Så tar du företaget över coronatröskeln – och skapar tillväxt

För de flesta företag är coronakrisen en tuff period. Ekonomin har drabbats, kunderna har försvunnit och självförtroendet har fått sig en törn. Men nu är det dags att börja tänka tillväxt igen. Här är fem sätt att komma ur krisen starkare än du gick in i den.

– Det är absolut dags att börja tänka tillväxt igen. Konsumtionen finns där ute, och nu gäller det att anpassa sin verksamhet till den nya verkligheten, säger Sara Wallin, som strax lämnar sitt jobb som vd för Almi Väst och tillträder som vd för Chalmers Ventures.

Sara Wallin möter varje vecka mängder av företag – både sådana som haft det tufft under corona och de som kanske till och med fått en skjuts i affärerna. Och just att vara anpassningsbar och flexibel ser hon som den viktigaste nyckeln till att rida ut stormen och komma ut på andra sidan som ett starkare företag.

– Jag pratade nyligen med ett företag som sålde produkter till hockeymatcher och event. De hade så klart haft det riktigt tufft, men vd:n sa till mig att det inte fanns någon poäng med att sitta och gnälla. I stället frågade han sig själv på vilka andra ställen han kunde sälja sina produkter. Det är tufft, men man måste orka tänka den tanken.

Det gäller att hitta fler vägar till pengarna

 

Här är Sara Wallins bästa tips för att vända trenden och hitta tillbaka till tillväxten:


1. Se över verksamheten och affärsmodellen

I varje bransch finns det företag som gått bra under krisen, och sådana som haft ett riktigt tufft 2020. Fastän de säljer samma produkter eller tjänster. Skillnaderna kan ligga i allt från lagerhållning och logistik till kundhantering och marknadsföring.

– Kolla på de konkurrenter som klarat krisen bättre. Vad gör de som du också kan göra? Ett exempel är gränshandeln med Norge, som kastats mellan hopp och förtvivlan hela året. Men även här finns det vissa företag som klarat sig bra för att de ställde om mot e-handel eller snabbt såg över sina möjliga målgrupper.

Att se över sin affärsmodell för att bli mer flexibel kan vara nödvändigt för att vända en negativ trend just nu, men kommer också vara en förutsättning för att lyckas i en allt mer snabbrörlig värld. Och här tycker Sara Wallin att företag ska ta hjälp.

– Det är lätt att bli hemmablind, men för att kunna lyfta blicken är det viktigt att få in nya perspektiv. Prata med Almi, din bank, revisor, vänner eller andra affärskollegor – och försök att se till att du tar råd från andra människor än du brukar.

2. Tänk om kring hur du tar betalt

En anledning till att många haft det tufft under coronakrisen är helt enkelt att deras kunder har haft det tufft. Då gäller det att tänka om kring din betalningsmodell.

– Hur du tar betalt kan vara en avgörande framgångsfaktor i det här läget. Kunderna vill handla, men har kanske dålig likviditet eller vågar inte. Se då till att du kan hjälpa kunderna att genomföra affären. Här kan EKN:s garantier vara en viktig pusselbit för exporterande företag, säger Sara Wallin.

EKN har till exempel en garanti för kundfordringar, som täcker risken att din köpare i utlandet inte betalar. En sådan garanti gör det lättare för dig att erbjuda kunden längre kredittider – och några extra månaders kredit är kanske det som behövs för att affären ska bli av. Garantin kan också fungera som säkerhet om du väljer att låta en bank eller ett annat kreditinstitut finansiera affären.

– Garantierna kan dessutom vara viktiga om du behöver svänga om verksamheten mot nya kunder och marknader, där du kanske inte känner dig lika trygg. Då är det en stor trygghet att veta att du får betalt.

3. Säkra din finansiering

Tillväxt kostar alltid pengar, i synnerhet när du vill vända en dålig trend. Kapital skapar rörelseutrymme, och det behövs om du ska växa dig ur krisen.

– Att ha bra relationer med dina finansiärer är kanske viktigare än någonsin. För när du väl får den där stora ordern igen så måste du kunna leverera. Har du haft det tufft under corona kan det dock vara svårare eller dyrare att få in pengar via riskkapital, så det gäller att hitta fler vägar till pengarna, säger Sara Wallin.

Hon brukar ge rådet att inte glömma bort bankfinansiering som ett alternativ.

– Du kan behöva lägga ett pussel med olika typer av kapital, och ju fler som delar på risken desto större chans att de olika finansiärerna säger ja. Genom att jobba med till exempel EKN, som kan täcka upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer, ökar du chansen att banken säger ja till ett lån. Och om banken säger ja ökar chansen att du kan få in externt ägarkapital – och vice versa.

Om banken säger ja ökar chansen att du kan få in externt ägarkapital – och vice versa

 

4. Skala kostnader och bli snabbare

En annan väg att frigöra kapital är att se över din kostnadskostym. Se över hyreskostnader, kostnader för lagerhållning, olika konsulttjänster och andra utgifter som belastar resultatet. Att minska dina kostnader har flera syften. Dels ökar dina möjligheter att få in externt kapital, eftersom din budget påverkas positivt.

– Dels gör det ofta dig snabbare och mer flexibel. Men det handlar inte om att dra ner på verksamheten, snarare handlar det om att satsa på ett effektivt sätt. Se vilka delar av verksamheten som du behöver dra ner på, och frigör resurser till där de behövs för tillväxten.

5. Anställ, marknadsför eller köp konkurrenten

Det kan låta krasst, men en kris är också det bästa tillfället att ta marknadsandelar. Det går ju tufft för många andra också. Här kan det verkligen vara en fråga om att satsa när andra tvekar. Marknadsföringskostnader har gått ner och det är kanske just nu som du har chansen att rekrytera medarbetarna du behöver. Eller rent av köpa konkurrenten. Det finns företag som kommer att gå stärkta ut krisen, och det är troligen de som agerar.

– Det här kan vara ett bra tillfälle att köpa upp eller gå samman med konkurrenten. Det kommer att uppstå många sådana tillfällen den närmaste tiden, och det kan finnas synergier med att gå samman och växa tillsammans, säger Sara Wallin.

Hur kan vi hjälpa dig att växa?

EKN:s garantier ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken. Vad behöver du hjälp med? Det är både enkelt och kostnadsfritt att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Så använder du EKN under krisen

Öka möjligheten till finansiering genom att EKN täcker bankens risk. Försäkra dig mot risken att inte få betalt i exportaffärer.

EKN Magasin

Här publicerar EKN artiklar om export, finansiering och företagande.