Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Landriskklass

2

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Risktyp Kort Lång
Statsrisk
Offentlig
Bank
Företag

Ikonerna anger EKN:s riskbedömning.

En lägre landriskklass innebär en lägre landrisk. Ikonerna markerar EKN:s möjlighet att täcka risker på olika köpare i landet. För länder inom EU samt höginkomstländer inom OECD täcker EKN normalt inte kredittider under två år.
Ingen policy

Ingen policy

Normal riskprövning

Normal riskprövning

Högre krav

Högre krav

Ingen garantigivning

Ingen garantigivning

EU-land eller OECD

EU-land eller OECD

Landriskanalys för Förenade Arabemiraten

Senaste landriskanalysen för Förenade Arabemiraten gjordes i februari 2025.

Välutvecklad ekonomi

Förenade Arabemiraten (FAE) är en av Mellanösterns mest utvecklade ekonomier. Emiraten har tillsammans stora oljetillgångar, vilka utgör omkring sex procent av världens kända oljereserver och cirka tre procent av naturgasreserverna. Olje- och gassektorn är en dominerande tillväxtkälla och står för strax under 30 procent av FAE:s BNP, vilket trots allt gör det till ett av de minst oljeberoende länderna i Gulfen.

Även om olja är den viktigaste inkomstkällan för den federala regeringen så har sektorer som turism, företagstjänster och logistik växt i betydelse på senare tid. Den federala regeringens ansvarsområden är begränsade men omfattar bland annat penningpolitik och banksystemet, vilket gör att exempelvis transfererings- och konverteringsrisker antas vara likartad för köpare oavsett vilket emirat de är baserade i.

Stora satsningar sker sedan ett antal år, likt bland övriga Gulfländer, för att diversifiera ekonomin och anpassa den till en lägre framtida efterfrågan på fossila bränslen. Emiratets president, shejk Mohammed bin Zayed al-Nahyan, väntas upprätthålla den rådande policyinriktningen, som prioriterar ekonomisk diversifiering genom stora offentliga investeringar kombinerat med förbättringar i affärsmiljö och sociala rättigheter i syfte att attrahera investeringar och humankapital från omvärlden.

Trots FAE:s historiska och strategiska relation med USA kommer fördjupade band med andra länder, så som Indien och Kina, fortsätta att utvecklas för att främja landets säkerhetspolitiska och kommersiella intressen. Landets anslutning, tillsammans med flera andra länder, till BRICS-samarbetet i början av 2024 ska ses i ljuset av denna ambition. 

Tack vare stora finansiella tillgångar baserade på olja, står statsfinanserna på en stabil grund. Landet har en låg statsskuld om drygt 30 procent av BNP, vilken väntas minska under de kommande åren. Budgetsaldo väntas under den kommande femårsperioden uppgå till 4,2 procent av BNP i genomsnitt, enligt IMF. Den externa positionen är god och ställningen som en nettokreditgivare väntas kvarstå. Externskulden har ökat de senaste åren men uppgår till hanterbara 83 procent av BNP.

Även andra mått som skuld eller räntebetalningar i förhållande till export är på fortsatt betryggande nivåer. Valutareserven är ungefär dubbelt så stor som total kortfristig skuld vilket begränsar likviditetsrisken. Utöver valutareserven finns omfattande tillgångar i oljefonder, uppbyggda under decennier av bytesbalansöverskott, där emiratet Abu Dhabis förmögenhetsfond är bland de största i världen. 

Fortsatt höga inkomster trots produktionsbegränsningar

Oljeproduktionen och därtill hörande inkomster har förblivit lägre under 2024 än vad som tidigare antagit till följd av gemensamma beslut inom OPEC+ att begränsa utbudet över hela året. De lägre än planerade oljeinkomsterna har samtidigt underlättat införandet av en ökad företagsskatt om 15 procent (från tidigare nio procent).

Förändringen av företagsskatten stödjer diversifieringen bort från oljeinkomster och harmoniserar samtidigt FAE med OECD:s minimikrav, men regionala konkurrenter har också gått fram med implementeringen av moms och företagsskatter.

IMF förutspår en årlig tillväxt om strax över 5 procent mellan 2025 och 2026 i takt med att oljeproduktionsbegränsningar trappas av med start under 2025. Det finns ambitiösa planer på investeringar för diversifiering av ekonomin, bland annat genom reformprogrammet UAE Energy Strategy 2050. FAE är regionens största mottagare av utländska direktinvesteringar och investerare lockas av liberala handels- och investeringsvillkor, något som attraherar kapitalflöden från både inom och utanför regionen.

Samtidigt som landet främjar sitt eget regionala inflytande främst via sin finansiella kapacitet, så som köpet av ett stycke land för 35 md USD i Egypten i februari 2024 där FAE avser att investera i expansionen av en turistanläggning. Framöver väntas emiratet möta större konkurrens från grannländerna, som Saudiarabien och Qatar, vad gäller att locka investerare. Denna konkurrenssituation väntas främja affärsmiljön i samtliga länder under det kommande årtiondet.

De långsiktiga utsikterna för FAE ser förhållandevis goda ut och hoten mot den politiska och ekonomiska stabiliteten är få. Förbättrade relationer till grannländer Qatar och Israel väntas bidra till en ökad regional stabilitet. Exempelvis slöts ett avtal med Israel om frihandel under 2022 efter att länderna normaliserade sina diplomatiska relationer 2020.

Riskbilden på både kort- och lång sikt domineras säkerhetssituationen i regionen och förhållandet mellan främst Iran och Israel. En fortsättning under 2025 av krigshandlingar mellan länderna som leder till ytterligare eskalering skulle kunna få konsekvenser för Abu Dhabis oljeproduktion och Dubais roll som turistmål och logistisk hub. 

Sett till fysiska klimatrisker och naturkatastrofer löper FAE, å ena sidan, lägre risk för översvämningar, stormar och jordskred än genomsnittet för både OECD:s höginkomstländer och lägre medelinkomstländer. Å andra sidan bedöms risker kopplade till höjda havsnivåer, vattenbrist samt bränder i stället högre i relation till båda jämförelsegrupperna.

Förenade Arabemiraten som har en naturligt begränsad tillgång till sötvatten tillgodoser i princip hela sitt behov med hjälp av avsaltningsanläggningar längts kusterna. Emiratet består utöver detta huvudsakligen av ökenlandskap vars yta exempelvis utgörs till mindre än 0,1 procent av skog, vilket begränsar konsekvenserna av potentiella bränder.

Affärsmiljön

I Transparency Internationals Corruption Index rankas FAE bättre än flera EU-länder, på plats 26 av 180 länder. Världsbankens Governance Indicators (WBGI), som innefattar diverse mått på institutioners och regleringsmiljöns kvalitet, placerar landet över den regionala standarden och i linje med genomsnittet för höginkomstländer inom OECD.

Rättssystemet i Förenade Arabemiraten är likväl inte politiskt oberoende och det finns brister i dess effektivitet. Vissa områden, såsom skydd för investerare och möjligheten att driva igenom rättigheter under kontrakt, släpar efter. Kostnad för återvinningsprocessen är hög och tidskrävande, även i regional jämförelse. Som ett svar på dessa tillkortakommanden har FAE under 2021 infört ett antal förändringar av sin konkurslagstiftning och ett förstärkt skydd för kreditorer som bland annat snabbar på och förenklar verkställbarheten av domar. 

FAE har de mest likvida och utvecklade valutamarknaderna bland Gulfländerna. Sedan 1973 är valutakursen knuten till US-dollarn. Den fasta växelkursen mot US-dollarn väntas bestå då den är ett viktigt ankare för den ekonomiska stabiliteten och skapar stabila förutsättningar för företag och export. Det finns inga restriktioner för betalningar och överföringar för internationella transaktioner. Emiratiska dirham kan övervägas av EKN i lokalvalutaaffärer. 

Landet är ett av regionens mest banktäta länder. Banksektorn står på en stabil grund med lönsamma och välkapitaliserade banker. De större bankerna i Abu Dhabi utmärker sig i dessa avseenden. Återhämtningen från pandemin har varit god med hjälp av en över lag gynnsam konjunktur till följd av de höga oljepriserna. De främsta riskerna för banksektorn, i form av nya fastighetsbubblor och ihållande låga oljepriser, motverkas av stabil finanseringsbas, stora kapitalbuffertar och en strängare bankreglering under senare år.

FAE blev i februari 2024 borttaget från den så kallade ”grå listan” av FATFA (Financial Action Task Force), vilket är en global organisation med syfte att motverka penningtvätt och terrorfinansiering. Detta kommer minska regelefterlevnadskrav för utländska banker med relationer till motparter i landet och bidra till att underlätta handel och investeringar.

I EKN:s affärsbedömning tas hänsyn till risken för negativ påverkan på mänskliga rättigheter. EKN:s fokus ligger på den påverkan som den verksamhet där de exporterade varorna ska användas kan ha. I sammanhanget är frågor som arbetsförhållanden, barn- och tvångsarbete, övervåld av säkerhetsstyrkor, ursprungsfolks rättigheter samt landrättigheter av stor vikt.

FAE har generellt en högre riskprofil gällande mänskliga rättigheter jämfört med gruppen av OECD:s höginkomstländer och en likvärdig eller lägre riskprofil överlag jämfört med lägre medelinkomstländer. Förenade Arabemiraten avviker emellertid väsentligt inom delindexet för Fackföreningsfrihet och kollektiv förhandling jämfört med båda jämförelsegrupperna, framför allt till följd av begränsat formellt stöd för arbetstagares rättigheter.

EKN:s policy

EKN klassificerar FAE i landrisklass 2 av 7. Normal riskprövning gäller för samtliga gäldenärskategorier. Det innebär att det inte finns några på förhand givna begränsningar i garanti-givningen och att affärerna bedöms på egna meriter utan särskilda krav eller villkor.

EKN:s åtagande och erfarenhet

EKN:s garantier omfattar bland annat exportaffärer till privata köpare inom sektorer som transport, infrastruktur och papper. EKN har under perioden 2020–2024 ställt ut garantier i 275 affärer, till ett sammanlagt belopp om 10,8 miljarder kronor, för svenska företag som exporterar till FAE. Den beloppsmässigt största sektorn i flödet var inom transportsektorn. 

Betalningserfarenheten är blandad och oljeprisfallet 2014 har lett till dröjsmål och skador. EKN har upplevt ökade betalningsproblem hos företag i FAE efter 2016 till följd av svagare marknadsförutsättningar. En stark återhämtning efter pandemin, ett högt oljepris och goda marknadsutsikter har förbättrat betalningserfarenheten på senare tid även om omfattande tidigare fordringar finns kvar i stor utsträckning.

Mer för dig som vill exportera till Förenade Arabemiraten

Man som sitter och funderar på något

EKN:s garantier

EKN:s garantier minskar risken för uteblivna betalningar och hjälper banker att stötta företag. Vilken garanti passar dig?

EKN:s garantier
ikon - dokument som syns genom förstoringsglas

Garantiguiden

Är du osäker på vilken garanti som passar just din affär? Testa EKN:s garantiguide.

Garantiguiden