Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Furetank är det första rederiet som beviljas en grön kreditgaranti från EKN. Garantin gäller förfinansieringen av Furetanks nästa produkt- och kemikalietanker i Vinga-serien och täcker 80 procent av långivaren Tjörns Sparbanks risk.

Furetanks finanschef Pär Karlsson beskriver beslutet som ett stort genombrott - ett kvitto från svenska staten på att Furetank valt rätt väg med de klimatinvesteringar som Sverige, EU och världen efterfrågar.

- Vi har gjort oerhört stora investeringar i tid, kunnande och kapital för att komma så här långt med Vinga-fartygen. Tack vare den gröna kreditgarantin kan vi fortsätta investera i grön teknikutveckling som tar oss närmare vårt mål om fossilfrihet, säger Pär Karlsson.

Viktig milstolpe för svensk sjöfart

Totalt har Furetank satsat 2 miljarder kronor på att utveckla och bygga flera tankfartyg i Vinga-serien som ligger i framkant miljömässigt. Det nya fartyget som ska gå på både el och gas (flytande naturgas, LNG alternativt flytande biogas LBG) levereras 2024.

- Genom att på sikt använda biogas producerat av avfall från jordbruk, hushållskompost och slakterier räknar vi med att våra fartyg kan uppnå nollutsläpp av koldioxid, säger Pär Karlsson.

Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson menar att investeringen är en viktig milstolpe för hela sjöfarten.

- Det här är ett väldigt positivt beslut för sjöfarten som är en kapitalintensiv bransch där kostnaden för klimatinvesteringar är mycket hög och svår att räkna hem. Det är ett stort steg för sjöfartens gröna omställning globalt, då svenska rederier är världsledande på miljöområdet, säger Anders Hermansson.