Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Ibland hjälper det att se bortom bankens väggar. Genom att involvera EKN kan bankens handlingsutrymme utökas. Men många missar det faktum att även svenska företag som är underleverantörer till exporterande företag kvalificerar för hjälp från EKN.

– Många mindre bolag känner inte till EKN och när det kommer till underleverantörer är kännedomen väldigt låg. Där kan vi på banken göra stor skillnad. Genom att själva lyfta fram EKN som ett alternativ när finansieringen är svår har vi möjlighet att hjälpa företag ta nästa steg, säger Katarina Söderström, senior företagsrådgivare på SEB i Växjö.

Ordern dubblerade årsomsättningen

Det var också precis vad som skedde när Katarinas kund, företaget Texo fick en order som dubblerade årsomsättningen från ett svenskt dotterbolag till en stor global koncern.

– Vi har gjort många affärer med den här kunden tidigare men det här var en exceptionellt stor order. Vi säljer komplexa maskiner och system och i det här fallet var leveranstiden omkring 12 månader. När kunden efterfrågade en förskottsgaranti blev lösningen att koppla in EKN självklar, säger Anders Svensson, vd på Texo.

Utan garantin från EKN hade affären tagit upp en stor del av Texos säkerhetsutrymme hos banken. Det hade kunnat hindra andra affärer från att genomföras.

– Något som ofta överraskar företagen är att det inte är speciellt krångligt att ta hjälp av EKN. Man fyller i en ansökan och om det är något som känns svårt finns det personer på EKN som hjälper till. För oss är det enkelt att rekommendera att ta hjälp av EKN eftersom vi vet att det är en pålitlig och trygg partner som företagen har stor nytta av att ha kontakt med, säger Katarina Söderström.

Finansieringen svårast vid långa löptider

För Texo som har kunder i 35 länder var EKN ingen nyhet. Däremot har man inte använt sig av EKN:s hjälp i affärer med svenska exporterande företag tidigare.

– För oss är EKN:s lösningar viktigast i situationer med långa löptider. Där fyller erbjudandet en lucka som annars hade varit svår att täppa till. För oss som tillverkande företag är det viktigt att få ett förskott från kunden under produktionstiden för att vår likviditet inte ska bli alltför ansträngd. Men det leder till att köparen ofta vill ha en bankgaranti för att känna sig trygga, säger Anders Svensson.

Att kunna erbjuda fördelaktiga finansieringsvillkor är en konkurrensfördel inte bara i utlandet. Och för bankerna kan EKN vara en viktig aktör som ger nöjdare och mer framgångsrika företagskunder.