Nu seglar Ostindiefararen Götheborg till Asien igen
1745 sjönk den stora ostindiefararen Götheborg i inloppet till Göteborgs hamn. Nu påbörjar fartygets kopia sin årslånga seglats till Asien – och EKN är partner till expeditionen.
1745 sjönk den stora ostindiefararen Götheborg i inloppet till Göteborgs hamn. Nu påbörjar fartygets kopia sin årslånga seglats till Asien – och EKN är partner till expeditionen.
Götheborg var ett av Svenska Ostindiska Companiets handelsskepp. På slutet av sin tredje seglats till Kina – efter en resa på 30 månader och med bara 900 meter kvar till sin ankarplats – gick fartyget på grund i Göteborgs hamninlopp. En stor del av de varor som fanns på skeppet, som te, porslin, kryddor och siden, kunde räddas – men skeppet sjönk.
277 år efter förlisningen påbörjar nu ostindiefararens tvilling, som började byggas 1995 och gavs sin föregångares namn, en ny resa till Asien. Resan kommer att gå via norra Europa, Medelhavet, Suezkanalen och Indiska Oceanen innan den når slutbenet med stopp på flera av Asiens största marknader.
– Det här fartyget är något alldeles unikt. Det är en bit levande historia som berättar om forna tiders handelsresor mellan Sverige och Asien. Med den här resan kan vi också manifestera dagens handelsrelationer med området som innefattar handel, forskning och kultur, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör för EKN.
När skeppet anländer till sina destinationer kommer det att firas med stora evenemang för både allmänheten och företag. Den jättelika replikan av 1700-talsskeppet, som dessutom är byggt med dåtidens typ av verktyg och byggmetoder, väcker stort intresse var den än befinner sig. Det är något som svenska företag kan dra nytta av.
– Att delta i de här evenemangen blir som att delta på en mässa eller en världsutställning, upphöjt till tio. Jungfruresan till Kina 2005 skapade mycket publicitet och gjorde människor världen över nyfikna på svenska företag, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME på EKN.
EKN är partner till fartyget Götheborgs stora expedition och kommer att vara på plats vid flera av fartygets stopp. Redan nu är London och Singapore inplanerade. Carl-Johan Karlsson uppmanar svenska exportföretag som har intresse för eller verkar på någon av de marknader som fartyget besöker att höra av sig till EKN.
– Vi kan hjälpa till med att anordna kundmöten ombord för internationella kunder och ge dem möjlighet att syna Götheborg från insidan. Finns det intresse från flera företag kan vi även delta i presentationer av svenska företag för olika intressenter.
Sveriges export går starkt, den globala inflationen är på väg ner – och exportföretagen ska vara medvetna om att Asien i än högre grad blir världens tillväxtmotor.
Professor Mikael Hilmersson siar om tre utvecklingar som kan forma företagens framtid.