Ryssland höjer räntan

Nyheter - 16 DEC 2014

Ryska centralbanken har höjt räntan från 10,5 procent till 17 procent i veckan. - Rubeln har fallit så kraftigt att styrräntan måste höjas, men det är kontraproduktivt för den ryska ekonomin i stort, säger Johan Dahl, landanalytiker, i en intervju i Svenska Dagbladet.

Den fallande rubeln gör det dyrare för ryska företag att köpa importerade varor. På kort sikt innebär det att det blir tuffare för svenska bolag som exporterar till landet.

– De svenska företag som har etablerat sig i Ryssland har i stor utsträckning ett långsiktigt perspektiv på sin investering, så de försöker väl att rida ut den här stormen. Det blir också svårare för svenska exporterande företag att sälja sina produkter i Ryssland med en fallande rubel, säger Johan Dahl.

Johan Dahl ser samtidigt problematik med den ryska centralbankens räntehöjning, då det är mer investeringar som behövs för att få fart på ekonomin.

– En höjd styrränta i sig är ju inte positivt för den strukturella utvecklingen av ekonomin, där skulle man ju snarare behöva en lägre ränta. Men när rubeln faller så måste man ju höja styrräntan. Det är lite kontraproduktivt för den ryska ekonomin i stort.