Om EKN eID

EKN eID är en personlig e-tjänstelegitimation som möjliggör för en person att företräda ett företag i EKN Online. Med ett EKN eID kan du logga in i EKN Online, samt godkänna avtal med en elektronisk underskrift.

Vem kan använda EKN eID?

EKN eID är en e-legitimationslösning för i första hand personer som vill använda EKN Online men saknar svenskt personnummer. EKN eID kan jämföras med Mobilt BankID. 

Vad behövs för att använda EKN eID?

Företaget behöver ansöka till EKN om ett EKN eID för en användare.
Användaren behöver installera säkerhetsappen Nexus Personal Mobile på en mobil enhet med operativsystemen Android eller iOS.

Kostar EKN eID något?

Nej. EKN eID, samt Nexus Personal Mobile är kostnadsfria. Det är däremot upp till användaren att stå för den tekniska utrustningen som krävs för att använda EKN eID – en mobil enhet med operativsystemet Android eller iOS.

Är EKN eID säkert?

EKN eID är en tvåfaktorsäkerhetslösning som tillhandahålls av Exportkreditnämnden (EKN) med stöd av Nexus Personal Mobile för legitimering och underskrift i EKN:s internetbaserade elektroniska system för ansökan och hantering av de garantiprodukter som är tillgängliga online (EKN Online). Nexus Personal Mobile är en etablerad och säker lösning som levereras av EKN:s partner Nexus Group.

Hur länge är ett EKN eID giltigt?

Giltighetstiden är 2 år från dagen då EKN godkänt ansökan.

Steg för steg ansökningsprocessen

1

Fyll i ansökan

Du ansöker om ett EKN eID genom att fylla i ansökan.

2

Bifoga en kopia på ID-handling

Godkända ID-handlingar är antingen pass(utländskt) eller ett ID-kort utfärdat i Sverige 

3

Firmatecknare skriver under ansökan

Ansökan undertecknas av behörig företrädare för det företag som användaren företräder med sitt EKN eID. Vi be er notera att detta inte räknas som löpande förvaltningsåtgärd utan kräver ordinarie firmatecknare.

4

Skicka dokument till EKN

Skicka firmatecknad ansökan med ID-kopia till EKN med post/bud.

5

EKN verifierar ansökan

EKN kommer kontrollera firmatecknare mot registreringsbevis. Men om användaren företräder ett utländskt företag kompletteras ansökan även med en Legal Opinion som bekräftar att personen som undertecknad ansökan är behörig att företräda företaget.

När din ansökan godkänts av EKN får du ett mail med instruktioner för hur du laddar ner appen Nexus Personal Mobile till din iOS- eller Android-enhet, samt hur du lägger till ditt nya EKN eID i appen.

 

6

Aktivera ditt EKN eID inom 7 dagar

Följ instruktionerna för hur du laddar ner appen Nexus Personal Mobile till din iOS- eller Android-enhet, samt hur du lägger till ditt nya EKN eID i appen.

Du väljer själv en personlig PIN-kod som du använder när du ska logga in i EKN Online eller skriva under ett avtal.

Vänligen notera att aktiveringsmailet bara är giltigt i 7 dagar. Om det gått ut vänligen maila middleoffice@ekn.se så ordnar vi en ny länk 

Sidan uppdaterades senast 26 maj 2023