Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Det är inte många bolag som börjar sin tillväxtresa med en affär på 50 miljoner kronor – men Wiretronic gjorde det. Bolaget startade upp när de vann en jätteorder för utveckling och tillverkning av ett diagnosverktyg till exportören Volvo Cars egna verkstäder.

– Det var en rätt ordentlig munsbit för oss som nystartat bolag och det skulle komma att kräva väldigt mycket kapital, vilket var anledningen till att vi vände oss till EKN för att få hjälp med finansieringen, säger Wiretronics grundare och styrelseordförande Sören Karlsson.

Behövde kapital för att växa

Att bygga upp Wiretronics organisation, leverera beställningen till Volvo och samtidigt utveckla resten av företaget var naturligtvis otroligt kapitalkrävande för det nystartade bolaget. Sören Karlsson hade samarbetat med EKN på ett tidigare jobb och kände till att EKN även kan hjälpa underleverantörer till exporterande företag, något som många företag – och även banker – missar.

– Vi har en riktigt bra bank i Trollhättan, och de skickade in en första ansökan om en rörelsekreditgaranti från EKN. Ansökan godkändes och garantin innebar att 50 procent av bankens risk avtäcktes. Med hjälp av EKN:s riskavtäckning har de kunnat följa med högre upp i belåning och det är precis det som har behövts under vår tillväxtresa, säger Sören Karlsson.

Ingela Karlsson är kontorschef för Handelsbanken i Trollhättan, och har varit med på Wiretronics resa.

– Vi hade inte arbetat med EKN tidigare, och helt ärligt så var jag orolig för att det skulle bli administrativt jobbigt att ha med en myndighet att göra. Men det var precis tvärtom – vi fick hjälp genom hela processen och dessutom gick det imponerande snabbt. Och till syvende och sist så var det också EKN:s garanti som gjorde att vi på banken kände oss bekväma med att säga ja till finansieringen, förklarar Ingela Karlsson.

Efter att ha arbetat med EKN har Handelsbanken i Trollhättan redan valt att se efter om även andra kunder skulle kunna vara aktuella för ett samarbete.

– Efter att vi såg hur smidigt det gick så har EKN blivit en del i vår verktygslåda – och ett sätt vi tror att vi kan hjälpa fler exportföretag och underleverantörer till finansiering.

Och enligt Sören Karlsson skulle Wiretronic inte stå så starkt som de gör i dag om det inte vore för samarbetet med EKN.

– Det går inte att nog poängtera hur viktigt det har varit för oss. Det har gett oss möjligheten att fortsätta utvecklas, att leverera mot våra åtaganden och att ta ordervolymer som vi normalt inte skulle kunna finansiera. Samarbetet mellan EKN och vår stöttande bank har varit de i särklass mest signifikanta fördelarna som vårt bolag har haft under sina verksamhetsår.