Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Affären är en av de första som genomförs med stöd av EKN:s och Almis nya gemensamma finansieringslösning.

Allt började efter den fruktansvärda jordbävningskatastrofen i Haiti 2010. Industridesigner Rikard Zetterlund fick höra från bekanta som varit på plats under räddningsarbetet att insatserna legat nere på nätterna på grund av mörker – och att fler liv troligtvis hade kunnat räddas om det funnits belysning. Det var ur denna insikt som Baselight utvecklades.

Andrej Dahllöf från Prime Design Sweden

– Baselight är en mobil belysningslösning utvecklad för hjälpinsatser. Jämfört med äldre produkter för samma ändamål har Baselight bättre ljusstyrka, lägre energiförbrukning och är helt integrerat. Den väger dessutom bara 35 kg, medan konkurrerande produkter kan väga upp till ett ton, säger Andrej Dahllöf som tillsammans med Rikard Zetterlund driver Prime Design Sweden, företaget bakom Baselight.

95 procent på export

Även om Baselight är utvecklad för hjälpinsatser gör dess unika egenskaper att produkten är attraktiv även inom andra områden där mobil belysning behövs för arbete i mörker. Byggsektorn är ett exempel, liksom det militära och eventindustrin. Sedan starten 2013 har Prime Design dubblerat sin omsättning varje år och ifjol landade bokslutet på 8 miljoner, en siffra som väntas stiga till 30 miljoner under 2018. Hela 95 procent av affärerna är export.

–Asien är vår viktigaste marknad och vi har sett en stark tillväxt i länder som Indonesien, Malaysia, Kina och Taiwan den senaste tiden. Vi har precis skrivit på för en storaffär i Indien där EKN och Almi hjälpt oss, vilket varit oerhört skönt eftersom stora summor stått på spel och mycket kan hända när man gör affärer på andra sidan jorden, säger Andrej Dahllöf.

Affären innebär att den indiska regeringen, via en mellanhand, köper in en större mängd Baselight för distribution vidare till regionala beredskapsförråd som upprättats eftersom Indien ofta drabbas av naturkatastrofer. Det är en av de första affärerna som genomförs med stöd av EKN:s och Almis nya gemensamma finansieringslösning, där EKN garanterar upp till 75 procent av risken, medan Almi använder garantin som säkerhet för lån.

– Sammantaget jackar erbjudandena från EKN och Almi in i varandra perfekt. Risk och finansiering är två stora utmaningar för exporterande företag. EKN:s garanti sänker vår risk i affären och ger oss möjlighet att lämna kredit till vår indiske partner, vilket var en förutsättning för att affären skulle gå i lås. Finansieringen från Almi hjälper oss i sin tur att klara av alla investeringar som kommer med storordern, säger Andrej Dahllöf.

Snabb insats till Kerala

De första Baselight-enheterna har redan gått iväg till Indien sedan delstaten Kerala drabbats av översvämning till följd av monsunregn. Att de kunde färdas mellan Stockholm och New Dehli på mindre än tre dagar säger en hel del om Baselights mobilitet. Och i framtiden är planen att få Baselight att förflytta sig över ännu större delar av världen.

– Vi vill bli kända på världsmarknaden som det svenska företaget med de smarta belysningsprodukterna. Konkret är målet att omsätta 100 miljoner och ha 50 anställda inom två år. Den indiska affären var väldigt viktig för vår tillväxt och tack vare stödet från EKN och Almi kan vi expandera i en snabbare takt, så just nu rekryterar vi för fulla muggar, säger Andrej Dahllöf.

Fakta Prime Design Sweden AB

Bransch: Högteknologisk belysning

Marknad: Asien är den viktigaste exportmarknaden

Omsättning 2017: 8 miljoner kr

Behov: Risktäckning och finansiering

EKN:s lösning: Garanti för kundfordringar