Hållbar tillverkning ger utdelning – med hjälp av EKN

Papper i stället för plast. Upp till åttio procent mindre aluminium. Inga giftiga kemikalier och inget giftigt avfall. Den omställningen har företaget 4E Antenna lyckats med. Det har behövts rörelsekapital, men nu är företagets första maskin såld.

Kanske har du inte hört termen RFID (radio frequency identification), men chansen är större att du har stött på teknologin i din vardag. RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder på prislappar. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat upp för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher. 

– Nyttan med RFID är att eftersom signalen är radiobaserad behöver du inte se taggen för att kunna läsa av den, och det innebär en väldig skillnad från vanliga streckkoder. Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Har du RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter: antennerna.

Ser man till företagens logistikkedjor finns också många fördelar med RFID-teknologin, inte minst att det blir enklare att veta var ett plagg eller paket befinner sig vid ett givet tillfälle.

Grön omställning med 4E Antennas lösning

Enligt Lars Granbom kommer det bara i år att tillverkas 20 miljarder RFID-taggar, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Det är en växande bransch – men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna, den komponent som vi jobbar med, är de gjorda av ett plast- och ett aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsar man bort det aluminium man inte vill ha från antennen, vilket både är ett slöseri på aluminium och skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand, säger Lars Granbom.

Det är en framtidsbransch – men den måste bli grönare

Lars Granbom, vd 4E Antenna

4E Antenna har tagit fram en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast, och dessutom behöver de inte etsa bort aluminium i tillverkningen. Istället limmas den yta som ska täckas av aluminium och resten av ytan lämnas därmed fri.

– Detta innebär att vi använder 70–80 procent mindre aluminium än andra producenter, att vi helt blir av med plasten och att vi inte har några giftiga etsningskemikalier eller något giftigt avfall i vår process. Dessutom skapar vår produktionsprocess ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning.

Första maskinen såld – med hjälp av EKN

4E Antennas affärsidé är att bygga och sälja maskiner som producerar miljövänliga RFID-antenner. Bolaget har patent på tillverkningsprocessen och får därför också royalties på varje antenn som sedan produceras. Nu ska de leverera sin första maskin till en kund i Italien, en affär som EKN har varit engagerad i.

– Det är väldigt spännande, men också utmanande. De här maskinerna kostar väldigt mycket att bygga, särskilt för ett bolag i uppstartsfas. Det har varit otroligt viktigt för oss att ha ordentligt med rörelsekapital, och därför vände vi oss till vår bank och EKN, säger Lars Granbom.

Företaget tog ett lån hos Nordea och banken ansökte om EKN:s rörelsegaranti för att täcka en stor del av risken.

– Med hjälp av det här lånet har vi lyckats finansiera maskinbygget. Nu är vi klara och förbereder oss för att leverera maskinen till Italien innan årsskiftet. Går allt som det ska så kommer de att följa upp beställningen med en på nio maskiner till – då får vi kanske höra av oss till EKN igen. 

Behöver du hjälp att ställa om?

EKN:s garantier ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken. Vad behöver du hjälp med? Det är både enkelt och kostnadsfritt att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Vi stärker ditt erbjudande

EKN ökar din möjlighet att få finansiering genom att täcka bankens risk samtidigt som vi försäkrar dig mot risken att inte få betalt.

Få överblick över exporten

EKN Magasin tar med dig bakom kulisserna i internationella affärer och utbildar dig om exportaffärens olika delar.