Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Anneli Wengelin är ämnesråd på Kommerskollegium. Hon började jobba med Brexitfrågan i september 2016 när Kommerskollegium fick ett regeringsuppdrag att titta på konsekvenserna av Brexit. I dag närmar sig teorin praktiken. Även om många företag är betydligt bättre förberedda nu än något år tillbaka i tiden är det fortfarande en stor grupp som står helt oförberedda.

– De företag som i dag enbart handlar med länder inom EU och inte har någon erfarenhet av handel utanför unionen har sannolikt en längre startsträcka. De företagen behöver verkligen sätta igång och göra planer för hur de ska agera framöver, säger Anneli Wengelin.

Brexit påverkar alla företag

Även de företag som inte handlar direkt med Storbritannien behöver tänka igenom hur de kan påverkas. Kanske använder man sig av svenska leverantörer som i sin tur handlar med Storbritannien. Kommer den svenska leverantörens verksamhet att rulla på eller blir det avbrott som påverkar er?

– Även om andra lösningar kommer på plats som ersätter EU-regler kommer det inte att vara tillnärmelsevis lika smidigt att handla med Storbritannien som tidigare. Det finns också en stor osäkerhet kring hur den brittiska regeringen kommer att hantera detta, säger Anneli Wengelin.

Men Anneli Wengelin framhåller också att även om Brexit innebär ett avbrott och ett svårare handelsklimat gentemot Storbritannien kommer landet ändå vara relativt enkelt att handla med.

– Företag som har erfarenhet av handel med länder utanför EU, exempelvis Kina och Ryssland kommer nog ändå känna, när den nya situationen landat lite, att Storbritannien är ett jämförelsevis lätt land att ha att göra med, säger Anneli Wengelin.

En positiv nyhet

En annan aspekt av Brexit som är väl värt att ha koll på för svenska företag är att det kan leda till oväntade konkurrensfördelar. Vet man med sig att det finns en stark konkurrent i Storbritannien som levererar till andra EU-länder är det läge att undersöka om dessa köpare är intresserade av en annan leverantör – som kommer att vara kvar inom EU.

– Nya affärsmöjligheter kan uppstå och redan i dag finns det säkerligen potentiella kunder runtom i EU som letar efter alternativa leverantörer, säger Anneli Wengelin.

Mer information om Brexit finns här

Kommerskollegium

Kommerskollegium har samlat frågor kring Brexit (uppdaterad information efter Brexit): https://www.kommerskollegium.se/importera--exportera/eus-handelsavtal/storbritannien-efter-brexit/

Enterprise European Network (EEN)

Erbjuder kostnadsfri rådgivning till företagare i Brexit-frågor genom mejladressen: een@foretagarna.se

Business Sweden

Frågor om tullbehandling, betalningar, transporter och liknande kan besvaras av den exporttekniska avdelningen som nås på exportregler@business-sweden.se. Londonkontoret bevakar förändringar i Storbritanniens lokala regelverk och nås på unitedkingdom@business-sweden.se

EKN

EKN fortsätter att medverka i exportaffärer till Storbritannien, med exportkreditgarantier för risktider över två år. Liksom tidigare är det kreditförsäkrare på den privata marknaden som täcker risker kortare än två år i affärer till landet.