Från finwhisky till handsprit
Mackmyra är Gävle-företaget som var först med att tillverka svensk single malt whisky. Nu ställer hantverksdestilleriet om delar av verksamheten för att massproducera handsprit under coronakrisen.
Mackmyra är Gävle-företaget som var först med att tillverka svensk single malt whisky. Nu ställer hantverksdestilleriet om delar av verksamheten för att massproducera handsprit under coronakrisen.
Femtio meter under marken i en gammal gruva i Bodås lagras Mackmyras whisky. Whiskyn mognar i de egenutvecklade, mindre 30-litersfaten, och röksmaken framställs på egen hand med hjälp av svensk torv och spröda enriskvistar.
Genom åren har Mackmyra tagit hem många prestigefulla utmärkelser och bara för ett par veckor sedan fick tre av deras drycker guldmedalj i amerikanska Craft Spirits Awards. Nu ser företaget en tydlig corona-effekt på verksamheten.
– Det är inte den svenska whiskykonsumtionen som sviker. På Systembolaget går försäljningen faktiskt riktigt bra, det märks att svenskarna stöttar svenska märken. Problemet är snarare exporten; en tredjedel av vår flaskförsäljning går till Frankrike, Tyskland och Storbritannien, och där stängde butikerna i mars. Vår eventbaserade verksamhet med whiskymässor och provningar över Europa har också hamnat i viloläge, säger Magnus Dandanell, vd för Mackmyra.
För att hålla verksamheten vid liv gör Mackmyra sitt bästa för att arbeta ”corona-säkrat”.
– Vi har bland annat öppnat en drive-through för besöksrestaurangen vid vårt destilleri, vi håller i digitala whiskyprovningar och vi har precis kommit igång med vår webbshop i Tyskland och Storbritannien.
I samband med anpassningen av den befintliga verksamheten började Mackmyra fundera på om de också kunde börja tillverka handsprit. Brist på olika former av handsprit har följt i pandemins spår. I Sverige har det rapporterats om skenande priser för vården – i ett fall blev desinfektionsgel över 900 procent dyrare än vanligt. I USA orsakade två bröder som köpt upp 17 700 flaskor handsprit för att sälja till överpris en mindre skandal.
– Vi läste rapporterna och visste samtidigt att vi har anläggningarna, kontakterna, personalen och rutinerna som krävs för att ta hand om stora mängder sprit. Vi kan göra det här. I tillståndssamanhang behöver det heller inte vara så stor skillnad, och råvaran i handsprit är ju densamma som i whisky: etanol, säger Magnus Dandanell.
Mackmyras gravitationsdestelleri utanför Gävle
Men det fanns utmaningar. En av de större var hantverket – Mackmyra sysslar med destillering från maltkorn i mindre skala, vilket är en noggrann, tidskrävande och kostsam process. Att arbeta på samma sätt för att göra stora mängder handsprit är inte ekonomiskt gångbart.
– Lyckligtvis hade vår samarbetspartner Swedish Tonic bra kontakter inom industrietanol och med hjälp av dem kunde vi säkra tillgången till etanol i större leveranser. Den senaste månaden har vi ställt om för att ta kunna emot tankbilarna här på Mackmyra.
När produktionsplanerna var i full gång väntade nästa utmaning: Hur skulle Mackmyra sälja sin handsprit till sjuk- och äldrevården, som har särskilda rutiner och regler kring offentlig upphandling?
– Vi såg problem med att nå fram till vården, så vi startade konceptet handhjälpen.se. Här kan kommuner eller vårdgivare be oss om hjälp i stället för att själva köpa handspriten. Företag eller privatpersoner kan sedan donera pengar för beställningen och när kostnaden är täckt så levererar vi till kunden – som inte behöver betala ett öre, säger Magnus Dandanell.
En handfull personer arbetar nu med handspritsproduktionen på Mackmyras destilleri i Gävle och i förra veckan kom den första leveransen av 50 000 liter etanol. Väl på plats ska etanolen denatureras, vilket innebär att den görs odrickbar, och blandas till handsprit i stora tankar. Mackmyra har också tagit emot sin första stora beställning: Arboga kommun anmälde intresse för 1 000 liter handsprit och 1 000 liter ytdesinfektion – och beställningen betalades genom donationer samma dag som den kom in.
– Vi vill göra det så enkelt som möjligt att handla av oss och kommer att hålla ett väldigt bra pris, drygt 38 kronor litern i 1 000-litersdunk. Om vi kan hålla igång vår verksamhet och täcka kostnaderna så räcker det för oss.
Sveriges export tappar farten, men 2023 ser fortfarande ut att kunna summeras som ett positivt exportår. EKN:s chefsanalytiker presenterar sin senaste omvärldsanalys.
Kommer AI ta våra jobb eller kommer det främja svensk konkurrenskraft? Enligt AI Sweden finns stora möjligheter för de företag som lär sig använda den.