Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

På bilden: Anna-Karin Jatko, Fredrik Lingeskog, Mikael Damberg och Göran Lundwall. Foto: Kajsa Juslin.

Det måste bli enklare för små och medelstora företag att ge sig ut på den globala marknaden. Det var budskapet när EKN och Almi lanserade sin nya gemensamma lösning för finansiering av exportaffärer vid ett event på Holmgrens Bil i Jönköping den 5 juni.

Lättare genomföra exportaffärer

I den nya finansieringslösningen utfärdar EKN garantier som försäkrar risken att inte få betalt vid en exportaffär medan Almi står för själva lånet. Dessutom finns möjlighet för Almi att finansiera lån via Svensk Exportkredit (SEK). Detta innebär att det blir lättare för små och medelstora bolag att genomföra exportaffärer, även när kapitalbehovet ökar på grund av att kunder vill ha längre kredittid eller ordern är större än tidigare.

– Syftet med samarbetet är att vi vill åstadkomma en chans för små och medelstora företag att få en finansieringslösning vid en exportsatsning. Samarbetet mellan EKN, Almi och SEK ger möjlighet till fler och större exportaffärer, säger Göran Lundwall vd för Almi.

Bakgrunden till samarbetet och den nya lösningen är att just små och medelstora svenska bolag ibland har tvingats tacka nej till exportaffärer för att det saknats finansiering. Medan det sedan länge har funnits ett välfungerat system för finansiering av export för större bolag, har det inte alltid varit lika enkelt för de små och medelstora företagen.

– Vi träffar dagligen små och medelstora företag som har intressanta exportaffärer på gång, men där banken inte har möjlighet att hjälpa till även om det är bra affärer. Vår drivkraft, genom hela detta projekt, har varit att göra det enklare för mindre bolag vid exportsatsningar, säger EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.

Svenska Lager i startblocken

Att lanseringen hölls just på Holmgrens bil i Jönköping var ingen slump. Där finns nämligen ett hyllsystem från Svenska Lager, ett bolag som arbetar med däckförvaring och som just nu ligger i startblocken för att bli ett av de första företagen som får hjälp av EKN och Almi med finansieringen och därmed att expandera internationellt. Den nya finansieringslösningen är en konkurrensfördel för Svenska Lager, eftersom de får möjlighet att erbjuda sina internationella kunder kredit utan att riskera varken att inte få betalt eller ett negativt kassaflöde.

– Med hjälp av EKN och Almi kan vi erbjuda våra kunder ett helt finansierat paket. Det ger oss en mer attraktiv produkt på den internationella marknaden, säger Fredrik Lingeskog, vd på Svenska Lager som hoppas att företaget nu ska ta steget in på den tyska marknaden.

Näringsministern tror på stärkt exporterbjudande

Medverkade på lanseringen gjorde även Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Han var mycket nöjd med att samarbetet mellan EKN och Almi skapar förutsättningar för fler svenska företag att gå mot export, vilket i förlängningen är bra för Sverige.

– Jag tror starkt på samarbetet mellan EKN och Almi. Den nya finansieringslösningen ger landets små och medelstora företagare ett helt nytt säljargument på den internationella marknaden. Paketet av kredit, lån och garantier är naturligtvis attraktivt även för kunden, säger Mikael Damberg.