Vimek skördar framgång i Vitryssland

Det stora, lilla skogsmaskinsföretaget Vimek från Vindeln i Västerbotten har med EKN:s hjälp fått en stororder från Vitryssland, värd 160 miljoner kronor.

Skogsmaskin i arbete

Framgångsreceptet för skogsmaskinsleverantören Vimek är små, smidiga och lagom avancerade skogsmaskiner som fungerar bra såväl för den privata skogsägaren som den krävande entreprenören. En svår balansgång som Vimek lyckats med.

– Vi har en grundsyn som går ut på att bygga bra, tekniska maskiner, men ändå hålla dem relativt okomplicerade. Det gör att de blir pålitliga, är lätta att underhålla och får en låg driftkostnad, berättar Fredrik Lundberg som är VD och ansvarig för nya marknader.

Viktigt möte i Tyskland

När Fredrik Lundberg kom till Vimek för drygt tio år sedan tog han inte bara med sig en bra kompetens överlag, han tog även med sig det tyska språket.

– Att Vimek behövde fler ben att stå på genom att knyta till sig nya marknader var det första jag tänkte på när jag kom hit. Året efter var det en stor mässa i Tyskland och eftersom jag kunde tyska drog vi ihop en snabb monter och åkte dit, berättar Fredrik Lundberg engagerat.

 På den tyska mässan 2008 träffade Vimek vitryssen Sergei Rodionov som såg någonting unikt i företagets skogsmaskiner. Han såg en maskin så gott som idealisk för de vitryska skogarna, som gallrades för hand av manuella huggare. Efter gemensamt arbete lyckades de 2010 sälja in tolv maskiner till den Vitryska staten. Samarbetet föll väl ut och Vitryssland upplevde hög produktivitet, låga maskinkostnader och ett fantastiskt bra gallringsresultat.

EKN garanterar stororder

När landet senare planerade att köpa in fler skogsmaskiner var det självklart att titta på just Vimeks alternativ, ett krav var dock att leverantörens bank kunde lämna en fullgörandegaranti.

– När vi lämnade in vårt anbud fanns det redan ett muntligt godkännande av vår bank, någonting de kunde ge eftersom EKN i sin tur lämnande en motgaranti till banken på 75 procent, säger Fredrik Lundberg.

 Resultatet blev en order på 126 skogsmaskiner, värd 160 miljoner kronor. I samarbetet ingår även en femdagarsutbildning där de 356 nya förarna får träna teoretiskt, i simulator och i de levererade maskinerna.

– Det här har ju varit en lång och stundtals mycket komplicerad process, därför har det varit väldigt skönt att ha samarbetet med EKN som faktiskt hjälpt till mer än vad vi förväntade oss, säger Fredrik Lundberg.

 Även om man givetvis redan kikar efter nya affärer ligger fokus nu framför allt på att leverera och färdigställa samarbetet med Vitryssland. Fredrik Lundberg återkommer flera gånger till vikten av att få till ett lyckat slutresultat.

– Sköter man om en kund med bra service och gott engagemang så säljer den kunden ens nästa maskin, det är den absolut bästa marknadsföringen man kan ha, avslutar Fredrik Lundberg.

Läs även