Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Götheborg var ett av Svenska Ostindiska Companiets handelsskepp. På slutet av sin tredje seglats till Kina – efter en resa på 30 månader och med bara 900 meter kvar till sin ankarplats – gick fartyget på grund i Göteborgs hamninlopp. En stor del av de varor som fanns på skeppet, som te, porslin, kryddor och siden, kunde räddas – men skeppet sjönk.

Levande historia

277 år efter förlisningen påbörjar nu ostindiefararens tvilling, som började byggas 1995 och gavs sin föregångares namn, en ny resa till Asien. Resan kommer att gå via norra Europa, Medelhavet, Suezkanalen och Indiska Oceanen innan den når slutbenet med stopp på flera av Asiens största marknader.

– Det här fartyget är något alldeles unikt. Det är en bit levande historia som berättar om forna tiders handelsresor mellan Sverige och Asien. Med den här resan kan vi också manifestera dagens handelsrelationer med området som innefattar handel, forskning och kultur, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör för EKN.

Väcker intresse för Sverige

När skeppet anländer till sina destinationer kommer det att firas med stora evenemang för både allmänheten och företag. Den jättelika replikan av 1700-talsskeppet, som dessutom är byggt med dåtidens typ av verktyg och byggmetoder, väcker stort intresse var den än befinner sig. Det är något som svenska företag kan dra nytta av.

– Att delta i de här evenemangen blir som att delta på en mässa eller en världsutställning, upphöjt till tio. Jungfruresan till Kina 2005 skapade mycket publicitet och gjorde människor världen över nyfikna på svenska företag, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME på EKN.

EKN ordnar mötet

EKN är partner till fartyget Götheborgs stora expedition och kommer att vara på plats vid flera av fartygets stopp. Redan nu är London och Singapore inplanerade. Carl-Johan Karlsson uppmanar svenska exportföretag som har intresse för eller verkar på någon av de marknader som fartyget besöker att höra av sig till EKN.

– Vi kan hjälpa till med att anordna kundmöten ombord för internationella kunder och ge dem möjlighet att syna Götheborg från insidan. Finns det intresse från flera företag kan vi även delta i presentationer av svenska företag för olika intressenter.

Götheborgs rutt

Götheborg lämnar Göteborg den 8 juni 2022. Fartyget seglar genom norra Europa och Östersjön för att sedan färdas över Nordsjön, passera engelska kanalen och ta sig till Biscayabukten. Det lägger till vid ett antal hamnar i Medelhavet och stannar sedan i Medelhavet under vintern 2022/2023. Våren 2023 seglar fartyget vidare mot Suezkanalen, Röda havet och Djibouti. Efter att ha korsat Indiska Oceanen anländer det till Indien. Där börjar Götheborgs East Asia Tour och fartyget med besättning beger sig till de stora marknaderna Singapore, Vietnam, Hong Kong och slutligen Kina.