Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Fredrik Hähnel, SEB

Hur hamnade du på SEB i Hong Kong?

– Jag började plugga kinesiska på östasienlinjen vid sidan av ekonomistudier i Lund tidigt 90-tal. Det ledde till vidare studier i Kina på somrarna och ett år på Beijing University. Sen fick jag jobb på det som numera är Business Sweden där jag efter några år blev chef i Shanghai och hjälpte svenska företag att sätta upp sin verksamhet. När SEB drog igång i Kina 2005 rekryterade man mig och sedan dess har jag jobbat inom olika positioner på banken. Sedan fyra år är jag i Hong Kong som chef för både Hong Kong och Fastlandskina.

Hur är det att jobba på bank i Kina jämfört med Sverige?

– Det är fortfarande en väldigt reglerad marknad vilket ställer krav på ganska djupa detaljkunskaper i Kinas regelverk. Det har å andra sidan inneburit att man kan göra väldigt stor skillnad som rådgivare till kunder från Europa. Sen måste man vara mycket mer av entreprenör när man jobbar på en tillväxtmarknad. På huvudkontoret har man tillgång till en enorm expertis och support, i Kina handlar det mycket mer om att själv sätta sig in i saker, ta tag i saker och driva verksamheten framåt.

Hur viktigt är det att vara insatt i politiken?

– Det är viktigt i vår industri som är så reglerad, ofta med ganska otydliga regelverk och samtidigt i ständig och snabb förändring. Genom att följa de övergripande politiska besluten och uttalanden kan man tidigt plocka upp signaler om vart regelverket är på väg och vilka möjligheter som uppstår. Exempel på det är öppnandet av Kinas aktie- och obligationsmarknader för utländska investerare som kommunicerades tidigt. Ett annat är när Kina uttalar en oro för kapitalflöden, då kan man göra ganska precisa bedömningar om vilka åtgärder som kommer tas och proaktivt ge råd till kunderna.

Hur ser situationen ut i Kina och Hong Kong för svenska företag och hur märker ni av den politiska turbulensen?

– Det går fortsatt bra för väldigt många av våra företagskunder i Kina även om fler förstås märker av avmattningen. Det skiljer sig också mellan sektorer. Den politiska turbulensen i Hong Kong har hållit på i nästan ett halvår och haft stor inverkan på alla oss som driver en verksamhet i staden, inte minst på transportsystemet då vägar, tåg och tunnelbana ofta blockerats av demonstranter. Alla företag har varit tvungna att se igenom och förfina sin krisberedskap för och göra sig beredda om det sker en eskalering. Våldet har också ändrat sentimentet och vi har mycket färre besökare. Vilka långsiktiga konsekvenser detta får för Hong Kong som ekonomisk hub och finanscentrum i Asien återstår att se men jag är ändå lite försiktigt optimistisk att Hong Kong reser sig ur detta även om staden aldrig mer helt blir densamma.

Vilka är de största kinesiska bankerna?

– De fem största är Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB), Agricultural Bank of China (ABC), Bank of China (BOC), och Bank of Communications (BoCOM). De fyra förstnämnda är också världens fyra största banker mätt i tillgångar.

Kan du beskriva det svenska nätverket i regionen?

– Vi jobbar med EKN för att hjälpa vissa kunder med finansiering. Andra aktörer är förstås ambassaden och konsulaten, Business Sweden, Svenska Handelskammaren och Sweden China Trade Council. Ofta handlar det om att dela information eller delta och hjälpa till i varandras delegationer eller andra aktiviteter. De flesta är väldigt hjälpsamma och generösa med sin tid och kunskap. Det försöker jag också vara. Sen är vi ganska aktiva i europeiska handelskammaren också där vi ofta haft ordföranderollen i bankgruppen i Beijing och Shanghai för att driva frågor relaterade till finanssektorn.

Hur länge blir du kvar i Kina?

– Så länge jag trivs har jag inga planer på att flytta men jag blir inte kvar för evigt.