Lösningen som kan ge din startup ett banklån

Många nystartade exportföretag ser inte ens banken som ett alternativ när de behöver finansiering. Dags att tänka om. Nu kommer en ny lösning från EKN, som gör det lättare för banken att kunna säga ja till ditt lånebehov. I ett första steg kommer EKN att kunna hjälpa runt 30 startups – och först till kvarn gäller!

– Vi på EKN kan gå in och täcka 80 procent av bankens risk när de ger ditt företag ett lån. Det ökar möjligheten att banken vågar säga ja, och kan ge ditt företag ett välbehövligt kapitaltillskott, förklarar Carl-Johan Karlsson, som är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

EKN är en myndighet som ska hjälpa svenska exportföretag. En viktig del i verktygslådan är att EKN kan dela risk med banken när företagen behöver utöka sin kredit. Tidigare har det dock funnits krav på att företag ska kunna visa upp minst tre årsbokslut för att använda EKN – men under 2021 finns nu chansen även för företag som bara har ett årsbokslut i ryggen.

Det här är ett helt nytt sätt att bli bankable

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på EKN

– Det här är ett helt nytt sätt att bli bankable. Tidigare har nystartade företag fått vända sig till riskkapital, och det kan så klart vara bra. Men riskkapital innebär också att du säljer bort en del av ditt företag. Genom att vända sig till EKN får du nu chansen att finansiera dig utan att behöva släppa ägande i bolaget.

Så här fungerar EKN:s nya startup-stöd

EKN lånar alltså inte ut pengarna direkt till dig som företagare. I stället delar vi risk med banken när banken säger ja till ett lån eller en rörelsekredit. Så här förklarar Carl-Johan Karlsson hur du som företagare ska gå tillväga om du vill använda EKN:s nya lösning för startups.

1. Kontakta EKN och berätta om ditt företag och dina finansieringsbehov

– Det här är en helt ny möjlighet så det är inte säkert att alla banker ens känner till att det går. Så kontakta oss på EKN så ta vi sedan en gemensam diskussion med din bank, säger Carl-Johan Karlsson.

2. Ditt företag måste kunna visa upp ett årsbokslut

– Bra att veta är att lånet får uppgå till högst fem miljoner kronor. Det ska också handla om ett lån som är kopplat till en exportaffär eller en exportsatsning. Du behöver dock inte själv exportera varor eller tjänster – EKN hjälper även underleverantörer till andra svenska exportföretag, säger Carl-Johan Karlsson.

3. Banken måste ändå säga JA till att ta 20 procent av risken

– 20 procent är mycket mindre än 100 procent, men för den sakens skull är det inte säkert att de säger ja. Så fundera över hur du kan göra banken trygg i att våga. Detta är också en diskussion du gärna får ta med oss på EKN, säger Carl-Johan Karlsson.

4. Vänta inte för länge

– EKN har 100 miljoner kronor avsatt till detta stöd, vilket innebär att runt 30 företag kan ta del av lösningen, säger Carl-Johan Karlsson.

Hur kan du stärka ditt erbjudande?

EKN:s garantier ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken. Vad behöver du hjälp med? Det är både enkelt och kostnadsfritt att kontakta oss. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss. Du kan också ringa 08-788 00 00.

Stärk din affär i pandemin

Vi ökar din möjlighet att få finansiering genom att täcka bankens risk – och försäkrar dig mot risken att inte få betalt i din exportaffär.

Få överblick över exporten

EKN Magasin tar med dig bakom kulisserna i internationella affärer och utbildar dig om exportaffärens alla olika delar.