Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

EKN var under torsdagen på Åre Business Forum, där besökarna bland annat kunde lyssna till generaldirektör Anna-Karin Jatkos paneldiskussion med Johanna Norberg, vd Danske Bank Sverige och Karin Ebbinghaus, vd för startupbolaget Elonroad.

Under rubriken ”Samverkan boostar svensk export och ger skjuts åt grön omställning” diskuterade trion både utmaningar och möjligheter för gröna tillväxtbolag med internationella ambitioner. Även om det finns en del kvar att göra var en slutsats att många är nyfikna på den svenska modellen gällande export som främjar klimatomställningen.

– Blandar du blått och gult blir det ju grönt. Och intresset för innovativa bolag inom grön omställning är stort. Vi får många samtal från Tyskland och andra länder som undrar hur vi jobbar med export i Sverige. SME-bolag är vi bra på, vi har bra relationer mellan banker och EKN och vi är pragmatiska, säger Anna-Karin Jatko.

Panelen konstaterade att just samarbetet mellan framför allt bank och EKN är nyckeln för att fortsätta med den gröna omställningen och blågula framgångssagor ute i världen. För lågkonjunkturen är inget som går obemärkt förbi – inte minst bland finansiärerna.

– Tillgången till riskkapitalet har minskat och även bankerna är mindre riskbenägna när de ska låna ut pengar. Men alla som ska bredda verksamheten utomlands vet att det krävs pengar, oavsett om det handlar om att anställa eller närvara vid en mässa. säger Anna-Karin Jatko.

Medan turistande svenskar muttrar över svenska kronans kurs jublar många exportföretag. Den svaga kronan gör att företag med intäkter i dollar och euro får extra bra betalt just nu och får en extra skjuts av växlingskursen. Därför är dessa företag, som exporterar sina tjänster och produkter, de mest lysande stjärnorna på Sveriges entreprenörshimmel just nu.

– Men vi märker ändå att dessa företag ser om sitt hus. De kanske väntar med den där stora investeringen eller drar ner på personal. Även om det inte går dåligt så samlar de i ladorna, de litar inte på att vändningen kommer nu, förklarar Johanna Norberg, vd för Danske Bank.

Hon ser stor potential i samarbetet som finns mellan EKN, bank och entreprenör. För Danske Bank är det A och O för att kunna gå in i riskfyllda projekt. De kan gå in mycket tidigare när EKN finns med som garant.

Exportsprånget är en av EKN:s nya tjänster för mindre bolag, där redan fem bolag anslutit sig. Här kan EKN garantera 75 procent av lån upp till 10 miljoner kronor.

– Jag skulle vilja få upp beloppet som går att få garanterat inom Exportsprånget. Ska du bygga en fabrik eller andra större investeringar handlar det om 100-tals miljoner, säger Johanna Norberg.

– Om det är ett önskemål ska vi titta på det, utan att lova för mycket, svarar Anna-Karin Jatko snabbt.

Elonroad, en startup med bas i Lund, har tagit fram en lösning i form av en elväg där alla slags eldrivna fordon – bilar, bussar och lastbilar – oavsett tillverkare, kan laddas under tiden som de körs. När allt fler eldrivna fordon behöver laddas, kommer laddning under färd minska flaskhalsar och dessutom kräva mindre batterier.

Vd Karin Ebbinghaus glädjs åt att företaget nu ska bygga en lösning i en hamn i Los Angeles.

– Det är jättekul med intresset. Samtidigt är det väldiga investeringar och som startup har du inte kreditvärdigheten som alla önskar, säger Karin Ebbinghaus.

På hennes önskelista står en investeringscocktail där både bank, investerare och EKN mixas.

– Vi vill göra klimatnytta överallt. Men vi börjar i Sverige. Kan man börja här men ha en avsikt att exportera och då få hjälp redan nu av EKN?

Anna-Karin Jatko:
– Så länge du har en expansionsplan framåt där export ingår så kan man absolut hitta samarbeten.

Och expansionsplaner och exportstrategier finns det alltså gott om i Sverige just nu. Och ett finansieringssystem som även det kanske kan exporteras över världen.