Exportgasellen till Candy People

Nyheter - 21 MAR 2017
Jacob Youssef tar emot priset Årets Exportgasell från Carl-Johan Karlsson

Tillväxtföretaget Candy People, med export till 40 länder, är årets Exportgasell. EKN:s SME-chef, Carl-Johan Karlsson, delade ut priset på Gasellpremiären den 21 mars 2017 i Stockholm.

– EKN vill hylla och uppmärksamma snabbväxande små och medelstora företag som ser världen som sin marknad - de är oerhört viktiga för Sverige. Årets vinnare, det snabbväxande Candy People, är ett mycket gott exempel. Av deras totala omsättning är 70 procent från export, säger Carl-Johan Karlsson.

Familjeföretaget har blomstrat under ledning av vd:n Jacob Youssef. Omsättningen har mer än fördubblats på tre år och uppgick till 190 miljoner kronor förra året. Sedan starten 1982 har Candy People tillverkat och sålt svenskt godis under epitetet ”vi har en favorit för alla”.

– Svenskt godis efterfrågas utomlands och försäljningen bara ökar, säger Jacob Youssef. Det är en extremt tuff prisbild i Sverige och vi insåg att vägen framåt var att gå utomlands.

På frågan om vad som varit avgörande för deras lyckade satsning, svarar Jacob Youssef.

– Vårt fantastiska team. Vi har modet att öppna kontor i Shanghai och Dubai och vi samarbetar även med Ikea internationellt.

Vad betyder det för er att vinna årets Exportgasell?

– Vi är mycket stolta och glada för utmärkelsen som är ett bevis på att man kan lyckas bara man vill och vågar. Vi insåg att utlandssvenskar saknar svenskt godis och bestämde oss för att bli först med att lyckas på marknader där ingen hade lyckats tidigare.

EKN är partner till Di Gasell och medverkar på alla Gasellträffar runt om i landet under året. Det är tredje året i rad EKN delar ut Exportgasellen. De tidigare vinnarna är: Sandqvist (2016) och SmartShake (2015).

För att vinna Exportgasellen krävs att företaget exporterar till tillväxtmarknader, har substantiell andel export i förhållande till den totala omsättningen och att företaget har export till tillväxtmarknader som uttalad affärsstrategi.

– EKN vill med priset inspirera fler företag till att exportera till tillväxtmarknader. Svenska företag har vad världen efterfrågar och genom att vara säker på att få betalt kan fler företag ta tillvara på världens möjligheter, säger Carl-Johan Karlsson.