”EKN stod stadigt i stormen – och det gjorde skillnad”

När EKN gör bokslut över 2020 visar siffrorna sitt tydliga språk. Långt över 300 små och medelstora företag har genomfört drygt 600 nya affärer med hjälp av EKN – mitt i en pandemi där brist på finansiering kunde ha fått allvarliga konsekvenser.

Porträtt Carl-Johan Karlsson
EKN var väldigt rätt ute med de lösningar som lanserades i krisen, menar Carl-Johan Karlsson.

– Förra året innebar en av de värsta kriserna sedan 1930-talet. Under en period i våras avstannade i stort sett all kreditgivning från bankerna till de mindre företagen. Att EKN kunde möta det finansieringsbehovet, och lansera utökade lösningar mitt i krisen, tror jag var avgörande för många SME-företag, säger Carl-Johan Karlsson som är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Normalt sett kan EKN täcka 50 procent av bankens risk i exportaffärer med hjälp av sin rörelsekreditgaranti. Men redan i mars 2020 ökade EKN täckningsgraden till 80 procent. Carl-Johan Karlsson säger att det gjorde stor skillnad – både psykologiskt och för den faktiska exporten.

– Det är lätt att glömma, men i mars var världens börser i fritt fall och det fanns en påtaglig rädsla för att hela det ekonomiska systemet skulle kollapsa. Att EKN var offensiva och sa ”Vi tar 80 procent av risken” – jag tror att det hjälpte både företag och banker att våga se framåt. Och det gjorde definitivt att företagen kunde genomföra fler affärer.

Rekordmånga kunder

När böckerna nu är stängda för året visar siffrorna att fler små och medelstora företag än någonsin förr använde sig av EKN. 349 företag fick beviljade garantier på drygt 3,5 miljarder kronor. Att fler företag än vanligt behövde hjälp kanske inte är så konstigt, men Carl-Johan Karlsson säger att siffrorna ändå är anmärkningsvärda. För att EKN ska kunna ge en garanti måste ju nämligen också banken säga ja, och framför allt i våras var många banker väldigt konservativa.

– De hade ofta inte ens möjlighet att hjälpa de allra starkaste företagen med finansiering, och kunde i ännu mindre utsträckning ta stor risk i de ”vanliga” företagen. Att vi därför lyckats hjälpa fler företag än någonsin förr är både glädjande – och säger mig att EKN var väldigt rätt ute i de lösningar vi lanserade i krisen.

Gröna garantier kan vara nästa steg

– Att hålla kassaflödet vid liv är kritiskt i turbulenta tider. Vi ville visa att vi steppade upp – att vi trodde på företagen – och det var avgörande i många fall. Det var faktiskt många som fick en garanti och sedan inte använde den, men bara vetskapen om att stödet fanns där gav trygghet i att våga tänka framåt.

Den 80-procentiga rörelsekreditgarantin är kvar minst till och med 30 juni. För än är pandemin inte över. I spåren av krisen har också EKN funderat över fler produkter som kan hjälpa svenska exportföretag.

– Bland annat undersöker vi nu gröna garantier – garantier där företag som investerar för att sänka sitt klimatavtryck ska kunna få tillgång till vassa erbjudanden från EKN. Vi ser också över hur stor del av risken vi ska kunna täcka även när krisen är över – för att kunna hjälpa ännu fler företag i sina exportaffärer.

Året i Siffror – så här hjälpte EKN små och medelstora företag

Antal SME-kunder: 349
Antal nya SME-kunder: 117
Offertvolym, Mkr: 3 651
Garantivolym, Mkr: 2 892
Antal nya affärer: 611

Kontakta EKN

Läs även