Nyhetsrum

3 DEC 2018 - Nyheter

Tre strategier för export online

Hur kan små och medelstora företag driva försäljning online utomlands? Det undersöker forskare på Handelshögskolan just nu. Här är tre strategier för att öka tillväxten.
26 NOV 2018 - Nyheter

Kreditbedömningen – företagarens bästa vän

Risk är en naturlig del av livet som företagare. Vid export tillkommer nya riskfaktorer. Att göra en kreditbedömning av köparen underlättar navigering i okänd terräng. Så här går det till.
23 NOV 2018 - Nyheter

Angående artikel i DN 23 november 2018

I DN den 23 november finns en artikel som handlar om hur allvarliga konsekvenserna kan bli för Brasiliens naturområden, i och med maktskiftet i landet. I artikeln nämns ett pappersmassabruk, som köpt svensk utrustning och där EKN medverkat i affären.
19 NOV 2018 - Nyheter

Export till Norge – så lyckas du

Nära och avlägset på samma gång. Vårt grannland Norge rymmer stor potential för svenska företag. Men se upp – vi är inte alltid så lika som man kan tro. Så här lyckas du på norska marknaden.
12 NOV 2018 - Nyheter

Born Globals – myt eller verklighet?

Företag med export som utgör minst 25 procent av omsättningen inom 2-3 år från att företaget bildats – det är ett born global-företag. Men hur vanligt är fenomenet – och vilka samhällseffekter ger det? Ny forskning visar att vi bör sänka förväntningarna på born globals-företag.
7 NOV 2018 - Pressmeddelanden

EKN nedgraderar Nicaragua

EKN har beslutat att nedgradera Nicaragua från landriskklass 6 till landriskklass 7. – Den politiska oron har påverkat den ekonomiska situationen i landet på ett mycket negativt sätt, säger André Lundvall, landriskanalytiker på EKN.
5 NOV 2018 - Nyheter

Boosta exporten med affärsutvecklingscheckar

Tillgång till finansiering är a och o för exporterande företag. Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar ger små företag möjlighet att ta in extern kompetens för att förbereda satsningar på export. Vi bad Karin Silfversten på Tillväxtverket förklara hur affärsutvecklingscheckarna fungerar, vad de får användas till – och framförallt hur man får dem.
29 OKT 2018 - Nyheter

Vad kostar det att exportera?

Att börja exportera är ofta nästa steg för företag som vill växa. Men export kostar samtidigt både tid, resurser och pengar. Hur mycket kostar det egentligen? Vi bad Almis Max Sundvall dra upp de grova penseldragen för vad företagen bör ta höjd för i sin exportbudget.
23 OKT 2018 - Nyheter

Fyra röster om EKN:s nya bankutbildning

Den 22 oktober var det premiär för EKN:s nya bankutbildning. Under en halvdag fick 28 deltagare en genomgång av hur det svenska systemet för exportfinansiering skapar fördelar för affärsbanker och deras kunder. Vi frågade några av dem hur de uppfattade utbildningen.
16 OKT 2018 - Nyheter

Sex frågor om blockchain och framtidens handel

Blockchain är en teknologi med potential att revolutionera den internationella handeln. Vi bad Patrik Zekkar, chef för Trade Finance & Working Capital Management på Nordea, förklara hur blockchain-teknologin kan göra exportaffären både enklare och säkrare i framtiden.
8 OKT 2018 - Nyheter

Så undviker du korruption och andra obehagliga överraskningar vid export

Hållbarhet blir en allt viktigare del av exportaffären. Och det går att påverka. Att lära känna sin kund och föra en kontinuerlig dialog förebygger många problem.
1 OKT 2018 - Nyheter

”Utan EKN hade vi aldrig fått finansiering för att växa globalt”

För företag i tidiga faser är bankfinansierat rörelsekapital ofta en utopi. Tack vare EKN:s och EIF:s lösning med 80 procentig riskavtäckning kunde Swedbank finansiera den svenska succéappen Rementes satsning mot att bli världens ledande app för personlig och organisatorisk utveckling.
28 SEP 2018 - Pressmeddelanden

EKN fördubblade garantigivningen

EKN:s garantivolym fördubblades under perioden januari - augusti 2018, jämfört med motsvarande period föregående år. Garantivolymen för små och medelstora företag ökade samtidigt med 26 procent. – EKN behövs både i de mycket stora affärerna och för de små och medelstora företagens exportsatsningar, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN.
25 SEP 2018 - Pressmeddelanden

Karin Wessman ny hållbarhetschef på EKN

Karin Wessman får den nyinrättade tjänsten som hållbarhetschef på Exportkreditnämnden (EKN). Tidigare har hon varit hållbarhetsansvarig på myndigheten.
24 SEP 2018 - Nyheter

Tre smarta lösningar för finansiering av export

En garanti från EKN gör det lättare att få tillgång till den finansiering som många gånger är helt avgörande för att små och medelstora företag ska kunna satsa på export. EKN:s smarta lösningar är anpassade efter de specifika utmaningar kring finansiering som exportörer möter.
19 SEP 2018 - Nyheter

Zimbabwe i fokus

Zimbabwe har gått igenom år med hyperinflation och fallande BNP. EKN:s Rebecka Lundgren förklarar i ett inslag i EFN bakgrunden.
13 SEP 2018 - Nyheter

Här är de hetaste tillväxtmarknaderna för svenska företag

Hur går det för svensk export, vilka regioner ökar mest och var finns tillväxtmarknaderna med störst potential för svenska företag? Vi bad Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, om en nulägesanalys av exportmarknaden för svenska företag med extra fokus på heta tillväxtmarknaderna.
12 SEP 2018 - Nyheter

Fler exportaffärer med kunden i fokus

Med drygt 20 procent exporterande företag i kundstocken är SEB Vasastan i Stockholm en bank som är dokumenterat duktiga på exportaffärer. Att alltid sätta kunden i fokus och utgå från att exportaffären går att genomföra är förklaringar bakom bankens framgångsrika exportstrategi.
5 SEP 2018 - Nyheter

Högtryck i världsekonomin

EKN:s omvärldsanalys 2018: Nu bidrar alla världsdelar till tillväxtökningen i världsekonomin.
4 SEP 2018 - Nyheter

”Erbjudandena från EKN och Almi jackar in i varandra perfekt”

Prime Design är det svenska företaget med den revolutionerande belysningslösningen Baselight som kan rädda liv i mörker vid exempelvis naturkatastrofer. Nyligen tecknade det snabbväxande företaget ett avtal om en stor leverans till Indien. Affären är en av de första som genomförs med stöd av EKN:s och Almis nya gemensamma finansieringslösning.
27 AUG 2018 - Nyheter

Succé för svenska mikroföretag på exportmarknaden

De senaste fem åren har svenska mikroföretagen stått för den största tillväxten inom svensk export. Tack vare högkvalitativa produkter, stort mod och ett globalt tänk redan från dag ett är klocktillverkarna Mockberg ett lysande exempel på formeln bakom framgångarna. Nu satsar EKN vidare på att skapa ännu bättre förutsättningar för export för ännu fler svenska företag.
20 AUG 2018 - Nyheter

Växande tjänsteexport skapar nya möjligheter för svenska företag

Industriföretagens varuexport har länge varit motorn i svensk export, där svenska företag med stor framgång erövrat den globala marknaden med högkvalitativa och innovativa produkter. I takt med att export av tjänster blir allt viktigare har de svenska bolagen nya möjligheter att erövra världen. EKN arbetar för att ta fram nya försäkringslösningar som ännu bättre stöttar tjänsteexporten.
10 AUG 2018 - Nyheter

Ny utbildning från EKN i höst till affärsbankerna

Sveriges starka system för exportfinansiering har hjälpt de svenska storbolagen att erövra världen. Nu lanserar EKN en utbildning för svenska affärsbanker som ska göra systemet – och dess fördelar – ännu mer tillgängligt för både bankerna och deras företagskunder. Därmed ska fler små och medelstora företag få tillgång till verktygen som behövs på nya marknader.
6 AUG 2018 - Nyheter

Sju aktörer som underlättar svensk export

Det finns en lång rad olika aktörer som hjälper svenska företag att genomföra exportaffärer. Robert Wickman, regionansvarig på EKN för mellersta och norra Sverige, listar de viktigaste aktörerna och vilken hjälp de erbjuder svenska företag.
17 JUL 2018 - Pressmeddelanden

EKN nedgraderar Turkiet

EKN har beslutat att nedgradera Turkiet från landriskklass 4 till landriskklass 5 då det föreligger en ökad risk.
17 JUL 2018 - Pressmeddelanden

Mikroföretagen utklassar storföretagen när det handlar om att öka sin varuexport

Störst är inte alltid bäst. I alla fall inte när det handlar om exporttillväxt. Mikroföretagen har de senaste fem åren ökat sin export snabbare än alla andra kategorier. Men även små- och medelstora företag, SME, har skördat stora exportframgångar.
6 JUL 2018 - Pressmeddelanden

Ny styrelseordförande på EKN

Hans Lindberg har av regeringen utsetts till ordförande i EKN:s styrelse. Han efterträder Jan Roxendal.
26 JUN 2018 - Nyheter

Fyra fördelar med EKN som många banker missar

Med Exportkreditnämndens långa erfarenhet av affärer i utlandet har bankerna en stabil partner som delar risken. Men det finns fler anledningar till varför EKN:s garantier stärker bankerna vid exportaffärer. Här är fördelarna med EKN som bankerna inte alltid tänker på.
18 JUN 2018 - Nyheter

Här finns möjligheterna i Mellanöstern och Nordafrika

Stigande oljepris och minskad statsfinansiell åtstramning präglar utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika. Det ger ny kraft till efterfrågan på varor och tjänster från svenska företag. EKN:s expert Victor Carstenius förklarar exportläget i MENA-regionen just nu.
15 JUN 2018 - Pressmeddelanden

EKN nedgraderar Zambia

EKN har beslutat att nedgradera Zambia från landriskklass 6 till landriskklass 7 då det föreligger en ökad risk.
14 JUN 2018 - Nyheter

EKN i Almedalen 2018

EKN är på plats i Almedalen 2018 för att lyfta globala handelsfrågor. Här kan du läsa om våra aktiviteter under Almedalsveckan.
12 JUN 2018 - Nyheter

Så påverkas svenska företag av ståltullarna

President Donald Trumps beslut att införa ståltullar har skapat oro för att ett globalt handelskrig ska bryta ut mellan USA och EU. Men på kort sikt är de reella effekterna små för svenska exporterande företag. Stefan Karlsson, chefsanalytiker på EKN, reder ut de sju viktigaste frågetecknen kring de amerikanska ståltullarna.
5 JUN 2018 - Pressmeddelanden

Nytt samarbete mellan Almi och EKN gör finansiering av export lättare

EKN försäkrar kreditrisken – Almi ger lån. Tillsammans blir detta en oslagbar kombination vid exportaffärer.
5 JUN 2018 - Nyheter

EKN och Almi skapar nya möjligheter för mindre exportföretag

Ett nytt samarbete mellan EKN och Almi gör det lättare för mindre företag att finansiera sina exportsatsningar. Den nya finansieringslösningen skapar förutsättningar för fler exportaffärer genom att EKN försäkrar kreditrisken samtidigt som Almi står för lånet.
28 MAJ 2018 - Nyheter

”Smiley-kurvan” visar var viktiga affärsvärden skapas

Värde skapas inte bara i produktionen. Även forskning och utveckling, marknadsföring och design är i dag viktiga komponenter i en alltmer globaliserad värdekedja.
25 MAJ 2018 - Pressmeddelanden

Stor efterfrågan på EKN:s garantier

EKN:s garantivolym ökade under årets fyra första månader med 51 procent till 19,6 miljarder kronor jämfört med motsvarande period föregående år. Antalet garanterade affärer uppgick samma period till 814, en ökning med sju procent. – Siffrorna visar tydligt att EKN också behövs i högkonjunktur, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN.
24 MAJ 2018 - Nyheter

Årets Exportgasell räddar liv

Medicinteknikbolaget som möjliggör transplantationer världen över. Det är XVIVO Perfusion – utsedd till Exportgasell 2018.
20 MAJ 2018 - Nyheter

Tre smarta lösningar för banker vid exportaffärer

För att hjälpa svenska banker att säga ja till ännu fler exportaffärer har EKN tagit fram en rad lösningar som ökar affärsmöjligheterna för såväl bankerna som för deras kunder. Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN, pekar ut de avgörande fördelar för bankerna och deras kunder.
17 MAJ 2018 - Pressmeddelanden

Xvivo från Göteborg årets Exportgasell

Xvivo Perfusion utvecklar utrustning som underlättar organtransplantationer. Försäljningen har ökat varje år sedan starten 1998. I dag går 98 procent på export. – EKN vill med priset rikta ljuset på företag som bryter ny mark på tillväxtmarknader. Xvivo är ett bra exempel på att tillväxt på exportmarknaderna inte är en tillfällighet utan en ytterst medveten handling, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
9 MAJ 2018 - Nyheter

Blockerade betalningsflöden bromsar handeln med Iran

Beskedet att USA nu återinför handelssanktioner mot Iran får mycket negativa konsekvenser för den svenska exporten. EKN berörs inte direkt av sanktionerna, men förutser en kraftig minskning av affärer när nu betalningsvägarna åter stängs och företag och banker avskräcks från handeln.
7 MAJ 2018 - Nyheter

Exportgasellen – tidigare vinnare ger sina bästa tips

Snart är det dags igen för Exportgasellen, priset som EKN delar ut i samarbete med Dagens Industri för att hylla snabbväxande svenska exportföretag. Den 16 maj vet vi vilka som vinner 2018, men redan nu berättar de tidigare vinnarna om sina bästa tips för exporterande företag.
4 MAJ 2018 - Nyheter

EKN byter logotyp

Nu kompletterar EKN sin logotyp med Sveriges riksvapen
2 MAJ 2018 - Nyheter

Fem vanliga utmaningar för exporterande företag

Greger Leijonhufvud, regionansvarig på EKN för västra och södra Sverige, listar de vanligaste utmaningar som exporterande företag möter – och har lösningarna som ger enklare och säkrare exportaffärer.
23 APR 2018 - Nyheter

Exportera till Ryssland? Absolut!

Går det fortfarande att göra affärer i Ryssland? Det är en aktuell fråga för många svenska företag efter en turbulent tid för landet. EKN:s experter säger ja – och listar vad företagen bör tänka på inför export till Ryssland.
18 APR 2018 - Nyheter

Så genomförde Climeon exportaffären – utan risk och negativt kassaflöde

Climeon är miljöteknikföretaget vars innovation omvandlar varmt vatten till elektricitet. På Åre Business Forum stod företagets Head of project finance Alexander Helling på scen tillsammans med EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko för att berätta om finansieringslösningen som gjorde att Climeons gröna teknologi kunde gå på export.
16 APR 2018 - Nyheter

Lägre risk öppnar för fler exportaffärer

Nu blir det lättare för bankerna att hjälpa företag som vill ut på exportmarknaden. Under Åre Business Forum presenterade EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko en ny lösning för finansiering som täcker 80 procent av bankernas risk vid exportaffärer med innovativa små och medelstora företag.
12 APR 2018 - Pressmeddelanden

Mer pengar till företagen med minskad risk för banken

För att kunna växa på exportmarknaderna behöver innovativa små och medelstora företag ofta mer kapital. Bankerna har dock många gånger svårt att låna ut dessa pengar. EKN har en ny lösning på detta problem. Den täcker 80 procent av bankens risk.
12 APR 2018 - Nyheter

Störningar på EKN Online och ekn.se 13-15 april

EKN Online att kommer att vara stängt 2018-04-13 kl 17:00 till 2018-04-15 kl 17:00 med anledning av en större systemuppdatering.
29 MAR 2018 - Nyheter

Anna-Karin Jatko gästar podcast om digitalisering

Lyssna på när EKN:s GD Anna-Karin Jatko gästar podcasten Killander & Björk under Serendipity Challenge Summit den 27 mars.
22 MAR 2018 - Pressmeddelanden

EKN och Serendipity Challenge ingår partnerskap

EKN är en myndighet som har uppdraget att hjälpa svenska företag ut på exportmarknaderna. Serendipity Challenge är en entreprenörstävling och techarena för startup- & tillväxtbolag som har ett globalt fokus. Med andra ord en ”match made in heaven”.
27 FEB 2018 - Pressmeddelanden

Rekordår för EKN

– Allt fler företag har upptäckt att de kan göra allt fler affärer med hjälp av exportkreditgarantier, säger EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.
7 FEB 2018 - Pressmeddelanden

Vitryssland och Kroatien uppgraderas – Oman nedgraderas

Efter en ny analys ändrar nu EKN landriskklass för Vitryssland från 7 till 6, för Kroatien från 5 till 4 och för Oman från 3 till 4.
5 FEB 2018 - Pressmeddelanden

Risken att göra affärer i Iran minskar

Iran har betalat av sina skulder från sanktionsåren. Landet är nära skuldfritt. Oljepriset har ökat. Och tillväxten är god, även i andra sektorer än olja och gas. Dessa faktorer gör att risken att göra affärer med Iran minskat.
5 FEB 2018 - Nyheter

Den svenska exporten till Iran ökar

Att USA och president Trump signalerar att de vill dra sig ur kärnenergiavtalet skapar oro kring möjligheterna att göra affärer med Iran. Samtidigt fortsätter den svenska exporten till Iran att öka och EKN upplever att betalningarna fungerar så bra att landets risknivå nu förbättras.
23 JAN 2018 - Pressmeddelanden

EKN anställer kreditchef

EKN har anställt Peter Tuving som kreditchef och chef för avdelningen Risk Advisory and CSR. Han ansvarar för att kvalitetssäkra, utveckla och effektivisera EKN:s kreditanalys, hållbarhetsanalys och landanalys.
8 JAN 2018 - Nyheter

Framtidens handel är hållbar

Det går att göra hållbara affärer även på svåra marknader. Hållbarhet är dessutom gynnsamt ur ett affärsperspektiv. De slutsatserna drar Karin Wessman, EKN:s hållbarhetsexpert, från panelen om hållbarhet som hon modererade på GTR Nordic i Stockholm den 16 november 2017. Här svarar hon på tre frågor om paneldiskussionen:
8 JAN 2018 - Nyheter

Fortsatt tillväxt i världshandeln 2018

Asiens starka tillväxt, återhämtning i Europa och ökad efterfrågan från Nordamerika bidrar till fortsatt tillväxt i världshandeln kommande år. Det skapar möjligheter för svensk export.
7 NOV 2018 - Pressmeddelanden

EKN nedgraderar Nicaragua

EKN har beslutat att nedgradera Nicaragua från landriskklass 6 till landriskklass 7. – Den politiska oron har påverkat den ekonomiska situationen i landet på ett mycket negativt sätt, säger André Lundvall, landriskanalytiker på EKN.
28 SEP 2018 - Pressmeddelanden

EKN fördubblade garantigivningen

EKN:s garantivolym fördubblades under perioden januari - augusti 2018, jämfört med motsvarande period föregående år. Garantivolymen för små och medelstora företag ökade samtidigt med 26 procent. – EKN behövs både i de mycket stora affärerna och för de små och medelstora företagens exportsatsningar, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN.
25 SEP 2018 - Pressmeddelanden

Karin Wessman ny hållbarhetschef på EKN

Karin Wessman får den nyinrättade tjänsten som hållbarhetschef på Exportkreditnämnden (EKN). Tidigare har hon varit hållbarhetsansvarig på myndigheten.
17 JUL 2018 - Pressmeddelanden

EKN nedgraderar Turkiet

EKN har beslutat att nedgradera Turkiet från landriskklass 4 till landriskklass 5 då det föreligger en ökad risk.
17 JUL 2018 - Pressmeddelanden

Mikroföretagen utklassar storföretagen när det handlar om att öka sin varuexport

Störst är inte alltid bäst. I alla fall inte när det handlar om exporttillväxt. Mikroföretagen har de senaste fem åren ökat sin export snabbare än alla andra kategorier. Men även små- och medelstora företag, SME, har skördat stora exportframgångar.
6 JUL 2018 - Pressmeddelanden

Ny styrelseordförande på EKN

Hans Lindberg har av regeringen utsetts till ordförande i EKN:s styrelse. Han efterträder Jan Roxendal.
15 JUN 2018 - Pressmeddelanden

EKN nedgraderar Zambia

EKN har beslutat att nedgradera Zambia från landriskklass 6 till landriskklass 7 då det föreligger en ökad risk.
5 JUN 2018 - Pressmeddelanden

Nytt samarbete mellan Almi och EKN gör finansiering av export lättare

EKN försäkrar kreditrisken – Almi ger lån. Tillsammans blir detta en oslagbar kombination vid exportaffärer.
25 MAJ 2018 - Pressmeddelanden

Stor efterfrågan på EKN:s garantier

EKN:s garantivolym ökade under årets fyra första månader med 51 procent till 19,6 miljarder kronor jämfört med motsvarande period föregående år. Antalet garanterade affärer uppgick samma period till 814, en ökning med sju procent. – Siffrorna visar tydligt att EKN också behövs i högkonjunktur, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN.
17 MAJ 2018 - Pressmeddelanden

Xvivo från Göteborg årets Exportgasell

Xvivo Perfusion utvecklar utrustning som underlättar organtransplantationer. Försäljningen har ökat varje år sedan starten 1998. I dag går 98 procent på export. – EKN vill med priset rikta ljuset på företag som bryter ny mark på tillväxtmarknader. Xvivo är ett bra exempel på att tillväxt på exportmarknaderna inte är en tillfällighet utan en ytterst medveten handling, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
12 APR 2018 - Pressmeddelanden

Mer pengar till företagen med minskad risk för banken

För att kunna växa på exportmarknaderna behöver innovativa små och medelstora företag ofta mer kapital. Bankerna har dock många gånger svårt att låna ut dessa pengar. EKN har en ny lösning på detta problem. Den täcker 80 procent av bankens risk.
22 MAR 2018 - Pressmeddelanden

EKN och Serendipity Challenge ingår partnerskap

EKN är en myndighet som har uppdraget att hjälpa svenska företag ut på exportmarknaderna. Serendipity Challenge är en entreprenörstävling och techarena för startup- & tillväxtbolag som har ett globalt fokus. Med andra ord en ”match made in heaven”.
27 FEB 2018 - Pressmeddelanden

Rekordår för EKN

– Allt fler företag har upptäckt att de kan göra allt fler affärer med hjälp av exportkreditgarantier, säger EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko.
7 FEB 2018 - Pressmeddelanden

Vitryssland och Kroatien uppgraderas – Oman nedgraderas

Efter en ny analys ändrar nu EKN landriskklass för Vitryssland från 7 till 6, för Kroatien från 5 till 4 och för Oman från 3 till 4.
5 FEB 2018 - Pressmeddelanden

Risken att göra affärer i Iran minskar

Iran har betalat av sina skulder från sanktionsåren. Landet är nära skuldfritt. Oljepriset har ökat. Och tillväxten är god, även i andra sektorer än olja och gas. Dessa faktorer gör att risken att göra affärer med Iran minskat.
23 JAN 2018 - Pressmeddelanden

EKN anställer kreditchef

EKN har anställt Peter Tuving som kreditchef och chef för avdelningen Risk Advisory and CSR. Han ansvarar för att kvalitetssäkra, utveckla och effektivisera EKN:s kreditanalys, hållbarhetsanalys och landanalys.
3 DEC 2018 - Nyheter

Tre strategier för export online

Hur kan små och medelstora företag driva försäljning online utomlands? Det undersöker forskare på Handelshögskolan just nu. Här är tre strategier för att öka tillväxten.
26 NOV 2018 - Nyheter

Kreditbedömningen – företagarens bästa vän

Risk är en naturlig del av livet som företagare. Vid export tillkommer nya riskfaktorer. Att göra en kreditbedömning av köparen underlättar navigering i okänd terräng. Så här går det till.
23 NOV 2018 - Nyheter

Angående artikel i DN 23 november 2018

I DN den 23 november finns en artikel som handlar om hur allvarliga konsekvenserna kan bli för Brasiliens naturområden, i och med maktskiftet i landet. I artikeln nämns ett pappersmassabruk, som köpt svensk utrustning och där EKN medverkat i affären.
19 NOV 2018 - Nyheter

Export till Norge – så lyckas du

Nära och avlägset på samma gång. Vårt grannland Norge rymmer stor potential för svenska företag. Men se upp – vi är inte alltid så lika som man kan tro. Så här lyckas du på norska marknaden.
12 NOV 2018 - Nyheter

Born Globals – myt eller verklighet?

Företag med export som utgör minst 25 procent av omsättningen inom 2-3 år från att företaget bildats – det är ett born global-företag. Men hur vanligt är fenomenet – och vilka samhällseffekter ger det? Ny forskning visar att vi bör sänka förväntningarna på born globals-företag.
5 NOV 2018 - Nyheter

Boosta exporten med affärsutvecklingscheckar

Tillgång till finansiering är a och o för exporterande företag. Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar ger små företag möjlighet att ta in extern kompetens för att förbereda satsningar på export. Vi bad Karin Silfversten på Tillväxtverket förklara hur affärsutvecklingscheckarna fungerar, vad de får användas till – och framförallt hur man får dem.
29 OKT 2018 - Nyheter

Vad kostar det att exportera?

Att börja exportera är ofta nästa steg för företag som vill växa. Men export kostar samtidigt både tid, resurser och pengar. Hur mycket kostar det egentligen? Vi bad Almis Max Sundvall dra upp de grova penseldragen för vad företagen bör ta höjd för i sin exportbudget.
23 OKT 2018 - Nyheter

Fyra röster om EKN:s nya bankutbildning

Den 22 oktober var det premiär för EKN:s nya bankutbildning. Under en halvdag fick 28 deltagare en genomgång av hur det svenska systemet för exportfinansiering skapar fördelar för affärsbanker och deras kunder. Vi frågade några av dem hur de uppfattade utbildningen.
16 OKT 2018 - Nyheter

Sex frågor om blockchain och framtidens handel

Blockchain är en teknologi med potential att revolutionera den internationella handeln. Vi bad Patrik Zekkar, chef för Trade Finance & Working Capital Management på Nordea, förklara hur blockchain-teknologin kan göra exportaffären både enklare och säkrare i framtiden.
8 OKT 2018 - Nyheter

Så undviker du korruption och andra obehagliga överraskningar vid export

Hållbarhet blir en allt viktigare del av exportaffären. Och det går att påverka. Att lära känna sin kund och föra en kontinuerlig dialog förebygger många problem.
1 OKT 2018 - Nyheter

”Utan EKN hade vi aldrig fått finansiering för att växa globalt”

För företag i tidiga faser är bankfinansierat rörelsekapital ofta en utopi. Tack vare EKN:s och EIF:s lösning med 80 procentig riskavtäckning kunde Swedbank finansiera den svenska succéappen Rementes satsning mot att bli världens ledande app för personlig och organisatorisk utveckling.
24 SEP 2018 - Nyheter

Tre smarta lösningar för finansiering av export

En garanti från EKN gör det lättare att få tillgång till den finansiering som många gånger är helt avgörande för att små och medelstora företag ska kunna satsa på export. EKN:s smarta lösningar är anpassade efter de specifika utmaningar kring finansiering som exportörer möter.
19 SEP 2018 - Nyheter

Zimbabwe i fokus

Zimbabwe har gått igenom år med hyperinflation och fallande BNP. EKN:s Rebecka Lundgren förklarar i ett inslag i EFN bakgrunden.
13 SEP 2018 - Nyheter

Här är de hetaste tillväxtmarknaderna för svenska företag

Hur går det för svensk export, vilka regioner ökar mest och var finns tillväxtmarknaderna med störst potential för svenska företag? Vi bad Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden, om en nulägesanalys av exportmarknaden för svenska företag med extra fokus på heta tillväxtmarknaderna.
12 SEP 2018 - Nyheter

Fler exportaffärer med kunden i fokus

Med drygt 20 procent exporterande företag i kundstocken är SEB Vasastan i Stockholm en bank som är dokumenterat duktiga på exportaffärer. Att alltid sätta kunden i fokus och utgå från att exportaffären går att genomföra är förklaringar bakom bankens framgångsrika exportstrategi.
5 SEP 2018 - Nyheter

Högtryck i världsekonomin

EKN:s omvärldsanalys 2018: Nu bidrar alla världsdelar till tillväxtökningen i världsekonomin.
4 SEP 2018 - Nyheter

”Erbjudandena från EKN och Almi jackar in i varandra perfekt”

Prime Design är det svenska företaget med den revolutionerande belysningslösningen Baselight som kan rädda liv i mörker vid exempelvis naturkatastrofer. Nyligen tecknade det snabbväxande företaget ett avtal om en stor leverans till Indien. Affären är en av de första som genomförs med stöd av EKN:s och Almis nya gemensamma finansieringslösning.
27 AUG 2018 - Nyheter

Succé för svenska mikroföretag på exportmarknaden

De senaste fem åren har svenska mikroföretagen stått för den största tillväxten inom svensk export. Tack vare högkvalitativa produkter, stort mod och ett globalt tänk redan från dag ett är klocktillverkarna Mockberg ett lysande exempel på formeln bakom framgångarna. Nu satsar EKN vidare på att skapa ännu bättre förutsättningar för export för ännu fler svenska företag.
20 AUG 2018 - Nyheter

Växande tjänsteexport skapar nya möjligheter för svenska företag

Industriföretagens varuexport har länge varit motorn i svensk export, där svenska företag med stor framgång erövrat den globala marknaden med högkvalitativa och innovativa produkter. I takt med att export av tjänster blir allt viktigare har de svenska bolagen nya möjligheter att erövra världen. EKN arbetar för att ta fram nya försäkringslösningar som ännu bättre stöttar tjänsteexporten.
10 AUG 2018 - Nyheter

Ny utbildning från EKN i höst till affärsbankerna

Sveriges starka system för exportfinansiering har hjälpt de svenska storbolagen att erövra världen. Nu lanserar EKN en utbildning för svenska affärsbanker som ska göra systemet – och dess fördelar – ännu mer tillgängligt för både bankerna och deras företagskunder. Därmed ska fler små och medelstora företag få tillgång till verktygen som behövs på nya marknader.
6 AUG 2018 - Nyheter

Sju aktörer som underlättar svensk export

Det finns en lång rad olika aktörer som hjälper svenska företag att genomföra exportaffärer. Robert Wickman, regionansvarig på EKN för mellersta och norra Sverige, listar de viktigaste aktörerna och vilken hjälp de erbjuder svenska företag.
26 JUN 2018 - Nyheter

Fyra fördelar med EKN som många banker missar

Med Exportkreditnämndens långa erfarenhet av affärer i utlandet har bankerna en stabil partner som delar risken. Men det finns fler anledningar till varför EKN:s garantier stärker bankerna vid exportaffärer. Här är fördelarna med EKN som bankerna inte alltid tänker på.
18 JUN 2018 - Nyheter

Här finns möjligheterna i Mellanöstern och Nordafrika

Stigande oljepris och minskad statsfinansiell åtstramning präglar utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika. Det ger ny kraft till efterfrågan på varor och tjänster från svenska företag. EKN:s expert Victor Carstenius förklarar exportläget i MENA-regionen just nu.
14 JUN 2018 - Nyheter

EKN i Almedalen 2018

EKN är på plats i Almedalen 2018 för att lyfta globala handelsfrågor. Här kan du läsa om våra aktiviteter under Almedalsveckan.
12 JUN 2018 - Nyheter

Så påverkas svenska företag av ståltullarna

President Donald Trumps beslut att införa ståltullar har skapat oro för att ett globalt handelskrig ska bryta ut mellan USA och EU. Men på kort sikt är de reella effekterna små för svenska exporterande företag. Stefan Karlsson, chefsanalytiker på EKN, reder ut de sju viktigaste frågetecknen kring de amerikanska ståltullarna.
5 JUN 2018 - Nyheter

EKN och Almi skapar nya möjligheter för mindre exportföretag

Ett nytt samarbete mellan EKN och Almi gör det lättare för mindre företag att finansiera sina exportsatsningar. Den nya finansieringslösningen skapar förutsättningar för fler exportaffärer genom att EKN försäkrar kreditrisken samtidigt som Almi står för lånet.
28 MAJ 2018 - Nyheter

”Smiley-kurvan” visar var viktiga affärsvärden skapas

Värde skapas inte bara i produktionen. Även forskning och utveckling, marknadsföring och design är i dag viktiga komponenter i en alltmer globaliserad värdekedja.
24 MAJ 2018 - Nyheter

Årets Exportgasell räddar liv

Medicinteknikbolaget som möjliggör transplantationer världen över. Det är XVIVO Perfusion – utsedd till Exportgasell 2018.
20 MAJ 2018 - Nyheter

Tre smarta lösningar för banker vid exportaffärer

För att hjälpa svenska banker att säga ja till ännu fler exportaffärer har EKN tagit fram en rad lösningar som ökar affärsmöjligheterna för såväl bankerna som för deras kunder. Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN, pekar ut de avgörande fördelar för bankerna och deras kunder.
9 MAJ 2018 - Nyheter

Blockerade betalningsflöden bromsar handeln med Iran

Beskedet att USA nu återinför handelssanktioner mot Iran får mycket negativa konsekvenser för den svenska exporten. EKN berörs inte direkt av sanktionerna, men förutser en kraftig minskning av affärer när nu betalningsvägarna åter stängs och företag och banker avskräcks från handeln.
7 MAJ 2018 - Nyheter

Exportgasellen – tidigare vinnare ger sina bästa tips

Snart är det dags igen för Exportgasellen, priset som EKN delar ut i samarbete med Dagens Industri för att hylla snabbväxande svenska exportföretag. Den 16 maj vet vi vilka som vinner 2018, men redan nu berättar de tidigare vinnarna om sina bästa tips för exporterande företag.
4 MAJ 2018 - Nyheter

EKN byter logotyp

Nu kompletterar EKN sin logotyp med Sveriges riksvapen
2 MAJ 2018 - Nyheter

Fem vanliga utmaningar för exporterande företag

Greger Leijonhufvud, regionansvarig på EKN för västra och södra Sverige, listar de vanligaste utmaningar som exporterande företag möter – och har lösningarna som ger enklare och säkrare exportaffärer.
23 APR 2018 - Nyheter

Exportera till Ryssland? Absolut!

Går det fortfarande att göra affärer i Ryssland? Det är en aktuell fråga för många svenska företag efter en turbulent tid för landet. EKN:s experter säger ja – och listar vad företagen bör tänka på inför export till Ryssland.
18 APR 2018 - Nyheter

Så genomförde Climeon exportaffären – utan risk och negativt kassaflöde

Climeon är miljöteknikföretaget vars innovation omvandlar varmt vatten till elektricitet. På Åre Business Forum stod företagets Head of project finance Alexander Helling på scen tillsammans med EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko för att berätta om finansieringslösningen som gjorde att Climeons gröna teknologi kunde gå på export.
16 APR 2018 - Nyheter

Lägre risk öppnar för fler exportaffärer

Nu blir det lättare för bankerna att hjälpa företag som vill ut på exportmarknaden. Under Åre Business Forum presenterade EKN:s generaldirektör Anna-Karin Jatko en ny lösning för finansiering som täcker 80 procent av bankernas risk vid exportaffärer med innovativa små och medelstora företag.
12 APR 2018 - Nyheter

Störningar på EKN Online och ekn.se 13-15 april

EKN Online att kommer att vara stängt 2018-04-13 kl 17:00 till 2018-04-15 kl 17:00 med anledning av en större systemuppdatering.
29 MAR 2018 - Nyheter

Anna-Karin Jatko gästar podcast om digitalisering

Lyssna på när EKN:s GD Anna-Karin Jatko gästar podcasten Killander & Björk under Serendipity Challenge Summit den 27 mars.
5 FEB 2018 - Nyheter

Den svenska exporten till Iran ökar

Att USA och president Trump signalerar att de vill dra sig ur kärnenergiavtalet skapar oro kring möjligheterna att göra affärer med Iran. Samtidigt fortsätter den svenska exporten till Iran att öka och EKN upplever att betalningarna fungerar så bra att landets risknivå nu förbättras.
8 JAN 2018 - Nyheter

Framtidens handel är hållbar

Det går att göra hållbara affärer även på svåra marknader. Hållbarhet är dessutom gynnsamt ur ett affärsperspektiv. De slutsatserna drar Karin Wessman, EKN:s hållbarhetsexpert, från panelen om hållbarhet som hon modererade på GTR Nordic i Stockholm den 16 november 2017. Här svarar hon på tre frågor om paneldiskussionen:
8 JAN 2018 - Nyheter

Fortsatt tillväxt i världshandeln 2018

Asiens starka tillväxt, återhämtning i Europa och ökad efterfrågan från Nordamerika bidrar till fortsatt tillväxt i världshandeln kommande år. Det skapar möjligheter för svensk export.

Nyhetsbrev

Prenumerera på EKN:s nyhetsbrev. Genom din anmälan samtycker du till att EKN skickar nyhetsbrev till din e-postadress. EKN använder APSIS som e-postverktyg där din e-postadress sparas.

kontakt

rikard.bjork@ekn.se

Bildbank