nej till middagen

Vill din kinesiska affärspartner runda av med en lunch eller middag är det ett bra tecken – och något ni inte ska tacka nej till. Det är standard att prata affärer vid sociala tillställningar och man varvar oftast affärssnacket med mer familjära sidor. Den kinesiska affärspartnern är oftast nyfiken på att lära känna er som personer och bygga en relation.

Kina är stort och vanorna skiljer sig åt mellan olika delar av landet. Generellt så dricks det mer starksprit i de norra delarna av landet och mer sötvin och te i söder. Och det spottas för det mesta inte i glaset – det bör ni vara beredda på.

3. Satsa på tolk

Vid utmaningar i kommunikationen kan det vara värt att ta hjälp av en tolk. För att tolken ska få bästa möjliga förutsättningar, se till att prata i korta sekvenser. Då hinner tolken översätta och du hinner tänka efter innan nästa mening som ska formuleras. I branscher med krävande teknologi eller fackkunskaper är det viktigt att använda sig av en erfaren tolk som är insatt i området.

När det kommer till avtal vill svenska företag ofta ha dessa på engelska medan den kinesiska sidan föredrar att ha avtal både på engelska och kinesiska. För att avtalen ska överensstämma till 100 procent är det viktigt att anlita bra översättare.

4. Var beredd på förhandling

Kineser är ofta skickliga förhandlare och i många fall världsmästare på omvärldsanalys. Är de intresserade av att göra affärer med er kommer de med andra ord att ha stenkoll på era konkurrenter och kan sätta press på er. Se till att förbereda er och kom ihåg att om ni gjort en första affär i Kina kommer andra kinesiska företag ofta ta reda på villkoren för affären. Det gäller alltså att hitta rätt pris och villkor direkt för att inte försvåra fortsatta affärer.

5. Dra nytta av Sveriges goda rykte

Och sist men inte minst – Sverige har ett grundmurat gott rykte i Kina. Dra nytta av det så kan ni surfa lite på det svenska varumärket och få ett försprång i era affärer i Kina.