Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Hur mycket risk kan ni ta? Ibland uppstår situationer då risken i en affär gör att ni tvekar och kanske avstår helt. Att missa affärsmöjligheter på grund av en hög risknivå eller att kreditutrymmet hos banken inte räcker till kommer att ge negativa effekter. Då är det bra att känna till att EKN finns till för att underlätta för svenska företag som vill exportera – stora som små.

Anna Pettersson jobbar på EKN sedan ett år tillbaka mot små och medelstora företag. Hon kommer närmast från en liknande roll vid den kanadensiska motsvarigheten till EKN. För henne är det tydligt att små och medelstora företag i både Sverige och Kanada brottas med liknande problem.

– Det är framförallt tillgång till finansiering som är ett problem. Det blir lättare för exporterande företag att få finansiering när EKN är med och delar betalningsrisken. Många av de företag jag möter känner inte heller till att EKN hjälper även mindre företag. Det är synd eftersom vi kan göra riktigt stor skillnad för den här kategorin företag, säger Anna Pettersson.

Varje affär är viktig

Små belopp i kreditförluster för små och medelstora företag kan vara förödande. Och en på papperet liten affär, kanske den första affären med en ny utländsk partner, kan bana väg och möjliggöra fortsatta satsningar. Att EKN täcker en liten affär kan med andra ord göra en stor skillnad.

– Minimipremien för en garanti är 1500 kr. EKN garanterar allt fler av företagens mindre, löpande affärer. För oss är varje affär viktig, säger Anna Pettersson.

Här är några exempel på nyligen genomförda affärer där EKN har medverkat:

150 000 kr
– En exportör med en satsning i Norge behövde utöka sitt rörelsekapital i form av checkkredit från banken. EKN tog halva risken, 150 000 kronor, vilket gav det kapitaltillskott som behövdes för att genomföra affären.

60 000 kr
– En exportör inom tillverkningsindustrin övervägde en affär värd 60 000 kr till en köpare i Pakistan. Då EKN försäkrade risken för utebliven betalning kunde exportören erbjuda kredit och ändå vara säker på att få betalt.

50 000 kr
– En exportör inom livsmedelsbranschen försäkrade risken för utebliven betalning från deras köpare i Turkiet. Affären var värd 50 000 kr.