Banker – så kan ni dra fördel av EKN:s nya finansieringslösningar

Under året lanserar EKN ett antal nya och spännande lösningar för svenska exportföretag – och för deras banker. Här är tre nyheter som kan hjälpa din bank att göra fler affärer och växa tillsammans med era kunder.

EKN har som uppdrag att stödja exporten och svenska exportföretag. Det görs ofta genom en rad olika garantier som innebär riskavtäckning för företagens banker – och därmed blir det lättare att säga ja till företagens lånebehov. Här kommer tre nya finansieringslösningar som alla banker bör känna till.

– EKN arbetar ständigt för att ta fram lösningar för svenska exportföretag och deras banker. Det senaste året har skapat många utmaningar och de här tre garantierna kan göra det möjligt att lösa dessa med hjälp av EKN – och göra kunderna nöjda, säger Carl-Johan Karlsson, som är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

1. Förlängt coronastöd med 80 procent riskavtäckning

Under coronapandemin vill EKN göra det lättare för banken att kunna säga ja till exportföretagens finansieringsbehov.

– Därför har vi gjort vår rörelsekreditgaranti ännu bättre. Vanligtvis kan EKN ta 50 procent av bankens risk, men nu kan vi täcka av 80 procent av risken. Och det gäller både för exportföretag och underleverantörer till exportföretag – fråga oss på EKN om ni på banken är osäkra på om en viss kund kan använda sig av våra garantier, säger Carl-Johan Karlsson.

Att EKN kan täcka 80 procent av bankens risk är kopplat just till corona-pandemin. Som läget ser ut nu gäller den utökade rörelsekreditgarantin därför kreditavtal som signeras innan den 30 juni. Men parallellt kommer nu även en ny EU-lösning som kan hjälpa banken att säga JA.

2. Rörelsekreditgarantier med ränterabatt

Det nya EU-stödet kommer från EGF – European Guarantee Fund. Stödet liknar EKN:s rörelsekreditgaranti i och med att EKN och EU tillsammans kan täcka 80 procent av bankens risk. Men för bankens företagskunder finns det en viktig – och trevlig – skillnad.

– Det här stödet innebär att lånet blir avsevärt billigare. De 56 procent som garanteras av EGF får nämligen en ränta på bara 0,7 procent. EGF-lösningen ger alltså banken större möjlighet att säga ja till kundernas finansieringsbehov – samtidigt som de kan finansiera företaget till en lägre ränta, säger Carl-Johan Karlsson.

Totalt finns det 2 miljarder kronor i garantisumma att söka för svenska exportföretag. Det innebär att stödet kan ta slut om det blir många ansökningar.

– Om du sitter som företagsrådgivare och har en kund som du tror skulle kunna passa för det här stödet, så vänta inte för länge. Kontakta oss på EKN så berättar vi mer om hur ni gör för att ansöka för er kunds räkning.

3. Ökad möjlighet att kunna hjälpa startups

Den sista nyheten i EKN:s verktygslåda gör det lättare för banken att kunna säga ja till startups. Detta är ofta bolag som växer – och som banken vill hjälpa – men där det kanske saknas tillräckliga säkerheter.

– Tidigare har EKN haft som krav att företag ska kunna visa upp minst tre årsbokslut för att använda våra lösningar – men under 2021 finns nu chansen även för företag som bara har ett årsbokslut i ryggen, säger Carl-Johan Karlsson.

Detta stöd är tillfälligt och innebär precis som de ovanstående lösningarna att EKN kan stå för 80 procent av risken när banken väljer att finansiera ett nystartat bolag. Kravet är som vanligt att lånet är kopplat till en exportaffär eller en exportsatsning. Det gäller därför också underleverantörer till exportsektorn.

– Återigen vänta inte för länge. EKN har 100 miljoner kronor avsatt till detta stöd och maximalt kan ett företag söka 5 miljoner kronor per ansökan. Det innebär att runt 30 företag kan använda det här stödet, förklarar Carl-Johan Karlsson.

Hur kan du stärka ditt erbjudande?

EKN:s garantier ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken. Vad behöver du hjälp med? Det är både enkelt och kostnadsfritt att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Stärk din affär i pandemin

Vi ökar din möjlighet att få finansiering genom att täcka bankens risk – och försäkrar dig mot risken att inte få betalt i din exportaffär.

Få överblick över exporten

EKN Magasin tar med dig bakom kulisserna i internationella affärer och utbildar dig om exportaffärens alla olika delar.