Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Alla Sveriges banker och företagsrådgivare har tillgång till EKN:s garantier. Ändå finns det stora skillnader i hur frekvent olika banker använder sig av dem. En av de fyra svenska storbankerna använde EKN hela 130 gånger förra året, samtidigt som en annan utnyttjade möjligheterna 36 gånger. EKN täckte nästan 800 miljoner kronor i risk åt den första banken, och drygt 100 miljoner kronor åt den sistnämnda.

800 miljoner kronor är många ja till exportbolagens finansieringsbehov. Det är många nya exportaffärer, många nöjda kunder och många fördjupade relationer mellan den aktuella banken och deras företagskunder.

Nu när tiderna är tuffa och osäkra för svenska företag är EKN:s uppdrag viktigare än någonsin. Du som arbetar som företagsrådgivare på bank har säkert redan märkt att det blivit svårare att säga ja när dina företagskunder vill låna pengar för att finansiera sin export. Här kan EKN:s garantier ofta vara lösningen. Vi kan täcka risken så att du kan säga ja till lånet som gör att din kund kan fortsätta sin tillväxtresa. Det är inte bara bra för kunden utan naturligtvis även är för dig som företagsrådgivare, för din bank och ytterst för den svenska ekonomin.

I den här guiden har vi samlat exempel på hur våra viktigaste garantier kan användas – och hur de faktiskt har använts av exportföretag som vill växa, av deras underleverantörer och av smarta företagsrådgivare runtom i Sverige.

Ge inte dina konkurrenter några fördelar i onödan. Använd EKN för att stärka dina kunder, bankens affär och svensk export på både kort och lång sikt. Så siktar du på att bli årets bankmedarbetare 2027, börja redan nu. Du har minst 800 miljoner skäl att ladda ner och läsa vår guide.

Carl-Johan Karlsson

AFFÄRSOMRÅDESCHEF SME & MIDCORP PÅ EKN