Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Gör rätt från början

– Kunskap i exportregler är en verklig konkurrensfördel. När du gör rätt från början så minskar risken för till exempel leveransförseningar, tullproblem eller att inte få betalt, säger Yvonne Brycker, Senior Adviser på Business Sweden.

Yvonne Brycker, Senior Adviser på Business Sweden

Vilka är de största utmaningarna för svenska exportföretag just nu, där ni känner att era kurser och utbildningar kan göra skillnad?

– Det finns en rad områden där vi märker att många svenska företag efterfrågar mer kunskap. Vissa ämnen är generella och vissa är kopplade till utvecklingen i världen – inte minst i och med pandemin. Några exempel är:

  • Frakter – med fraktkaos på världshaven och allt längre betalningstider så är val av leverans- och betalningsvillkor extra betydelsefullt just nu.
  • Finansiering – att kunna erbjuda sin utländska kund en bra finansieringslösning är ett viktigt säljargument.
  • Tullar – komplicerade tullregler och produkt-och dokumentationskrav kan ställa till det om man inte har kunskap på området.
  • Frihandelsavtal – för att dra nytta av fördelarna i EU:s frihandelsavtal måste man vara väl insatt i ämnen som ursprungsregler och ursprungsintyg.
  • E-handel – inför en internationell e-handelsexpansion är det viktigt att känna sig säker ur ett rättsligt perspektiv. Vad innebär det till exempel om man öppnar upp sin webbshop globalt mot hela världen?
     

Yvonne Brycker berättar att utbildningarna hålls både digitalt och fysiskt på Business Swedens kontor i Stockholm. Lärarna är experter och rådgivare inom internationell handel och exporttekniska frågor på Business Sweden.

Vilka företag tycker du ska gå på utbildningarna?

– Det beror så klart på företaget och förutsättningarna, men vi har verkligen försökt bygga utbildningar för alla olika typer av företag och exportsituationer. Våra utbildningar är till för såväl mindre nystartade företag som stora företag med lång exporterfarenhet.

Och vilka medarbetare kan få bättre och djupare kunskaper?

– Även här skulle jag säga att vårt kursutbud har något för alla. Men exempel på befattningshavare som brukar delta på kurserna är VD, CFO, säljare, inköpare och handläggare av exportdokument – samt personer som arbetar med skeppning och logistik. Med välutbildade medarbetare sparar företag tid och pengar samtidigt som affärerna kan ta ett steg framåt, säger Yvonne Brycker.

Yvonne Bryckers tips: Tre kurser att gå redan innan jul

1. Leveransvillkor & Utlandsbetalningar den 25 november. Rätt leveransvillkor fördelar ansvaret för kostnader och risker under transporten. Rätt betalningslösning minimerar risken för att inte få betalt.

2. Export i praktiken för säljare den 1 december. Denna utbildning tar sin utgångpunkt i offertarbetet och avtalet. Målet är att företagets säljare ska få verktyg för att göra ännu bättre exportavtal.

3. Internationell e-handel den 15 december. En utbildning som förbereder företaget för en internationell e-handelsexpansion, och som har som mål att ditt företag ska kunna bli en framgångsrik internationell e-handelsaktör.