Här är EKN:s nya coronastöd

EKN fortsätter att lansera finansieringslösningar för exportföretag som påverkats av corona-pandemin. Här berättar Anna Långström på EKN om de nya möjligheterna – som bland annat kan ge företag garanterade lån med ränterabatt.

Statliga EKN är en affärspartner som hjälper svenska exportföretag att genomföra affärer och finansiera sin verksamhet – och under corona-pandemin har det varit viktigare än någonsin för den ekonomiska återhämtningen. Anna Långström är regionansvarig på EKN, och berättar om hur små och medelstora företag kan dra nytta av EKN:s olika lösningar under krisen.

Om exportföretag behöver extra finansiering nu under pandemin – hur kan EKN då hjälpa till?

På flera sätt! För det första så erbjuder vi en garanti för rörelsekrediter, som innebär att vi kan dela risken med din bank när den ger ditt företag ett lån eller en checkkredit. Vanligtvis kan EKN ta 50 procent av risken, men nu under coronakrisen kan EKN stå för 80 procent av risken.

Att vi står för 80 procent av risken gör det mycket lättare för banken att säga JA när ditt företag behöver låna pengar

Anna Långström, regionansvarig på EKN

Vad innebär det rent konkret för mig som företagare?

– Att vi står för 80 procent av risken gör det mycket lättare för banken att säga JA när ditt företag behöver låna pengar. Så alla exportföretag – eller underleverantörer till andra svenska exportföretag – kan fråga banken om EKN:s lösningar när de ansöker om ett lån. Tillsammans kan EKN och banken ofta hitta en lösning. Att vi kan täcka 80 procent av bankens risk gäller dock bara för kreditavtal som signeras innan den 30 juni.

Det finns också ett nytt EU-stöd med ränterabatt, hur ser det ut?

– Det är ett stöd som liknar vår rörelsekreditgaranti där vi i samarbete med EU kan täcka 80 procent av bankens risk. Och dessutom innebär det här förlängda coronastödet att lånet blir billigare – 56 procent av lånet får nämligen en ränta på bara 0,7 procent. Stödet ger dig alltså större möjlighet att få lån från banken, samtidigt som du kan finansiera ditt företag till en lägre ränta. Man kan säga att det är ytterligare ett sätt för oss att kunna stötta fler företag och främja exporttillväxten.

Lånet blir billigare eftersom 56 procent av beloppet får en ränta på bara 0,7 procent

Anna Långström, regionansvarig på EKN

Hur kan mitt företag söka det stödet?

– Eftersom det är din bank som lånar ut pengarna så ska du först ta kontakt med dem. De kontaktar sedan oss på EKN. Stödet kommer att vara tillgängligt åtminstone fram till slutet av året, men det är viktigt att komma ihåg att det totala stödet uppgår till 2 miljarder kronor. Det innebär att pengarna kan ta slut, så vänta inte för länge med att kontakta din bank om du vill ha möjlighet att ta del av detta förmånliga EU-stöd.

Till slut, visst kan jag också försäkra mina fakturor hos EKN?

– Ja, du kan försäkra risken att inte få betalt. Det kan exportföretag alltid göra hos EKN, vilket är en trygghet när du gör affärer i andra länder. Det gäller generellt sett mest vid affärer utanför EU och andra höginkomstländer, men nu under krisen så kan du försäkra dina fakturor till samtliga länder – alltså även inom EU och andra höginkomstländer. Särskilt nu – när många kunder kanske har det svårt – är det viktigt att svenska exportföretag ska våga sälja sina varor och tjänster. Kontakta oss på EKN och fråga om vår garanti för kundfordringar om du vill veta mer.

 

Hur kan du stärka ditt erbjudande?

EKN:s garantier ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken. Vad behöver du hjälp med? Det är både enkelt och kostnadsfritt att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Stärk din affär i pandemin

Vi ökar din möjlighet att få finansiering genom att täcka bankens risk – och försäkrar dig mot risken att inte få betalt i din exportaffär.

Få överblick över exporten

EKN Magasin tar med dig bakom kulisserna i internationella affärer och utbildar dig om exportaffärens alla olika delar.