Semlor med oväntat innehåll ska få fler småföretag att använda EKN

Nyheter - 29 SEP 2016

De stora svenska företagen har använt Exportkreditnämndens garantier sedan 1933, medan nära hälften av småföretagen inte känner till EKN. Det ska annonskampanjen med ovanliga semlor hjälpa till att ändra på.

Semla nudlar

Första veckan i oktober 2016 inleder EKN en annonskampanj i dags- och affärspress där semlan står i centrum som en metafor för de svenska exportprodukterna. En av annonserna föreställer en semla där grädden bytts ut mot asiatiska nudlar.

– Precis som vi säger i annonsen är nudlar i en semla ”superstrange”, men det symboliserar också vilken jättechans den asiatiska marknaden är, säger Beatrice Arnesson, kommunikationschef på EKN.

– Vi använder semlan som en metafor för välkända svenska produkter som fått en ny betydelse på en ny plats där den präglas av en annan kulturell kontext. Visst kan det vara riskfyllt att satsa på okända marknader men med en garanti kan företaget vara säker på att få betalt. Då blir risken en möjlighet istället.

Det är också det som är EKN:s uppdrag. Att främja svensk export genom att garantera företagens betalning.

– Att som företag erbjuda sin kund i utlandet förmånliga kreditvillkor stärker företagens konkurrenskraft. Men det innebär en risk för företaget att ligga ute med krediter. Här kan EKN:s garantier vara lösningen och avgörande för att företaget ska kunna ro hem orden, förklarar Beatrice Arnesson.

EKN är ett komplement till den privata kreditförsäkringsmarknaden och behövs framför allt för att möjliggöra export till tillväxtmarknader och utvecklingsländer där riskkapaciteten är låg.

Kännedomen om EKN är hög bland de stora företagen som använt EKN:s garantier sedan Exportkreditnämnden grundades 1933. Men även de små företagen kan använda sig av EKN.

– Vi har under flera år framgångsrikt satsat på att nå ut till småföretagen och de senaste åren har vi haft en rekordökning av garantier till målgruppen, men vi är övertygade om att vi kan nå fler och då kan ett saftigare reklamspråk vara till god hjälp, säger Beatrice Arnesson.