Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Techarenan är en plattform för innovation och entreprenörskap. Kärnan är en årlig nationell tävling, Techarenan Challenge, som är öppen för Sveriges och Nordens entreprenörsledda bolag i startup- och tillväxtfas. Under Techarenan Challenge anordnas också paneldebatter och samtal kring svenskt entreprenörskap, innovation och export. Under dessa två dagar deltog EKN i flera forum, och märkte av ett antal framtidstrender som kan påverka svensk export.

Mässor på distans är en del av framtiden

Förra året kom 3 000 besökare till Techarenan på Berns Salongen i Stockholm. I år tilläts bara 50 personer åt gången i lokalen. Ändå fungerade arrangemanget.

– Jag är otroligt imponerad av att det fungerade så bra att hålla Techarenan nästan helt digitalt. Digitaliseringen kommer att accelerera i och med coronakrisen, och det här är en spaning i sig – dessa digitala sammankomster kommer att bli allt vanligare, säger Stefan Karlsson, chefsanalytiker på EKN som deltog i en panel med bland andra utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

2. Lönsamhet – och EKN – kan bli viktigare post corona

Företag, framför allt inom tekniksektorn, har länge kunnat växa med externt kapital – vare sig de gått med vinst eller inte. Tillväxt har varit den heliga graalen. Men coronakrisen kan leda till att starka balansräkningar och lönsamhet blir klart mer intressanta aspekter för riskkapitalisterna.

– Förra året pratade jag med tio företag här på Techarenan, och inget av dem hade ens en bankkontakt. De hade finansierat sig på andra sätt. Men i år vittnade många om att det blivit tuffare att in riskkapital – och då kan banken och EKN bli viktigare partners. EKN för att vi kan ta en del av risken och göra det lättare för banken att säga ja, säger Carl-Johan Karlsson, som är affärsområdeschef SME och Midcorp på EKN och som bland annat satt i juryn för Näringslivets pris.

Det kan också vara en bättre lösning för många svenska företag, förklarar Carl-Johan Karlsson.

– Att finansiera sig via lån och krediter, i stället för att ge bort ägande, gör ju att du som grundare får behålla en större del av företaget.

3. Hösten 2020 behöver företagen kapital …

De svenska företagen håller ut och konkurserna eskalerar inte. Men däremot drar företagen, framför allt de små och medelstora, ned på sin verksamhet. De minskar lönekostnader, pausar produktion och försöker övervintra. Till hösten är det dock dags att accelerera igen, om virusspridningen mattas av, och då kommer det att behövas kapital.

– Vi ser en eftersläpning bland små och medelstora företag. De är hårt drabbade, men håller ut. Men förr eller senare måste de kicka igång igen – bygga lager, starta igång produktionen och anställa – och då krävs det kapital och en trygg kontakt med banken, spår Carl-Johan Karlsson.

4. … och då behöver de besked!

EKN har utökat sin rörelsekreditgaranti och kan ta 80 procent av risken när exportföretag och deras underleverantörer ansöker om utökad kredit från banken. Regeringen har rullat ut stödåtgärder, främst via Riksgälden. Carl-Johan Karlsson tror att företagen har ett stort behov av att veta hur stöden kommer att se ut i höst, detta som en trygghet för att företagen ska våga satsa.

–Ska man belåna sig och sitt företag mer så tror jag att det är viktigt att man känner sig trygg i hur framtiden kommer att se ut.

5. Skalbarhet och ”born global”

De flesta av de företag som prisades under Techarenan Challenge hade två saker gemensamt: De har en extremt skalbar affärsmodell och exporten är inbyggd i den modellen.

– Dessa företag är ”born global” – de har alltid tänkt på hela världen som sin marknad, och har digitala plattformar som gör det möjligt. När de presenterade företagen för oss under mässan så gjorde de det på engelska, trots att både vi och de var svensktalande. Det är intressant att fråga sig hur vi kommer att se på begreppet export i framtiden, säger Carl-Johan Karlsson.

Färgblock

Partner­skap & nät­verk

EKN är partner i olika nätverk som främjar företagande och näringsliv. Här presenterar vi ett urval av nätverken.

Partner­skap & nät­verk