Hoppa till huvudinnehållet Hoppa till sidfoten

Det började med att Magnus Larssons pappa och farbror byggde släpkärror på 1950-talet. Mitt i den svenska fordonsindustrins center började sedan Magnus själv tillverka och sälja reservdelar och tillbehör till de idag 1,5 miljoner registrerade släpkärrorna i Sverige.

– Allt eftersom har vi sedan breddat erbjudandet till belysning, last- och säkringstillbehör och till och med outdoor-produkter – med utgångspunkt i ungefär samma målgrupp och behov. Vi säljer våra varor via professionella bilddelskedjor över hela Europa och är nog snart uppe i 25 exportmarknader, säger Magnus Larsson.

Här är västkust-effekten

Bland kunderna märks privata villaägare som har ett släp, en båt eller har ett stort friluftsintresse. Här finns också företagskunder som entreprenadfirmor och åkerier. Förra året landade omsättningen på cirka 67 miljoner kronor, och en del i framgången tillskriver Magnus Larsson just det faktum att Valeryd ligger i Västra Götaland.

– Fordonsindustrin är stor här, och det ger mängder av synergier. Faktum är att eftersom det finns många som tillverkar släpkärror i regionen så finns det också många släp per capita här – vilket i sin tur gynnar våra affärer.

Dessutom hjälper företagen varandra framåt på ett mer medvetet plan. Valeryd har till exempel samarbetat med AB Volvo kring LED-belysning.

– Vi har delat med oss av vår kunskap kring LED-belysning till släp, så att vi båda kan utvecklas tillsammans på området. Det är inte alltid lätt att precisera fördelarna med att Valeryd är baserat just här, men vi märker av dem på små sätt hela tiden.

Varför just Västra Götaland blivit så bra på export har Magnus Larsson en klar teori om. Det handlar om historia.

– Det finns en stark handelstradition här och regionen har länge varit en logistisk knutpunkt. Med handeln har det också funnits ett stort behov att transporter, och det är därför inte så konstigt att många företag som tillverkar fordon och släplösningar också har grundats här.

De pitchade EKN till banken

Magnus Larsson och Valeryd har valt att växa organiskt och utan att ta in kapital. Därför har en bra bankkontakt och bankfinansiering varit avgörande för exportresan. Men Valeryds lokala bank kände inte till möjligheterna med statliga EKN.

– Nej det var faktiskt jag som fick pitcha in EKN till banken för en massa år sedan. Jag visste att de kunde vara med och dela risk med banken och på så sätt öka chansen att vi fick lånet vi behövde. Och mycket riktigt – när jag, banken och EKN satte oss ner runt bordet så kunde vi tillsammans lösa Valeryds finansieringsbehov.

Att expandera till en ny marknad kräver kapital och resurser. Och med många nya exportsatsningar under åren har Valeryd och banken också använt sig av EKN:s lösningar vid flera tillfällen.

– Kort sagt är det tur att EKN finns, eftersom de verkligen bidragit till att vi kunnat satsa på de internationella marknader som nu står för mer än 50 procent av omsättningen. Tack vare banken och EKN har vi kunnat växa – och göra det på egen hand.