Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag att göra säkrare och bättre exportaffärer. EKN kan dela risk med er på banken när exportföretagen behöver låna pengar, utfärda olika typer av motgarantier och garantera en kundfordran. Och företagsrådgivarna på Sveriges banker är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom kanske på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna till svensk exportindustri. Vi kräver inte att ett företag gör direkta affärer med utlandet – den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få hjälp av EKN, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och få fler nöjda kunder

Håkan Bäckström förstår att många banker glömmer att även underleverantörer räknas som exportföretag i EKN:s bedömningar.

– När ett företag har många utlandstransaktioner faller det sig naturligt att det är ett exportföretag. Men när alla betalningar sker inom Sverige är det lätt att man inte tänker export. Det är synd för både banken och kunden.

För er på banken finns det en klar fördel med att tänka bredare än bara de direkta exportföretagen. Ni kan helt enkelt säga ja till fler kunder.

– Alla banker strävar så klart efter att kunna möta sina kunders behov av likviditet eller bankgarantier. Genom att se lite bredare på exportbegreppet kan ni säga ja till fler och växa med era kunder. Och alternativet är ju kanske att er kund måste säga nej till en stor affär, eller går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället faktiskt prata med företaget i fråga.

Bidrar affären till export?

– Om kunden vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka kunderna är och hur de exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller kunden i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om man känner sig osäker på vad svaret är så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, innan din konkurrent gör det.