Om EKN eID

EKN eID är en personlig e-tjänstelegitimation som möjliggör för en person att företräda ett företag i EKN Online. Med ett EKN eID kan du logga in i EKN Online, samt godkänna avtal med en elektronisk underskrift.

Vem kan använda EKN eID?

EKN eID är en e-legitimationslösning för i första hand personer som vill använda EKN Online men saknar svenskt personnummer. EKN eID kan jämföras med Mobilt BankID. 

Vad behövs för att använda EKN eID?

Företaget behöver ansöka till EKN om ett EKN eID för en användare.
Användaren behöver installera säkerhetsappen Nexus Personal Mobile på en mobil enhet med operativsystemen Android eller iOS.

Kostar EKN eID något?

Nej. EKN eID, samt Nexus Personal Mobile är kostnadsfria. Det är däremot upp till användaren att stå för den tekniska utrustningen som krävs för att använda EKN eID – en mobil enhet med operativsystemet Android eller iOS.

Hur ansöker jag om ett EKN eID?

  1. Du ansöker till EKN om att få ett EKN eID genom att fylla i blanketten Ansökan om utfärdande av EKN eID
  2. Ansökan kompletteras även med kopia av användarens id-handling. (ID-kort utfärdat av svensk myndighet eller pass)
  3.  Ansökan undertecknas av behörig företrädare för det företag som användaren företräder med sitt EKN eID. Vi be er notera att detta inte räknas som löpande förvaltningsåtgärd utan kräver ordinarie firmatecknare.
  4. Skicka original till EKN.
  5. EKN kommer kontrollera firmatecknare mot registreringsbevis. Men om användaren företräder ett utländskt företag kompletteras ansökan även med en Legal Opinion som bekräftar att personen som undertecknad ansökan är behörig att företräda företaget.
  6. När din ansökan godkänts av EKN får du ett mail med instruktioner för hur du laddar ner appen Nexus Personal Mobile till din iOS- eller Android-enhet, samt hur du lägger till ditt nya EKN eID i appen.
  7. Du väljer själv en personlig PIN-kod som du använder när du ska logga in i EKN Online eller skriva under ett avtal.

Vänligen notera att aktiveringsmailet bara är giltigt i 7 dagar. Om det gått ut vänligen maila middleoffice@ekn.se så ordnar vi en ny länk 

Hur loggar jag in med EKN eID?

I EKN Online väljer du inloggningsmetoden Personal Mobile (EKN eID) och skriver in din e-postadress. Öppna sedan Nexus Personal i mobiltelefonen och följ anvisningarna. 

Behövs något mer än EKN eID?

Med ett EKN eID kan du logga in i EKN Online och skapa en användare. För att kunna ansöka om en garanti behöver du först öppna ett Företagskonto, alternativ om ett sådant redan finns begär du att få åtkomst till detta. 

Är EKN eID säkert?

EKN eID är en tvåfaktorsäkerhetslösning som tillhandahålls av Exportkreditnämnden (EKN) med stöd av Nexus Personal Mobile för legitimering och underskrift i EKN:s internetbaserade elektroniska system för ansökan och hantering av de garantiprodukter som är tillgängliga online (EKN Online). Nexus Personal Mobile är en etablerad och säker lösning som levereras av EKN:s partner Nexus Group.

Var vänder jag mig för support eller felanmälningar?

EKN eID går normalt att använda för legitimering och underskrift i EKN Online dygnet runt, alla dagar i veckan. EKN garanterar dock inte att e-legitimationslösningen är fri från fel eller avbrott under denna tid. Om något fel uppstår vänder du dig till EKN för support under EKN:s normala arbetstid. Om felet uppstår i eller på grund av den tekniska utrustning som ligger utanför EKN:s ansvarsområde kan du som användare behöva vända dig till egen support.

Hur länge är ett EKN eID giltigt?

Giltighetstiden är 2 år från dagen då EKN godkänt ansökan.

Sidan uppdaterades senast 27 jul 2022