Produkten i fokus: Det svenska hjälmundret

70 procent av vuxna cyklister i Stockholm använder hjälm – det är den högsta andelen hjälmanvändare i världen. När svenska hjälmföretag nu erövrar den internationella marknaden exporterar de inte bara en produkt utan ett beteende som ligger rätt i tiden

Kvinna med Hövding-hjälm

Svenska säkerhetslösningar ligger bakom historiska exportframgångar så som trepunktsbältet. Nu är hjälmar nästa svenska säkerhetsprodukt som gör succé på den internationella marknaden. En del av förklaringen till framgångarna ligger i att svensk forskning håller världsklass och en allmän tradition av säkerhetstänk i Sverige.

Belönades med Polhemspriset

Ett exempel på det senare är att Stockholm är den stad i världen med högsta andel hjälmanvändare bland vuxna cyklister, men undersökningar visar samtidigt att både cyklande och hjälmanvändning ökar på nästan alla marknader. Detta skapar en exportpotential för svenska produkter, vilket företag som Mips och Hövding utnyttjar.

Det svenska företaget Mips mottog nyligen Polhemspriset för den innovation som ligger till grund för företagets framgångar. Mips hjälminsats imiterar hjärnans eget skyddssystem och minskar risken för hjärnskador. Lösningen används av hjälmtillverkar över hela världen inom bland annat ridsporten, cykling, byggindustrin, hockey och skidåkning. Bakom företaget finns forskare från Kungliga tekniska högskolan och Karolinska Institutet.

– 95 procent av vår försäljning går på export. Affärsmodellen bygger på licensavgifter och vi har jobbat mycket med att bygga en skalbar affärsmodell. Under 2018 växte vi med över 50 procent och vi ser fortsatt god efterfrågan på våra produkter. Medvetenheten om behovet av att skydda hjärnan ökar och vi ser att varumärket Mips blir allt starkare globalt, säger Max Strandwitz, vd på Mips.

Gott renommé stärker exporten

Ett annat nytänkande och forskningsbaserat svenskt hjälmföretag är Malmöbaserade Hövding, med sin airbag-liknande lösning som ersätter en traditionell hjälm. Företaget har fått stor uppmärksamhet globalt sedan dag ett, men har valt att skala upp exportverksamheten stegvis. Exporten utgör i dag 65 procent av den totala omsättningen, men potentialen är större än så.

– Vi finns på 16 marknader i norra Europa och Japan och har börjat snegla mot USA. Varje vecka får vi 8–10 förfrågningar från utländska aktörer som vill sälja våra hjälmar så för oss handlar det om att fokusera våra insatser och verkligen satsa kvalitativt på de marknader vi väljer att etablera oss på istället för att springa på alla bollar, säger Fredrik Carling, vd på Hövding.

Nästan 46 procent av Hövding kunder har tidigare aldrig använt hjälm. Det innebär att marknadspotentialen inte begränsas till andelen som använder hjälm i ett land. I Tyskland är det exempelvis 12 – 13 procent av cyklisterna som använder hjälm men Hövdings kundgrupp är betydligt större än så. Fredrik Carling märker att det är en stor fördel utomlands att som svenskt företag sälja en produkt som associeras med trafiksäkerhet.

– Sverige är bra på säkerhet och har ett gott renommé som stärker oss i vår export. Samtidigt är det viktigt, och en av de stora utmaningarna med export, att vi lyssnar in och förstår den lokala kulturen. För att inte bli för beroende av lokala partners behöver vi lära känna alla nya länder vi ger oss in i på djupet, säger Fredrik Carling.

Läs även