Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

För svenska företag med affärer i Argentina har den senaste tiden bjudit på osäkerhet och ökade risker. Den 12 augusti störtdök den argentinska börsen med ungefär 37 procent samtidigt som valutan försvagades med 30 procent mot den amerikanska dollarn. Valutarestriktioner har införts och läget är spänt inför presidentvalet i oktober där kandidaten Alberto Fernandez väntas gå segrande ur striden.

Alberto Fernández tillhör Peronistblocket inom argentinsk politik och hans vicepresidentkandidat är den kontroversiella Cristina Fernández de Kirchner som var Argentinas president mellan 2007 och 2015. Under Fernández de Kirchners presidentskap präglades politiken av omfattande statsintervention inklusive valutarestriktioner, priskontroller och förstatliganden av företag.

André Lundvall, landanalytiker med ansvar för Latinamerika på EKN

– Det är aldrig ett bra tecken när man börjar införa restriktioner, även om valutarestriktionerna i dagsläget inte ska begränsa handeln då valutaväxling för export och import är undantagen, säger André Lundvall, landanalytiker med ansvar för Latinamerika på EKN.

Lär känna din köpare

Svenska företag exporterar årligen varor för cirka 1,8 miljarder kronor till Argentina. När den argentinska peson försvagas blir det svårare för argentinska köpare att fortsätta importera från utlandet. Eftersom affärerna i regel görs i dollar eller euro stiger företagets leverantörsskuld till det svenska företaget snabbt i takt med att peson försvagas. 

– Exporterar man till kunder i Argentina är det läge att undersöka på vilket sätt kunden hanterar valutarisken. Har de en professionell valutariskhanering? Eller stora buffertar i balansräkningen som gör att de kan hålla ut i situationen? Det är också aspekter som EKN själva särskilt beaktar i sin kreditbedömning av företag från Argentina sedan något år tillbaka, säger André Lundvall.

Politisk bakgrund

Till följd av oron har EKN höjt landrisken för Argentina från nivå 6 till högsta nivån 7. Det betyder att EKN fortfarande garanterar affärer mot privata företag och banker medan staten och offentliga köpare bedöms ha för hög risknivå. 

– EKN fortsätter att följa utvecklingen i Argentina för att kunna erbjuda våra kunder det bästa möjliga stöd inom ramarna för vårt riskmandat, avslutar André Lundvall.