Vad väntar exportundret i Vindeln?

Trots sjunkande befolkningssiffror har exporten länge blommat i västerbottniska Vindeln som är hem åt fyra framgångsrika exportföretag. När coronakrisen sprider sig håller man nu andan på ortens industrigata.

Den annars blygsamma orten Vindeln, belägen drygt fem mil väster om Umeå, har lyfts fram som en framgångsort för exportörer inom tillverkningsindustrin. Vid årsskiftet hade fyra av kommunens största tillverkningsbolag – Rototilt, Cranab, Indexator och EKN-kunden Vimek – sammanlagt fler än 500 anställda. Det är nästan en tiondel av kommunens totala invånarantal.


Anders Jonsson

– De här företagen utgör Vindelns industriella nav och det är unikt att vårt lilla samhälle är hem åt alla fyra. Hade vi haft bara ett av dem så hade det varit fantastiskt, säger Anders Jonsson som är vd för ett av bolagen, Rototilt.

Mannen bakom succén

Vad är hemligheten bakom Vindelns industriframgångar? Läget kan vara en bidragande faktor, Vindeln ligger nämligen nära både järnvägen och väg 363. Historiskt sett har Vindelälven som slingrar sig igenom orten har också spelat en roll, som transportled. Men den viktigaste kuggen för Vindelns moderna export får kanske sägas vara en enskild man: Allan Jonsson, som också råkar vara Anders Jonssons pappa. Allan startade sitt första företag här på 1950-talet när han började sälja grävmaskiner med sin bror Rune. Bröderna gick vidare till att ta fram en av de första hydrauliska skogskranarna för hantering av timmer; detta var grunden till företaget Cranab.

– I arbetet med Cranab köpte pappa upp en underleverantör som då tillverkade enklare produkter som skruvar, nipplar och muttrar. Det var Indexator. Efter att jag och ett par av mina syskon köpte bolaget av pappa började vi arbeta med rotatorer. Bland annat köpte vi rättigheterna till en olanserad produkt som vi aldrig sett tidigare, världens första tiltrotator. Vi vidareutvecklade produkten och den blev så bra att den fick bli kärnan i ett helt nytt bolag, nämligen Rototilt, säger Anders Jonsson.

Grävmaskinsrevolutionen

Idag är det bara Rototilt som är kvar i familjen Jonssons ägo, Anders driver det med barnen Caroline och Hampus. Rototilts huvudprodukt, tiltrotatorn, monteras på grävmaskinsarmen och gör det möjligt att tilta och rotera skopan eller andra redskap.

– När tiltrotatorn lanserades 1986 var den unik i sitt slag. Med den effektiviseras grävmaskinen till en mångsidig redskapsbärare. Det är enkelt att byta mellan olika redskap som skopa, grip eller hydraulhammare. Dessutom förenklas åtkomsten då man kan tilta och rotera redskapen utan att behöva flytta maskinen. Det ökar säkerheten på arbetsplatsen och spar mycket tid, säger Anders Jonsson.

Rototilt har en omsättning på över 700 miljoner kronor och dotterbolag i Norge, Finland, England, Tyskland, Frankrike och Nordamerika. Men huvudproduktionen finns kvar i Vindeln tillsammans med 200 av företagets drygt 240 anställda.

Vad händer nu?

Exporten är extremt viktig för Vindeln och för Rototilt; den står för cirka 75 procent av bolagets omsättning. Majoriteten av de utomnordiska kunderna finns i Centraleuropa och Nordamerika. Möjligheterna för tillväxt är enligt Anders Jonsson fantastiska – man har bland annat ett globalt avtal med Caterpillar – men nu hänger Coronakrisen som ett mörkt moln över verksamheten.

Jag satt på en middag med affärskunder i Las Vegas när det plingade till i mobilen om att Donald Trump skulle stänga gränserna.

 

– Förra månaden var jag på Nordamerikas största utställning för entreprenadmaskiner, ConExpo i Las Vegas. Jag var på en middag med affärskunder när det plingade till i mobilen om att Donald Trump skulle stänga gränserna. Det var bara till att packa och åka hem direkt.

Anders Jonsson kan inte beräkna vilken effekt som pandemin kommer att ha på verksamheten, men han väntar sig en häftig inbromsning. Ytterligare en komplicerande faktor är att Rototilt håller på att bygga ut sin anläggning i Vindeln för 150 miljoner kronor; de ska under innevarande år dubbla produktionsytan och bygga ett nytt testlabb.

Från rekord till permitteringar

– Ironin är att vi slog omsättningsrekord i mars – det var Rototilts bästa månad någonsin. Samtidigt ser vi hur stora delar av Europa är i total lockdown. Våra medarbetare i Frankrike och Storbritannien får inte lämna sina hem och marknaden där har stagnerat. Dessutom stänger fabriker runtom Europa ned, så även om efterfrågan kommer igång kan vi få komponentsbrist från våra underleverantörer, säger Anders Jonsson. 

Mars var vår bästa månad någonsin – men nu får våra medarbetare i andra europeiska länder inte lämna sina hem, säger Anders Jonsson, vd för bolaget Rototilt.

 

Rototilt arbetar nu i nära samverkan med sina fackliga företrädare för att planera nästa steg framåt.

– Det är omöjligt att spekulera om framtiden eftersom det är ett nytt läge dag för dag. Men det är bra att regeringen har presenterat den här verktygslådan för krisen – den behövs för att Sveriges export ska kunna komma ut på andra sidan.

Så säkrade de storordern 

Ett annat av Vindelns bolag är EKN-kunden och skogsmaskinsföretaget Vimek. Här kan du läsa hur Vimek fick en order från Vitryssland värd 160 miljoner kronor med hjälp av EKN.

 

Hur kan vi hjälpa dig?

För att göra det möjligt för exportföretag och deras underleverantörer att klara sig genom krisen har vi tagit fram nya lösningar. Behöver du hjälp och stöd i rådande läge? Lämna dina uppgifter så hör vi av oss inom kort. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Så använder du EKN under krisen

Öka möjligheten till finansiering genom att EKN täcker bankens risk. Försäkra dig mot risken att inte få betalt i exportaffärer.

EKN Magasin

Här publicerar EKN artiklar om export, finansiering och företagande.