Så klarade sig Stenströms Skjortfabrik genom krisen

Varumärket Stenströms Skjortfabrik är känt för sina herrskjortor och blusar. Men vad händer med efterfrågan på finkläder när vi inte längre går på fester, ut på krogen eller ens till kontoret? Så här överlevde det klassiska skjortmärket mjukisbyxans år.

Stenströms Skjortfabrik fyller 122 år i år och exporterar till 1 600 återförsäljare i ett 20-tal länder, bland annat de nordiska länderna, Tyskland, Kanada och USA. Märket har bara ägts av tre familjer sedan det grundades 1899. När covid 19-pandemin slog till för lite mer än ett år sedan stod de plötsligt inför en av sina hittills största utmaningar.

– Effekten av pandemin var så kraftfull – vi tappade 90 procent av våra affärer de första veckorna. Det var som att dra ned en gardin, säger Fredrik Strandberg, vd på Stenströms Skjortfabrik.

Nedstängda fabriker

Klädindustrin hade ett motigt år 2020. Enligt Centrum för Konsumtionsforsknings Konsumtionsrapport spenderade svenskarna drygt 16 procent mindre på kläder och skor än under 2019. Fredrik Strandberg säger att varugrupperna skjorta och blus tog särskilt mycket stryk.

– Det är förståeligt. Vi har haft ett år utan fester, bröllop, konferenser – vi går knappt ens till jobbet. Varför ska man klä upp sig?

Det anrika skjortvarumärket befann sig i en situation där deras återförsäljare fick ett enormt inkomstbortfall och därför hade svårt att betala sina fakturor. Parallellt såg Fredrik Strandberg hur tillverkningen av deras plagg stannade av eftersom stora delar av tillverkningen låg hos fabriker i italienska Lombardiet.

– Lombardiet var epicentrum när pandemin slog till i Europa. De drabbades väldigt hårt och fick stänga ned samhället. Om vi hade det svårt så var det inget mot vad de genomlevde där.

Samtidigt hade Stenströms Skjortfabrik stora expansionsplaner: man planerade att bygga ut huvudkontoret och öppna ett nytt showroom och lager i Helsingborg.

Lånet skapade trygghet

För att kunna agera proaktivt i krisen beslöt sig ägarna till Stenströms Skjortfabrik för att ta ett nytt företagslån. De hade då hört talas om att EKN hade utökat sina rörelsekreditgarantier för SME-företag med hänsyn till covid 19-pandemin.

Lånet gjorde det möjligt för oss att agera finansiär till fabrikerna i Italien, så att de kunde starta upp sin tyg- och knapptillverkning igen.

Fredrik Strandberg, vd på Stenströms Skjortfabrik

– Eftersom EKN kunde täcka risken för upp till 80 procent av lånet visste vi att det skulle bli lättare för banken att bevilja vårt lån. Vi lyfte det med vår bank som stöttade oss med ansökningshandlingarna och allt gick bra, vi fick ett lån med 24 månaders återbetalning, säger Fredrik Strandberg.

Med hjälp av lånet kunde Stenströms Skjortfabrik agera proaktivt och vara en trygg partner under krisen. Det gjorde det möjligt för dem att agera finansiär till fabrikerna i Italien, så att de kunde starta upp sin tyg- och knapptillverkning igen. Dessutom kunde Stenströms hjälpa återförsäljarna med längre kredittider utan att äventyra sin egen verksamhet.

­– Vi behövde inte agera utifrån ett likviditetsperspektiv, och lugnet som det gav oss kan vara svårt att förstå för utomstående. Vi har verkligen knutit våra partners närmare till oss under det här året.

Redo för expansion

Idag är läget ett helt annat än för ett år sedan. Krisen är ännu inte över, men Fredrik Strandberg ser att branschen återhämtar sig något. Stenströms Skjortfabrik har fått tillbaka alla utomstående betalningar och tillverkningen rullar på.

– Vi har inte drabbats av några stora förluster och vi har precis gjort vår första återbetalning på det nya lånet. Det är svårt att sia om vi är igenom krisen, men vi tror att vi kan komma tillbaka på tillväxtspåret redan nästa år.

Den planerade expansionen till nytt huvudkontor och lager sker som planerat i sommar.

– Det känns jättespännande, inte minst med den ökade kapaciteten på lagret. Nu har vi förstått hur viktigt det är att vi kan ha kläder på lager så att återförsäljarna inte måste binda så mycket hos sig – det är ett sätt att minska riskerna för dem.

Hur kan du stärka ditt erbjudande?

EKN:s garantier ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken. Vad behöver du hjälp med? Det är både enkelt och kostnadsfritt att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Stärk din affär i pandemin

Vi ökar din möjlighet att få finansiering genom att täcka bankens risk – och försäkrar dig mot risken att inte få betalt i din exportaffär.

Få överblick över exporten

EKN Magasin tar med dig bakom kulisserna i internationella affärer och utbildar dig om exportaffärens alla olika delar.